Hlavní obsah
Názory a úvahy

Novoroční ohňostroj má společnost spojovat. Letos se děl pravý opak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Atemue / deviantart.com / CC-BY-SA-4.0

Na Nový rok se spousta z nás těší na velkolepou ohňostrojovou show. Stačil však jeden tweet ministra vnitra, aby se kolem celé zábavy zbytečně rozbouřila nálada ve společnosti.

Článek

Tweet ministra vnitra, Víta Rakušana, z 27. prosince stihl v posledních dnech starého roku vytvořit další pseudokauzu a názorově rozdělit společnost. Přese všechno zazněly také důležitá fakta o dopadu ohňostrojů na životní prostředí, jež nesmíme opomíjet, včetně jistého přežitku této pyrotechnické show, kterou dávno můžeme nahradit šetrnějšími alternativami.

Tweet, který rozbouřil nebesa

Ministr vnitra se se svou prosbou na síti X obrátil na starosty měst a obyčejné lidi, aby zvážili odpalování ohňostrojů během silvestrovské noci a na Nový rok. Spousta větších i menších měst na poslední chvíli od svého ohňostroje ustoupila, což se jedním znelíbilo, zatímco druzí schvalovali pokračující pietu za tragicky zesnulé oběti pražské střelby a větší klid pro domácí mazlíčky.

Jako kdyby nikdo nebral v potaz, že se městské ohňostroje plánují dlouhé týdny až měsíce dopředu a stát mohou i několik milionů korun. Tyto peníze jde určitě utratit lépe, ovšem jednou až dvakrát v roce nejde o horentní částku, která by v kasičce města zásadně chyběla.

Pro starosty a organizátory nešlo o jednoduché rozhodnutí ani ve chvíli, kdy by k pietě chtěli přistoupit. Novoroční ohňostroj je zavedená tradice, kterou nejde na poslední chvíli dobrovolně odvolat bez zaznívajících kritických hlasů a komplikacemi s reorganizací.

Své o tom přeci musí vědět ministr práce, Marián Jurečka, který si užíval vánočního večírku i ve chvíli střelby na filozofické fakultě, přičemž se odvolával se na dlouhé týdny plánování a finanční zajištění akce. Proč by měli zase jedni pít víno a druhým kázat vodu, že ano? Aneb peníze až na prvním místě.

Vyhlášení státního smutky bylo maximum, co stát mohl udělat

Podobně jako při pohřbu Václava Havla v roce 2011 jsme i nyní truchlili pouhý den před Štědrým večerem, kdy jde už tak o velmi citlivé období. V rámci státního smutku a smuteční mše si myslím, že stát ze své strany udělal maximum, aby následující sváteční dny ostatní zbytečně nezhořkly v ústech.

Komu to přeci bylo málo, mohl třeba finančně podpořit rodiny pozůstalých. K podobnému rozhodnutí dospěli také novináři, kteří, po třech dnech intenzivního informování o všem týkající se střelby, na týden víceméně utichli. To vše až do onoho kontroverzního tweetu.

Zdali chtěl ministr vnitra událost znovu připomenout a nahrát si nějaké politické body populistickým krokem – ačkoliv se současná vláda vůči všem populistickým krokům silně vymezuje – nebo to myslel zcela upřímně v zájmu nás všech vůči truchlícím obětem, anebo se měla otevřít celospolečenská debata okolo přežitku jménem ohňostroje a pyrotechnika, to si netroufám určovat.

Anketa

Jste pro zakázání ohňostrojů?
Ano, zakázal bych je úplně
30,9 %
Ponechal bych pouze profesionální
14,9 %
Ne, nechal bych to tak, jak to je nyní
54,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 175 čtenářů.

Jisté je, že se z každého načalo něco, co ve výsledku společnost zcela zbytečně rozdělilo a ve výsledku nic nevyřešilo. Lidé na sebe jen v komentářích na sociálních sítích útočili a zaboha se nemohli shodnout, zdali je náhlé zrušení plánovaného městského ohňostroje dobrý nápad, nebo unáhleným krokem. A to je něco, co současný svět potřebuje ze všeho nejmíň.

Protože se v mém městě, jako ve spoustě dalších, ohňostroj stejně odehrál (ba dokonce přilákal více přihlížejících zřejmě z okolních obcích, kde byl právě zakázán), nezdálo se, že by ve společnosti panovala shoda v kompletním zakázáním pyrotechnických akcí. Kdo chtěl přijít, přišel. Kdo nechtěl, nepřišel. Nic víc udělat nešlo. I ve stínu neobvyklé tragédie musí běžný život pokračovat dál a zármutek nám nesmí bránit v radostech. Dotčeným rodinám by to v žalu, dle mého názoru, nijak nepomohlo.

Ohňostroje ponechat pouze profesionálům, amatérům zakázat

Přesto jsem se alespoň s touto pseudokauzou dozvěděl nová fakta, díky kterým je ohňostroj zřejmě opravdu postupně přežitou událostí s velkým dopadem na ekologii a psychiku jak lidí, tak i zvířat. I nadále se stojím za názorem, že jednou až dvakrát v roce něco takového neuškodí. Akce je předem ohlášená a zodpovídají za ni profesionálové, kteří se rovněž postarají o následný úklid. Čili profesionální ohňostroje nerušit.

Co se zrušit sluší je prodej a používání pyrotechniky v rukou amatérů. Ti, jako každý rok, během oněch dvou dnů v roce odpalují vše, co si pořídili a na nějaké ohledy, úklidy a bezpečnostní zásady absolutně nehledí a škodí tím úplně všem. Legislativa ohledně prodeje pyrotechnického zboží měla už dávno projít novelizací, a ještě větším zpřísněním. Takovéto zboží zkrátka nepatří do rukou dětí, amatérů a cizinců, pouze profesionálů za předem stanovených podmínek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz