Hlavní obsah
Umění a zábava

Mrtvá nevěsta, Střihoruký Edward či Batman. Svět legendárního Tima Burtona

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: thetrimhub, www.freepik.com

Režisér, jehož styl je značen jako gotický, na kontě má kromě úspěšných fantasy filmů i animované filmy, popř. hororové komedie. Jeho dílem je i legendární série Wednesday. Jaký vlastně je?

Článek
Foto: Serejik18, Freepik

Strašák

Úvodem

Tento americký režisér, producent, tvůrce animovaných filmů a spisovatel se narodil 25. srpna 1958 v Burbanku v Kalifornii jako Timothy „Tim“ Walter Burton. Má svůj vlastní styl, obohatil americkou filmografii o nové prvky. Přece jen bez Mrtvé nevěsty by byla nuda. Na Timovi bylo vidět, že má umělecké nadání, bavilo ho tvoření, kreslení, zatímco škola jako taková nebyla jeho dominantní stránkou. Úspěšně však vystudoval střední školu na California Institut of Arts.

Foto: Živý, Freepik

Mrtvá nevěsta

Tvorba

Okolnosti tomu chtěly, že v té době hledala společnost The Walt Disney Productions nové talenty. Tim využil příležitost a přihlásil se, což mu otevřelo pomyslné nové dveře. Coby student animovaných postav vytvořil dvouminutové dílo Stalk of the celery monster. Jde o krátké dílo kreslených černobílých postaviček, které křičí, působí hrozivě a zároveň úsměvně. Tímto dílem společnost zaujal.

Nějakou dobu Tim pracoval jako animátor, grafik, sám u The Walt Disney Productions natočil několik krátkometrážních děl. Natočil také černobílý film Frankenweenie, pojednávající o snaze chlapce oživit svého psa po srážce s autem. Po ukončení tohoto filmu byl ze společnosti propuštěn s tím, že jeho tvorba, konkrétně tento film je pro děti odstrašující, bály by se, a přitom se do toho investovalo spoustu peněz. Ovšem, neuspěl u jednoho tvůrce, uspěl u jiného. Frankenweenie zabodoval u herce Paula Rubense, který si díky němu Tima vybral pro režírování filmu Pee-wee Hermana. Byl zaznamenán obrovský úspěch, s rozpočtem 8 milionů byl výdělek 40 milionů.

Dalším úspěchem Tima Burtona je beze sporu hororová komedie Beetlejuice, pojednávající o manželském páru, který bydlí v rodinném domě, ale jednoho dne zemře při autonehodě. Ovšem v domě zůstanou nadále jako duchové, což by nebyl nic hrozného, kdyby se jim do domu nenastěhovala rodina, která by ráda přizpůsobila k obrazu svému. Jejich dospívající dcera Lydia žije ve svém světě, má jinou povahu a její celková osobnost jí umožňuje, že na rozdíl od svých rodičů ona zemřelé manžele vidí a snaží se s nimi komunikovat. Manželé rodinu z domu chtějí vyhnat za pomoci „exorcisty“ Beetlejuice, ale ne že by se to úplně dařilo. A o vtipné okamžiky není nouze.

Svým nadáním umožnil Tim vznik filmu Střihoruký Edward, když nakreslil výjimečné dílo, které scénáristku inspirovala ke scénáři tohoto filmu. Hvězdně obsazený film (Winona Ryder a Johny Depp, který byl v té době miláčkem teenagerů pro svůj úspěch ve filmu 21 Jump Street) byl pro Tima takový osobní poklad. Bylo to pro něj jakési vyjádření toho, jak se on cítil jako teenager na střední škole, svým způsobem měl problém komunikovat s ostatními.

Ve většině Timových filmů má na starosti hudbu Danny Elfman, kterého si Tim již dříve prosadil u společnosti.

Tim Burton svými dalšími díly jako Temné stíny, Alenka v říši divů, Big Eyes a Dumbo zaznamenal úspěch, ovšem kvůli svému stylu se společnosti The Walt Disney Productions končí, protože nenaplňuje ta očekávání, které společnost má.

Na kontě má také úspěšnou sérii Wednesday, které se stala trhákem na Netflixu a herečku Jennu Ortegu, jenž ztvárnila hlavní hrdinku, vystřelila do hvězdných výšin. V současné době již Tim pilně pracuje na pokračování hororové komedie Beetlejuice 2, kde si Winona Ryder a Michael Keaton zopakují své role. Nově se do filmu přidá i již zmíněná Jenna Ortega, která si zahraje roli dcery Winony Ryder.

Foto: ThankYouFantasyPictures, Pixabay

Wednesday

Zajímavosti

Často se obléká do černé barvy, protože nemá v lásce barevné slaďování kousků, které si na sebe bere. Většinou u sebe nosí při cestách akvarelové barvy a skicák pro případ tvorby. K umělecké tvorbě se více přiklonil poté, co si měl přečíst Houdiniho a sepsat na něj delší esej. To ale nebyl jeho šálek kávy a místo toho, aby sepsal padesát stránek, natočil na Houdiniho film. Ohodnocen byl na výbornou a dospěl k závěru, že by se uchytit v této tvorbě.

Znáte něco z tvorby Tima Burtona? Co se vám nejvíce líbilo?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz