Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Welsh Corgi Pembroke – plemeno, které vás rozněžní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ozsvathcsilla, www.pixabay.com

Oblíbená rasa královny Alžběty a prima parťák do společnosti, vzhledově připomínající lištičku. Psí společník na jakékoliv chvíle.

Článek

Toto plemeno pochází z Walesu z oblasti Pembroke. Zmínky o něm se dají dohledat již z období 10. století. Názec ,,Cor gi“ je překládán jako ,,trpasličí pes“. Na toto plemeno je to opravdu výstižné, jelikož pastevečtí psi bývají větší. Dnes je již pokládán za dobrého společníka nebo hlídacího psa. Příbuznou linií je pak Welsh Corgi Cardigan.

Foto: ozsvathcsilla, www.pixabay.com

Welsh Corgi Pembroke

Welsh Corgi je krátkosrstý, srst má nejčastěji červenou, anebo sobolí barvu, můžou se zde vyskytovat bílé znaky, ale nemusí. Také může být světle žlutohnědý, anebo černý s pálením. Má silnější postavu a krátké končetiny. Hlavou připomíná onu ,,lišku“. Krk je krátký, srstí je na ní vytvářen jakýsi límec. Dosahuje výšky okolo 28 cm, váhově můžou feny dosáhnout 11 kg, psi 12 kg. Jelikož mají delší hřbet, dělám jim problém chůze do a ze schodů.

Foto: ozsvathcsilla, www.pixabay.com

Welsh Corgi Pembroke

Povaha

Jsou to aktivní a inteligentní psi, vzhledem ke svému původu umí i přes skutečnost, že mají krátké končetiny, rychle utíkat. Je zvyklý na pasení. Protože před ním utíkající skot kousal do nohou, může tedy kousat i doma, zkrátka je tak navyklý. Je to pes milující celou svou rodinu, kterou oddaně chrání a je na ni fixován. Nemá proto rád dlouhá odloučení.

Péče o Welsh Corgi Pembroke

Co se týče srsti, stačí občas umýt a pročesat. Drápky stříhat 2× ročně. V krmení je třeba být důsledný na množství potravy, kterou tento pes dostane. Velice rád totiž jí, takže je tu riziko rapidního přibrání na hmotnosti. Člověk si jej může pořídit jak do domu se zahradou, tak i do městského bytu. Rád štěká, takže bude dost možná na obtíž lidem citlivějším na štěkot. Kromě toho do jeho oblíbených aktivit patří mazlení, takže vyžaduje dost velkou dávku pozornosti. Ruku v ruce s tím jde i zanechání velkého množství chlupů všude možně.

Foto: MolnarSzabolcsErd, www.pixabay.com

Welsh Corgi

Máte zkušenosti s tímto plemenem? Nebo o něm uvažujete? Nebo doporučujete úplně jiného psa?

Zdroje:

https://www.corgiklub.eu/plemena/welsh-corgi-pembroke

https://cs.wikipedia.org/wiki/Welsh_Corgi_Pembroke

https://hobbio.cz/welsh-corgi-pembroke/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz