Hlavní obsah
Lidé a společnost

Návštěvníci kina začínají připomínat strávníky v rychlém občerstvení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Návštěva kina dnes čím dál připomíná návštěvu v rychlém občerstvení, při kterém neukáznění diváci vyrušují svým přežvýkáním, srkáním a nepořádkem ty, kteří si přišli vychutnat nový film.

Článek

Pro mnoho z nás je popcorn přirozeným synonymem návštěvy kina. Jedni jej proto milují, druzí nenávidí. Situaci, kdy je sál zcela zaplněn a vy se ocitnete obklopeni lidmi, kteří si se sebou z bufetu přinesli kýbl popcornu a litr coly, zažil dozajista každý z nás. A rázem je zážitek z filmové události roku ten tam.

Odkud se vzal popcorn?

Pro lepší pochopení celé problematiky nejprve nahlédneme do historie této kukuřičné pochutiny a její cesty do kinosálů. Původem pochází z oblasti dnešního Mexika, odkud se někdy v 19. století dostala do USA. Zde popularita popcornu raketově rostla díky extrémně nízkým nákladům na výrobu a možností chuťových variací.

Sám o sobě je považován za zdravou a nutričně bohatou potravinu především pro svůj vysoký obsah vlákniny. S přidaným tukem a množstvím soli či cukru se sice jeho benefity zmenšují, přesto je oproti smaženým brambůrkům či mastným burákům zdravější variantou, jak zahnat mlsnou.

I sám sebe považuji za velkého milovníka popcornu a sledování oblíbeného filmu doma nebo v kině bez něj není to pravé. Všechno má ale své meze a vždy se snažím brát ohledy na ostatní.

Jak se dostal popcorn do kin?

V průběhu času se popcorn rychle stal součástí kdejakých společenských akcí od sportu po cirkus, a to až do situace, kdy byl prakticky všude, jen ne v samotných kinech.

Na počátku bylo chození do kina považováno za kulturní záležitost vyhrazenou pro bohatou a vzdělanou smetánku. Filmy byly němé s titulky, ne všichni uměli číst a představa, že by hrobové ticho občas střídané živou hudbou rušilo nějaké chroustání, nepřicházela v úvahu.

To se velmi rychle změnilo v roce 1927 s revolučním Jazzovým zpěvákem, jenž započal nekončící éru zvukového filmu. Naneštěstí netrvalo dlouho a do Ameriky přišla Velká hospodářská krize, která však neplatila pro provozovatele, pro něž to byl dar z nebes, protože se z návštěvy kina stala běžně dostupná kulturní záležitost pro všechny společenské vrstvy. Na zvukový film mohl chodit zkrátka každý a taky se tak dělo.

Toho si okamžitě všimli prodejci s pojízdnými stánky na popcorn, kteří okupovali ulice před každým promítáním. V samotném kině však byl popcorn ještě stále zapovězen. Nicméně někteří s jeho prodejem začali postupně experimentovat s vidinou dodatečného profitu.

Foto: flickr.com

Pojízdný stánek s popcornem

Zlom nastal s 2. světovou válkou, kdy se jednak do USA omezil dovoz cukru, tudíž všechny sladké pochutiny byly tabu, a také soudní proces v roce 1948, který zrušil hollywoodský monopol a kina, do té doby vlastněná samotnými studii, osamostatnil. Provozovatelé tak hledali snadný způsob, jak se vyrovnat s náklady na provoz a pokrýt ztráty z prodeje lístků, kdy musí 40-50 % zisku odvádět zpět studiím.

Možná vás párkrát napadlo, proč dnes stojí kýbl popcornu v multiplexech i přes 150 Kč, když jsou náklady na jeho výrobu zanedbatelné. Jeho cena je totiž navýšená o absurdních 1000 % – což z něj dělá jednu z nejvíce předražených surovin na světě spolu s např. žiletkami na holení – a tato vysoká provize končící v kapsách kinařů platí všechny ty účty za elektřinu, vytápění a náklady na personál.

Ať se tomu chce věřit nebo ne, provoz kina sám o sobě je poměrně ztrátový byznys. Z toho důvodu provozovatelé ve vlastním zájmu nabízí divákům své produkty, aby mj. nemuseli samotné lístky tolik zdražovat. Díky tomu mohl odpradávna do kina chodit kdokoliv a pravidelně na rozdíl od divadel nebo oper. Třebaže tyto časy v posledních letech berou za své, jelikož dnešní jednorázová návštěva v multikině s občerstvením vás klidně vyjde i na 500 Kč.

Anketa

Kupujete si v kině občerstvení?
Bez občerstvení do kina nechodím
9,3 %
Jen občas
6,5 %
Přestal jsem ho kupovat kvůli vysokým cenám
7,3 %
Obejdu se v kině i bez občerstvení
76,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3253 čtenářů.

Kdo má to chroustání a srkání poslouchat?

Tímto se dostávám zpět k hlavní problematice, se kterou se při každé návštěvě kina setkáváme. Čím dál více diváků bere návštěvy v multiplexech jako zabití času třeba během nakupování v obchoďáku a spojují příjemné (film) s užitečným (najíst se). S neexistujícím dress codem a ohleduplností je pak nějaká kulturní úroveň ta tam.

Zatímco u sledování hlasitých blockbusterů plných audiovizuálních efektů baštění a srkání okolních diváků tolik nevadí, při tichých dramatických nebo hororových scénách, které mají navozovat napětí, jsou tyto ruchy ze sledování přímo vytrhující. To však stále není ten největší hřích „bašťounů“.

A kdo bude uklízet ten svinčík?

O řád horší je následný svinčík, který mnoho z nich po sobě zanechá, aniž by pochopili, že si svůj nepořádek mají odnést a vyhodit do nejbližšího koše, nikoliv stlát pod sedačky. „Však to za nás někdo uklidí,“ myslí si.

Personál, především v jednosálových kinech, má už tak spoustu důležitějších starostí jako třeba připravit promítačku, vydávat a kontrolovat lístky, prodávat ono občerstvení a na samotný úklid jim zbývá jen zlomek času (ten důkladný přichází až s koncem dne). Multiplexy na tom jsou o něco lépe díky rozložení promítání do několika sálů a větších časových mezer včetně početnějšího personálu. Chodí do nich však více lidí a bordel se nachází i v nich.

Foto: flickr.com

Typický svinčík při vstupu do každého multikina

Bez popcornu v kině ani ránu

Nezřídka se proto stává, že nebozí diváci musí prosedět celý film v sále s nepořádkem po druhých. Nic pěkného. Proč tedy nezakážou prodej pochutin, říkáte si. Holt se jim to nevyplatí. Jak jsem nastínil výše, kina z prodeje popcornu a dalšího občerstvení žijí.

Existují také případy, kdy se hollywoodská studia dohodnou s provozovateli, že první 1-2 týdny si vezmou až 100 % tržeb zpět do své kapsy, přičemž se karta obrátí až třeba po měsíci. Kina tak v premiérovém týdnu, kdy chodí nejvíce diváků, doslova přežívají jen na popcornu, kterého se z toho důvodu dobrovolně nikdy nevzdají. Peníze jsou vždy až na prvním místě.

Dá se s tím něco dělat? Vyhněte se davům

Pakliže vám toto chování vadí také a odrazuje vás od návštěvy kina, přestože byste si rádi povyrazili, mám tu jedno řešení: Vyberte si takové dny a časy, kdy do kina chodí méně diváků. Po premiérovém týdnu tam bude místo přeplněného sálu k prasknutí sedět sotva polovina a budete-li mít štěstí i na místo, nebude vedle vás sedět žádný „bašťoun“ a vy si užijete film plnými doušky hezky v klidu.

Víc zřejmě opravdu dělat nejde, pokud chodíte do kina stejně rádi jako já a nechcete vše sledovat jen doma. Popcorn a cola bude navždy ke kinům neodmyslitelně patřit, ať se nám to líbí nebo ne. Pokud by se však diváci zároveň ukáznili a nepořádek po sobě uklízeli, nemusely by kolem toho být takové cavyky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz