Hlavní obsah
Lidé a společnost

Oběti Orlických vrahů končily v sudech na dně Orlické přehrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: adelgraphics13, www.freepik.com

V devadesátých letech, kdy se začal rozmáhat organizovaný zločin, prostituce a drogy, v naší zemi řádili tzv. Orličtí vrazi. Jejich hlavní motivací byly, jak jinak, peníze.

Článek

Doba porevoluční byla velmi divoká a některé jedince sváděla ke zločinům. Začala se rozmáhat prostituce a kolem ní se vždycky točilo hodně peněz. V té době na tom řada lidí nebyla finančně zrovna nejlépe. Některé jedince to přimělo začít páchat zločiny, které považujeme za ty nejhorší - vraždy. Někdy v té době se dala dohromady parta tří zločinců. Hlavou trojice, která vraždila, byl Ludvík Černý a dále pak jeho spolupachatelé Vladimír Kuna a Karel Kopáč.

Karel Kopáč se narodil 3. června 1960. Přezdívaný jako Karlos se před sametovou revolucí vyučil frézařem. Po vyučení se ale frézařině nevěnoval. Začal pracovat jako noční vrátný a noční vyhazovač v různých podnicích. Jeho vášní byla bojová umění. Často běhal i několik kilometrů po lese. Počátkem roku 1990 nastoupil k jednotce Útvaru rychlého nasazení. Tato práce podle něj ale nebyla placená tak, jak si představoval, a proto po několika měsících odešel. Dal se však na druhou, špatnou stranu a stal se z něj překupník zbraní.

Ten, kdo byl hlavní vykonatel vražd, byl Ludvík Černý, který se narodil 25. května 1965. Byl vyučeným zedníkem, ale živil se především jako vekslák. Jeho oblíbenou činností byly návštěvy solárií a posiloven. Právě tam se seznámil se svými kumpány Kunou a Kopáčem. Dle jeho okolí to byl velmi milý člověk, který měl svoji ženu a syna velmi rád a dobře se o ně staral.

Dalším členem byl Vladimír Kuna, narozen 21. června 1964. Kuna se s Kopáčem znal již od dětských let a jejich přátelství pokračovalo až do dospělosti. Kuna si ve svém sklepě vybudoval posilovnu. V tomto sklepě také odklízel oběti do sudů, do kterých sypal louh.

Jejich první oběť vraždy v sudu neskončila. Vražda Aleše Katovského napadla jako prvního Ludvíka Černého. Karel Kopáč podnikateli dělal nějakou dobu bodyguarda, a tak o něm měl dost informací. Pod záminkou výměny valut ho Kopáč vylákal. Obchod se však nakonec neuskutečnil. Černý se doslova vecpal do auta s tím, že by potřeboval odvézt do Prahy. Cesta se však zvrtla a Černý střelil Katovského do hlavy. Oba zločinci přemýšleli, jak se těla ideálně zbavit. Kopáč znal jedno místo, odkud se dá tělo hodit z mostu do velké hloubky. I tak ale bylo potřeba tělo zatížit, aby nevyplavalo. Na nejbližší skládce si našli i pletivo. Tělo do něj omotali a z mostu ho hodili do Orlické přehrady. Všechny cennosti, které měl Katovský u sebe, si rozdělili.

Dalším, kdo zatoužil po penězích a dědictví, byl Vladimír Kuna. Ten si jako oběť vybral vlastní matku Annu Medkovou. Jako vražednou zbraň se však rozhodnul nepoužít pistoli, ale výbušninu. Kopáč, který měl s výbušninou zkušenost, se práce na zhotovení výbušniny ujal. Když slavila matka Kuny narozeniny, Černý jí poslal balíček, který obsahoval trhavinu. Medková si balíček rozbalila ihned v autě, kde došlo k výbuchu. Medková utrpěla velmi silná zranění obličeje, hrudníku a břicha. Po několika dnech svým zraněním podlehla.

Obětí a barelů postupně přibývalo. Vrazi se takto zbavili i manžela Kopáčovy sestry Jaroslava Meiera, který jim nechtěl ručit domem pro získání hypotéky. Sama jeho manželka Irena Meierová měla předat peníze za objednávku vraždy. Po jejím zatčení však popřela, že by si vraždu sama objednala. Měla být pouze článkem, který předává peníze v obálce. Meierová měla milence Petra Chodounskýho, se kterým měla údajně vše naplánovat.

Kriminalisté, kteří nějakou dobu vyšetřovali zmizení Aleše Katovského, našli jeho auto, které bylo původně prodáno do bazaru. V něm kriminalisté našli stopy krve. V té době měl Kopáč autonehodu, při které ochrnul a skončil na vozíku. Po svých kumpánech chtěl peníze na operaci, která by mu mohla pomoct. Kriminalisté však již měli spoustu informací a chystalo se zatčení všech členů gangu. Kopáč se při pokusu o zatčení chtěl sám zabít. Vyšetřoval s ním vedl dlouhé hovory, než ho dokázali policisté zpacifikovat.

Nakonec to byl právě Kopáč, kdo všechny své kumpány prozradil. Popsal, že své oběti zabíjeli pro peníze, i to, jak je Kuna poté nacpal do barelů a jak je společně házeli do přehrady.

Anketa

Slyšeli jste už o Orlických vrazích?
Ano
83,3 %
Ne
16,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Zdroje:

https://zoom.iprima.cz/historie/orlicti-vrazi

https://www.vsehrd.cz/clanek-viktorin/orlicti-vrazi-sve-obeti-svlekli-zavarili-do-sudu-a-shodili-do-prehrady_554f4e60-d555-46c4-8692-5e6e0965f28f

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pripad-orlickych-vrazd-ma-vyroci-20-let.A150710_142517_domaci_pku

https://cs.wikipedia.org/wiki/Orli%C4%8Dt%C3%AD_vrazi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz