Hlavní obsah
Zdraví

Sepse neboli otrava krve je velmi nebezpečný stav. Nepodceňujte ho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Phylum, www.pixabay.com

Otrava krve neboli sepse může postihnout v životě každého člověka. Nevyhýbá se ani novorozencům. Snadnou kořistí jsou lidé oslabení v imunitě, senioři či cukrovkáři.

Článek

Když se řekne otrava krve, spousta lidí si představí nějaké zranění, při kterém se otevřenou ranou do krve dostanou bakterie. V dobách, kdy ještě neexistovala dezinfekce nebo byla celkově špatná úroveň hygieny, umíralo na sepsi velké množství lidí. I v současnosti může být toto pochopitelně příčinou sepse. Nicméně sepsi může vyvolat i v těle probíhající bakteriální infekce. V nejhorším případě to může být i infekce, o které nemusíme zcela jednoznačně vědět.

Otrava krve může nastat, když se bakterie, které způsobují infekci, silně přemnoží a pacient není léčen. Infekce může postihnout mnoho částí lidského těla, jako jsou například plíce, močový trakt nebo třeba břišní dutina. Běžně mohou způsobit otravu krve i velmi podceňované kousance infikovaným hmyzem, zubní extrakce či nenápadné poranění a infekce kůže.

Většina příznaků nemusí působit, že se zrovna jedná o otravu krve. Může se jednat například o mírnou či vysokou horečku, zimnici, celkovou slabost, bledost kůže v obličeji nebo třeba zrychlený dech a zvýšená srdeční činnost. Příznaky jsou někdy podobné chřipce a jsou tak někdy špatně vyhodnoceny a léčeny. Když už se jedná o pokročilou otravu krve, jsou příznaky již mnohem horší. Člověk se může cítit zmateně či jde do šoku, může mít červené skvrny na pokožce, které mohou působit jako modřiny. Přichází potíže s močením, které je velmi malé, až téměř žádné a selhávání organismu.

Pokud tělo zaznamená infekci, snaží se díky imunitnímu systému s infekcí bojovat. Při této reakci je do krve vylučováno mnoho obranných látek. Bohužel při tomto boji, kdy se imunitní systém snaží bojovat proti škodlivým bakteriím, může v nejhorším případě dojít až k úmrtí. Za úmrtím stojí především „septický šok“. Příznaky septického šoku se projevují především obrovským snížením tlaku, který způsobuje mdloby až ztrátu vědomí.

Mezi rizikové faktory sepse patří věk, dlouhodobá onemocnění jako je cukrovka, rakovina nebo třeba cirhóza jater. I užívání některých léků, které mohou potlačovat imunitní systém, může stát za vznikem sepse. Roli také hraje vážnost různých infekcí a různá poranění, jako jsou třeba popáleniny a řezné rány (ať už povrchové nebo hluboké). Sepse může vzniknout i při komplikovaném porodu či potratu.

Ochranou před vznikem sepse je na prvním místě hygiena a správné ošetření ran. Dále pak ochrana před vznikem dlouhodobého onemocnění a také očkování. Pokud už sepse propukne, je nutné ji okamžitě začít léčit, a to zpravidla širokospektrálním antibiotikem. Nevyplatí se nic podceňovat. Pokud máte nějaké potíže a běžné léky nepomáhají, nebojte se poradit se svým lékařem. Otrava krve se dá v počáteční fázi docela dobře zvládnout. I u pacientů, u kterých se otrava krve povede zvládnout, se mohou vyskytnout psychické či fyzické následky. Nejčastěji se vyskytuje problém se spaním, halucinace, extrémní únava, bolesti svalů a kloubů a ztráta chuti k jídlu.

Anketa

Bojovalo vaše tělo někdy s otravou krve?
Ano, bohužel jsem otravu krve prodělal/a.
75 %
Ne, naštěstí jsem nikdy otravu neměl/a.
25 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Sepse

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz