Hlavní obsah
Finance

Platíte kartou, popř. telefonem? Nuda, doba jde dopředu, teď se může platit i prstenem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: freepik, www.freepik.com

Dříve pouze hotovost, postupem času již byla možnost platební kartou, kdy se člověk ještě podepisoval na účtenku. A tenhle způsob se stále zdokonaloval. Nastavení limitu, přiložit a odtáhnout. A nyní?

Článek

Modernizace platebních metod

Pryč jsou doby, kdy se vše platilo pouze bankovkami a kovovými mincemi. Člověk by možná zavzpomínal i na haléře, kterých se snažil zbavit při platbách. Haléře postupně zanikly, naopak se vyvíjely nové možnosti platebních metod. Vlastníci bankovních účtů používali platební karty, díky kterým už nemuseli zkoumat, zda mají v peněžence dostatek hotovosti. Jen zaplatit, podepsat konečnou účtenku a spokojeně odejít s nákupem domů.

Časem účtenky již nebyly potřeba, platebními kartami se nadále platilo. Nastavení limitu, zadání PIN kódu (hlavně si PIN zapamatovat a nemít ho napsaný poblíž platební karty) a hotovo. Časem i toto pokročilo a dnes již lze platit i skrze telefon, když je v něm karta nahrána. Nastavit, přiložit k terminálu, poslechnout si ten zvuk měšce, ve kterém chrastí drobné a zaplaceno. Ještě tak nostalgicky zavzpomínat, kdy se karty nepřikládaly, ale zasouvaly do terminálů případně projížděly zásuvným místem po straně terminálů. No, časy se mění.

Foto: freepik, www.freepik.com

Platba mobilem

Případně šlo využít i platební nálepku, kterou si člověk mohl uložit někam poblíž mimo peněženku, aby ji nemusel neustále vytahovat. Ovšem řešit, zda nálepka spadne nebo ne při neopatrném pohybu, to je taky dost ošemetné. Říkáte si, že už to více zmodernizovat nejde? Omyl, lidstvo je totiž dost vynalézavé.

Od platební karet a telefonů k prstenu

Když existují chytré hodinky, kterými se dá platit, proč by nešlo platit i prstenem? Je neuvěřitelné, kam až se může placení vyvinout. Ovšem i přes vlastnictví platebního prstenu nemá člověk vyhráno. Kromě prstenu je nutné mít i aplikaci (prsten je dílem společnosti mBank, takže bude potřeba mít jejich aplikaci), kde lze nastavit placení prstenem, a ještě další aplikaci Niceboy ONE, jež je potřeba s prstenem spárovat. Jinak to nepůjde.

Po spárování si musíte dát pozor, abyste přiložili prsten do míst, kam se přikládá karta a měli ruku sevřenou v pěst. A pak se jen modlit, aby platba proběhla, ne vždy se to může zadařit hned na první pokus.

Anketa

Jaký způsob placení preferujete?
Hotovost
33,3 %
Karta
16,7 %
Telefon
50 %
Používal/a jsem výše uvedené, nyní mám platební prsten a platím převážně jím.
0 %
Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz