Hlavní obsah
Zdraví

Padají vám zuby a chcete zubní náhradu? Připravte se, že vaše peněženka možná zapláče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anastasia Kazakova, www.freepik.com

Z větší části problém starších lidí, ale není výjimkou, když si zubní náhrady pořizují i mladší ročníky. Kromě věku má v tomto často prsty i nějaký úraz nebo nemoc, kvůli které začnou zuby vypadávat a design vašeho chrupu bude spíše odpuzovat.

Článek

Co se týče zdraví, tak ve svém okolí slýchávám větu: ,,Máš dost našetřeno? Jestli ne, tak začni, protéza stojí dost peněz.“ Ačkoliv patřím do té kategorie, která problémy se zuby nemá, je mi jasné, že v pozdějším věku se to otočí o 180°. S přibývajícím věkem naprosto chápu, proč nemá spousta lidí ráda návštěvy u zubaře. Představa, co se všechno se dozví, co jim bude zubař spravovat a kolik je to bude všechno stát, je děsí a nedivím se. Člověk si rád koupí něco pro sebe, zajede si alespoň na několik dní na dovolenou, ale za chvíli bude všechno investovat do toho, aby vypadal alespoň trochu kulturně. A co si budeme povídat, vypadávající zuby vzhledově opravdu na kráse nepřidají.

Co je to zubní protéza

Tento stomatologický zázrak je snímatelnou náhradou a řeší problém s padajícími zuby. Jak už jsem zmínila výše, padání zubů je častým problémem lidí důchodového věku. Pokud dojde tedy na to, že je třeba zuby nahradit, zubař má většinou několik možností, které může nabídnout. Jsou to buď snímatelné zubní náhrady, anebo fixní náhrady. Případně kombinace. Materiál, ze kterého jsou nabízené množnosti zhotovené, jsou buď slitiny kovů, plast anebo keramika.

Fixní zubní náhrady – patří sem korunky, můstky, fazetyimplantáty. Podle rozsahu zubního poškození lékař určí, co bude nejlepší ve vašem případě.

- Korunka – používá se v případě, že člověk chce zakrýt celý zub. Může se ale také použít i v případě, že dotyčný chce zub vzhledově vylepšit. Lze ji nasadit i na implantát.

- Fazety – pod fazetou si můžeme představit tenký keramický plátek, jehož účelem je oprava odlomených kousků u zubu. Dalo by se říct, že řeší estetickou stránku problému.

- Můstek – na problematickou oblast je nasazen pomocí pilířových korunek, vprostřed musí být alespoň ještě jedna korunka (je tedy tvořen alespoň třemi zubními korunkami), aby byla nahrazen prostor. Můstky se dělí na fixní a snímatelné.

Foto: brgfx, www.freepik.com

Zubní můstek

- Implantát – je to náhrada v podobě šroubovitého tvaru, příp. válcovitého, která je vsazena do kosti v čelisti. Po zotavení se k nim obstarají fixní zubní náhradou, obvykle korunky nebo můstky.

Foto: ursoialex, www.freepik.com

Implantát

Snímatelné zubní náhrady

Další možností, jak chybějící zuby nahradit, jsou snímatelné zubní náhrady, které si může člověk kdykoliv sundat. Dělí se na částečnécelkové zubní náhrady.

Částečná zubní náhrada – umisťuje se na kovový rám, který je k vlastním zubům připevněn drátěnými sponami. Dalo by se říct, že částečná zubní náhrada je totéž, co snímatelný můstek.

Celková zubní náhrada – využívá se v případě, že již nedisponujeme vlastními zuby nebo je chrup v natolik špatném stavu, že není jiné řešení než všechny zbývající zuby vytrhat. Tato zubní náhrada je přizpůsobena tak, aby umožnila pohyb jazyka.

Celková zubní protéza se vkládá poté, co jsou zahojené dásní po vytrhání zbývajících zubů. Jelikož ale proces hojení trvá dlouho a pacient by neměl žádné zuby, řeší se tato situace dočasnými zubními náhradami. Ta se zavádí ihned po vytrhání zubů, ještě se ale v průběhu hojení upravuje. Nejdříve po 2 týdnech, a poté několikrát po dobu několika měsíců tak, aby neztrácela stabilitu. Pacient si na toto musí zvyknout, jelikož pro něj bude problematické žvýkat, mluvit, zároveň bude mít zvýšenou produkci slin.

Investice do zubů

A kolik tedy představuje cena za úpravu chrupu? Záleží především na tom, kolik implantátů se použije, příp. typ, a množství odvedené práce. Pokud by se jednalo o 1 implantát, cena by se pohybovala cca okolo 35 tisíc Kč. V případě, že by se jednalo již o práci na kompletní rekonstrukci chrupu, pacient by si již měl připravit tak 150.000 Kč za čelist.

Co se týče účasti pojišťoven, ty od 1. 1. 2022 hradí korunky z kompozitního plastu na přední zuby, celokovové plášťové korunky, celkové základní snímatelné zubní náhrady a částečné snímatelné zubní náhrady.

Máte zkušenosti s pořízením zubních náhrad? Nebo patříte mezi ty šťastné, kteří toto nemusí řešit?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz