Hlavní obsah
Zdraví

Nepřítel trávicího traktu – seznamte se s Crohnem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alicia_Harper, www.pixabay.com

Bolest břicha, průjem, zvýšená tělesná teplota, úbytek na hmotnosti, únava. Tyto a další příznaky provází Crohnovu nemoc, u které jen vyslovení názvu umí pořádně vyděsit.

Článek

Co je to Crohnova nemoc

Crohnovou nemocí je označováno zánětlivé onemocnění trávicí soustavy, bývá nejvíc spojována s tenkým a tlustým střevem. Občas může být postižen i jícen. Často se projevuje u žen v období 20 až 40 let, ale ani muži nejsou výjimkou.

Lze se tomu vyhnout?

Oficiálně není žádný způsob, kterým by se člověk této nemoci stoprocentně vyhnul. Hovoří se často o špatném vlivu stravy, ve které člověk přijímá hodně cukrů, a nedostatku vlákniny, která se podílí na udržení vyváženého stavu střevní mikroflóry. Dalším faktorem pro vznik nemoci je užívání antibiotik, hormonální antikoncepce a také kouření. V případě, že se nemoc u člověka vyskytuje v rodině, je vyšší riziko výskytu nemoci. Je proto vhodné, aby se tito lidé nechali kontrolovat na oddělení gastroenterologie, aby případně nemoc včas podchytili.

Jak poznám, že jde pravděpodobně o Crohna

Onemocnění je chronické, u člověka, který jím trpí, se střídají období tzv. vzplanutí a období, kdy je klid. Při období vzplanutí pacient pociťuje bolesti břicha, průjmy, mírně zvýšenou teplotu, je více unavený a ubývá na hmotnosti. Případně se může dostavit zvracení nebo křeče. Kromě toho se mohou vyskytnout i bolesti kloubů, kameny v ledvinách nebo kožní nemoci.

Asi mám Crohna, co teď?

V případě zaznamenání výše uvedených příznaků je nejlepší volbou návštěva lékaře (nikoliv okamžité googlení příznaků, kdy člověku ve výsledku vyjde, že je vlastně nemocný od A po Z a má to spočítané). Lékař provede vyšetření, aby vyloučil jinou nemoc – ulcerózní kolitidu. Ta má podobné příznaky a bývá často zaměňována s Crohnem.

Přichází na řadu pacienty velice ,,oblíbená metoda“ vyšetření, a sice kolonoskopie a rentgen. Podle snímků lékař určí, která z těch dvou nemocí úřaduje v těle pacienta. Může se stát, že se mu to nepovede určit, stává se to však výjimečně. Dále existují zobrazovací metody jako ultrazvuk a CT.

Tak co s tím?

Máme potvrzeno, je to Crohnova nemoc. Lékař zvolí vhodný léčebný postup dle toho, jak výrazně se nemoc projevuje a jak je rozsáhlá. Samozřejmostí je klidový režim, takže žádné vrcholové sporty. Také přichází na řadu úprava jídelníčku, aby nutričně obsahovala vše potřebné. Pokud má člověk těžší stadium nemoci, je mu strava podávána pomocí sondy přímo do trávicího traktu. Co se týče farmaceutických prostředků, je nasazen mesalazin s protizánětlivým účinkem. Obvykle je zvolena taková forma léků, která umožní působení protizánětlivé látky v místě výskytu nemoci. Podávají se tablety, ale není výjimkou ani čípek, nebo klyzma (vpravení tekutiny skrz konečník do tlustého střeva). Toto je zvolený postup při lehčí formě nemoci. A při těžší? Při té se již nasazují kortikoidy ve vyšší dávce, která je aplikována a postupně ji lékař snižuje. Není ale úplně doporučována, má širší záběr nežádoucích účinků, takže pro udržovací léčbu není nejvhodnější. Lékař k nim může nasadit imunosupresiva, u kterých je to svým způsobem zkouška trpělivosti, účinky se projevují až po nějaké době, takže není hned znát efekt. Také je možné doplnit léčbu probiotiky.

Může se ale tak stát, že léčba nezabírá anebo nastanou komplikace. V takovém případě jde o čas a pro pacienta to znamená urychlenou letenku na operační sál. Zde lékař odstraní část střeva. Někdy to může znamenat, že konec zbývající části střeva je vyveden přes břišní stěnu a je zaveden vývod. Ani to ale neznamená kompletní uzdravení.

Anketa

Setkal/a jste se v životě s Crohnovou nemocí?
Ano, setkal/a, máme ji v rodině.
70 %
Ne, nesetkal/a, vím o ní jen z doslechu.
30 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 213 čtenářů.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz