Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zálohování lahví a neoddělitelnost víček pomůže životnímu prostředí. Akorát že vůbec

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Catherine Sheila, Pexels

Na neoddělitelná víčka se snažíme si zvyknout a už je tady další novinka. PET lahve a plechovky budou zálohované, vyhraďte si doma místnost, kde je budete skladovat. Na sešlápnutí zapomeňte.

Článek

Evropská unie to na počátku zřejmě myslela dobře. Když se ale dobrého úmyslu chopili aktivisté, vznikla z toho spíše nová ideologie. Podle některých bude zelená snaha naší zkázou, podle jiných je to krok dobrým směrem. Těžko hodnotit nyní, je zcela běžné, že nové věci se přijímají ztěžka a někdy jsou začátky bolestivé, ale výsledek stojí za to. Jestli to tak bude i v případě zelených snah Evropské unie, to asi ukáže až čas.

Novinek bude poměrně dost a minimálně některé budou bolestivé zcela jistě. Na mysli mám například emisní povolenky, které se budou vztahovat i na další oblasti, a tak nám zdraží paliva. Předpokládané zdražení bylo o zhruba dvě koruny, nyní někteří odborníci varují před zvýšením i o více jak deset korun. Rada jezdit veřejnou dopravou, na kole nebo po svých je vskutku královská - vysvětlete to lidem žijícím v menších obcích a vesničkách, kteří se bez auta jednoduše obejít nemůžou. Ať už kvůli dojíždění do práce, nebo kvůli návštěvám lékaře. Ne všude je tak kvalitní dopravní spojení jako ve větších městech. Tam naopak bývá tak dobré, že by nám lidé z jiných zemí mohli i závidět, to nepopírám.

Neoddělitelná víčka

Na začátku to bylo až humorné téma, které se stalo terčem mnoha vtípků. Povinnost produkovat lahve o objemu do tří litrů s neoddělitelnými víčky vstoupila v platnost od tohoto měsíce, ale s neoddělitelnými víčky se můžeme setkat už delší dobu, někteří výrobci se toho chytli obratem (třeba Coca-Cola), jiní až na poslední chvíli. Evropská unie argumentuje tím, že se zlepší stav s pohozeným odpadem a také, že dojde k lepší recyklaci.

Opravdu? Ale vůbec…

Argument, že se v přírodě nachází volně pohozené plastové lahve bez víček, rozhodně nemá žádnou souvislost s tím, jestli jsou víčka odnímatelná, nebo nikoliv. Nedovedu si dost dobře představit, že ten, kdo lahev pohodí, z ní předtím sundá víčko, aby jej uschoval, popř. hodil jinam. Tak tam zkrátka bude lahev i s víčkem - tedy o chlup více odpadu.

Ten, kdo nyní třídí odpad a odnáší jej do příslušných kontejnerů, asi také nikdy neřešil, že by odnímal víčka a úmyslně je vhazoval jinam, třeba doma do komunálního odpadu. Samozřejmě se čas od času mohlo někomu stát, že vyhodil lahev a víčko se dostalo jinam, ale určitě to není nic, co by ohrožovalo světové klima a životní prostředí. Kdyby se zavedly přísné postihy za odhazování odpadků mimo příslušná místa a také se to důkladně hlídalo (samozřejmě, když někdo pohodí odpad na procházce lesem, těžko ho u toho spatří někdo, kdo bude oprávněný dotyčného postihnout), kdyby se více pracovalo na edukaci obyvatelstva a hlavně našich dětí, aby už vyrůstaly se silnějším pocitem zodpovědnosti vůči prostředí a pokud by se třeba častěji konaly akce na uklizení našeho veřejného prostranství, pak by to mělo dopad, alespoň podle mého názoru, mnohem lepší.

Místo toho máme lahve, k nimž je víčko připevněno - dalším množstvím plastu. Asi jen málokdo nezažil ten pocit, když se chcete napít z lahve a víčko vás tlačí do nosu nebo se kvůli němu dokonce pobryndáte. Řada lidí je z této novinky tak otrávena, že víčka odtrhávají nebo ustřihnou. Ne, opravdu neshledávám žádný přínos v této neoddělitelnosti. Další argument Evropské unie, že je to uživatelsky komfortnější a že se dá lahev zavřít jednou rukou, aniž by hrozilo upadnutí víčka na zem, také dost pokulhává. Samozřejmě, víčko samo nyní upadnout nemůže. Ale pokud jste zkoušeli zavřít lahev jednou rukou předtím a nyní, asi jste zjistili, že naopak nyní je to leckdy těžší. Ten kousek plastu, který víčko drží připevněné, ho zároveň udržuje v těžko pohyblivé pozici a když se ho tedy jednou rukou snažíte nasadit zpět na uzávěr, můžete se potýkat s tím, že je víčko pořád chybně nahnuté a nemůžete se trefit do závitu. Tak díky, to nemuselo být…

Jako jediný možný přínos neoddělitelnosti víček od lahví vnímám skutečnost, že pro některé lidi to bude natolik otravné, že tyto lahve přestanou zcela kupovat, nebo jejich nákup omezí. A to prospěje životnímu prostředí mnohem víc než samotná skutečnost neoddělitelnosti. Na druhou stranu se ale mohou nalézt i takoví jedinci, které neoddělitelnost natolik rozčiluje a cítí potřebu se proti tomu vymezit a novinku sabotovat, že víčka budou schválně odtrhávat a odhazovat jinam.

Zálohování lahví a plechovek

Brzy začne platit další novinka, tedy pokud se naši političtí představitelé dohodnou na finální podobě, což by měli stihnout do konce léta. Jedná se o povinné zálohování pet lahví a plechovek od nápojů.

Cílem této novinky má být snížení odpadu pohozeného ve volné přírodě nebo kdekoliv jinde, kde být nemá.

Mechanismus bude spočívat v tom, že při koupi lahve nebo plechovky o objemu od 100 ml do 3 litrů bude k ceně produktu připočítán i recyklační poplatek, pravděpodobně ve výši 4 Kč.

Lahve a plechovky bude muset přijímat každý obchod nebo čerpací stanice nad 50 m2. Dosud se tyto obaly daly třídit a vhazovat do kontejnerů pro ně určených (v případě plechovek obvykle menších popelnic).

V naší zemi je systém pro třídění odpadů poměrně dobře řešený, kontejnery se dají nalézt v dostupných vzdálenostech, popř. v některých obcích mají domy i své vlastní popelnice na tříděný odpad, které pak v předem daných intervalech sváží firma zabývající se odpady.

Většina lidí tak s vytříděnými odpady dojde bez problémů pěšky až ke kontejneru a zpět. Nyní však budou muset tyto obaly vracet na odběrných místech. To pro mnoho lidí bude zároveň znamenat i překonání větší vzdálenosti, než kdyby měli jít ke kontejneru. Mnohdy tedy budou muset využít dopravního prostředku - už zde postrádám pozitivní vliv na životní prostředí, které bude tímto naopak více zatíženo.

Aby toho nebylo málo, obaly se nebudou vracet sešlápnuté, tak jako tomu je v případech, kdy je odnášíme do sběrných kontejnerů. Naopak budou muset být v původním tvaru a s neporušenou etiketou, aby bylo možné naskenovat speciální kód. Kvůli tomuto omezení tak obaly zaberou lidem nesrovnatelně více místa v domácnostech. A kdo si může dovolit skladovat takový objem odpadu?

Pro některé lidi to bude znamenat mnohem častější cesty na odběrná místa, než kolik museli věnovat cestám ke kontejneru. Zároveň se „potáhnou“ s objemnějším odpadem. I kdyby se chtěli vydat na odběrné místo pěšky, kvůli objemnosti odpadu se může stát, že nakonec zvolí pohodlnější cestu autem, do kterého lahve a plechovky naloží. Větší počet cest a využití dopravních prostředků je další zátěž pro životní prostředí, a to je přitom výsledek stejný, jako kdyby odpad zanesli do kontejneru.

Nadšení nejsou zcela jistě ani vlastníci a zaměstnanci prodejen a čerpacích stanic, protože to pro ně bude znamenat množství práce a byrokracie navíc. A také budou muset zajistit dostatek místa pro tu hromadu odpadu. Lahve sice po přijetí slisují, takže zaberou místa méně, ale kvůli tomu, že budou odběrným místem, bude přísun odpadu enormní. A tento odpad k nim také bude muset někdo zajíždět odvážet. Tím dojde ke zvýšené spotřebě paliv (nebo elektrické energie), zvýšené produkci emisí, zvýšené dopravní zátěži…

Jako jediný přínos opět vidím skutečnost, že pro řadu lidí to bude natolik otravné, že si nákup nápojů v těchto obalech raději rozmyslí. Ráda bych řekla, že přínosem bude i skutečnost, že když někdo lahev pohodí v přírodě, někdo ji může sebrat, aby si jejím vrácením přišel na pár korun (například lidé bez domova). Ale vzhledem k tomu, že taková lahev bude nejspíš poničená, nekompletní a s poškozenou etiketou, tak ji stejně nebude možné vrátit a získat za ni peníze. Zůstane tedy nejspíš ležet na místě, kde byla pohozena.

Někteří lidé také možná raději oželí čtyři koruny a lahev či plechovku vyhodí tam, kam jsou zvyklí ji vyhazovat - tedy do kontejneru. Sešlápnutou.

Peníze a zase jenom peníze…

V neposlední řadě se této změny bojí i obce, které si myslí, že přijdou o část příjmů. To nedokážu zhodnotit a objektivně to asi může být posouzeno až ve chvíli, kdy bude systém zavedený a bude možné porovnat rozumná období před a po zavedení této novinky.

Samotný systém tohoto zálohování by měl ročně na provozu stát přes miliardu korun. Občane, zaplať…

Někteří odborníci upozorňují na mylný dojem, že recyklací pet lahve se následně zase vyrobí pet lahev a takto to může jít donekonečna. Materiál z recyklátu se postupně stává méně kvalitním a tak se láhev může opakovaně vyrobit maximálně osmkrát a poté je potřeba přidat nový granulát. Recyklace je tedy důležitá, ale je potřeba ji vnímat objektivně a nikoliv si ji idealizovat.

V neposlední řadě půjde o významné ovlivnění trhu. Dá se předpokládat, že lidé si budou nakupovat tam, kam budou dojíždět obaly vracet. Zatímco dosud někteří z nich mohli obaly vyhodit do kontejneru před domem a zajít si nakoupit do místního malého obchůdku.

Pro nás běžné lidi je odpad odpadem. Pro firmy zabývající se recyklovatelným odpadem jde však v mnoha případech o lukrativní položku a jde o významný byznys. Dá se tak pochopit, že některé firmy podporují zavedení této novinky, protože pro ně bude přínosná, zatímco firmy, které se podílely na dosud úspěšném systému třídění odpadů, nyní nově ostrouhají.

Pomůžou tak novinky ve zlepšení životního prostředí? Podle mého názoru vůbec nijak a naopak se obávám, že konečný efekt bude spíše negativní. Co si myslíte vy?

Anketa

Podporujete neoddělitelná víčka a nový systém zálohování?
Víčka ano, zálohování ne.
1 %
Víčka ne, zálohování ano.
5,6 %
Ano, podporuji víčka i zálohování.
2,3 %
Ne, nepodporuji ani jedno.
91,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10322 čtenářů.

Zdroje:

https://www.asenior.cz/cesi-a-nova-neoddelitelna-vicka-od-roku-2024-trhame-je-a-zurime-nekteri-jsou-ale-spokojeni/

https://www.cz-test.cz/clanek/take-vas-stvou-neoddelitelna-vicka-budete-si-muset-zvyknout

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-prehledne-kam-a-za-kolik-se-budou-v-cesku-nove-vracet-pet-lahve-a-plechovky-255560

https://echo24.cz/a/Hkq5E/zpravy-domov-mala-revoluce-zalohovani-plast-plechovka-4-koruny-nesmite-zmackat

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-strach-ze-zalohovani-lide-doma-nemaji-sklady-na-neseslapane-pet-lahve-255949

https://www.penize.cz/nakupy/454950-povinne-zalohovani-pet-lahvi-a-plechovek-vyplati-se-to

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz