Hlavní obsah
Právo a státní správa

Zákoník práce v roce 2025? Delší zkušební doba, výpovědní lhůta platná okamžikem doručení výpovědi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Atlascompany / Freepik

Namísto 3 měsíců zkušební doba 4 měsíce, u vedoucích pozic 8 měsíců místo dosavadních 6. A výpovědní lhůta poběží okamžikem doručení výpovědi, nikoliv 1. dnem následujícího měsíce. Jsou tu ale také další změny.

Článek

V posledních dnech velmi diskutované téma. Novela, kterou se snaží prosadit ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, počítá s převratnými změnami. Na jednu stranu to může být pro zaměstnance dobré, pokud by potřebovali nastoupit v co nejkratším termínu do nového zaměstnání. Na druhou stranu prodloužení zkušební doby může představovat pro některé nejistotu v získání zaměstnání.

Výpovědní doba

V současné době výpovědní doba začíná od 1. dne následujícího měsíce po doručení výpovědi zaměstnance. Pokud by novela byla schválena, pak od 1. ledna 2025 začne platit výpovědní doba ihned po doručení výpovědi, nikoliv od 1. dne následujícího měsíce. Jak už bylo zmíněno, zaměstnanci to můžou uvítat, pokud se na ně již v nově nalezeném zaměstnání čeká. Tato změna počítá s variantou výpovědí z obou stranou, tedy zaměstnance i zaměstnavatele.

Foto: Dražen Zigič, www.freepik.com

Ukončení pracovního poměru

Zkušební doba

Co se zkušební doby týče, platí zatím 3 měsíce u klasických pracovníků, 6 měsíců u vedoucích pracovníků. Po schválení novely bude ,,zkušebka“ trvat 4 měsíce, na vedoucích pozicích poté 8 měsíců. Zde by se dalo namítat, že 3 měsíce jsou dostatečná doba na to, aby se poznalo, zda je nový pracovník přínosem pro společnost a plní si dobře své úkoly. Navíc nový pracovník může delší zkušební dobu brát jako nejistotu zaměstnání. Zaměstnavatel naopak bude mít delší dobu na ,,okouknutí“ nového člena týmu. Stále platí, že ve zkušební době lze pracovní poměr ukončit okamžitě a bez udání důvodů, ať už od pracovníka, nebo vedení.

Práce dětí

Změna také čeká mladistvé, kteří si zatím mohou přivydělávat až po ukončení základního vzdělání. Po změnách by si mladiství mohli přivydělat, i když ukončené základní vzdělání mít nebudou. Platí to ale jen na dobu letních prázdnin. Pracovní doba bude činit 35 hodin týdně. Tuto možnost nejspíše ocení jak rodiče, tak samotní mladiství.

Foto: Dražen Zigič, www.freepik.com

Práce mladistvých

Mzda v cizí měně

Dalším připravovanou změnou bude po dohodě se zaměstnavatelem možnost vyplácení mzdy v jiné měně. V současné době lze takto odměňovat pouze zaměstnance, který odvádí svůj pracovní výkon v zahraničí. Do budoucna by šlo takto vyplácet i zaměstnance v Česku, ale za určitých podmínek – zaměstnanec je buď cizinec, jeho rodina žije v zahraničí, anebo cestuje mezi Českem a cizí destinací.

Foto: kstudio, www.freepik.com

Euro

Souhlasíte s chystanými změnami v zákoníku práce? Kterou změnu nejvíce vítáte? Co naopak byste nedoporučili?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz