Hlavní obsah
Hry

BeeCarbonize: Hra, ve které je osud planety ve vašich rukou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Charles Games a Člověk v tísni

Zahrajte si novou počítačovou karetní hru BeeCarbonize a staňte se tím, kdo rozhodne o osudu planety. Strategickou simulaci klimatické změny pro Člověka v tísni vytvořilo studio Charles Games.

Článek

V komplexní, ale přístupné simulaci musíte rozhodovat, které sektory společnosti budete proměňovat a jak. Dáte přednost rychlému přechodu k obnovitelným zdrojům energie? Nebo jsou pro vás hlavní sociální reformy či obnova ekosystémů?

Každá z herních karet představuje vědecké objevy, opatření nebo ekonomické reformy, které ve svých důsledcích ovlivňují celou planetu. Je jen na vás, jestli rozšíříte vodní elektrárny, nebo povolíte těžbu nerostů na mořském dně, zavedete uhlíkovu daň, či nerůstovou ekonomiku, případně začnete vysazovat stromy v Amazonii, nebo investovat do osídlení nové planety.

„V Beecarbonize nám šlo o to vytvořit zábavnou hru s atraktivní hratelností, ze které se hráči, pokud budou chtít, i něco dozvědí,“ vysvětluje designérka a programátorka hry Alex Petrova. „Postupující klimatická změna působí přírodní katastrofy nebo společenské krize a hráčky a hráči se s nimi musí vypořádat a plánovat svůj postup podle toho,“ dodává Petrova.

Foto: Člověk v tísni

Rozhoduj o budoucnosti lidstva!

„Žádná část společnosti, ekonomiky a přírody v naší hře nestojí sama za sebe, cílem bylo ukázat, že například výroba energie a ochrana půdy jsou propojené,“ popisuje přístup Jakub Zelený z Člověka v tísni, který se staral o odbornou stránku hry. „Veškeré jevy a opatření ve hře vycházejí ze skutečného výzkumu, u těch futurističtějších karet, jako jsou robovčely, ze skutečných vědeckých vizí,“ doplňuje Zelený.

Foto: Člověk v tísni

Vyřeš nečekané katastrofy!

„Klimatická krize je téma, které jsme delší dobu chtěli zpracovat, i proto, že hry jsou dobré v simulování skutečných, komplexních dějů, kterým vztah klimatu a lidstva je,“ dodává vývojář a ředitel Charles Games Lukáš Kolek. „BeeCarbonize navazuje na tradici našeho studia v tvorbě her se společenským přesahem, ale zároveň představuje pro naše studio úplně nový designérský přístup a žánr. Nemůžeme se dočkat, co na ni hráči a hráčky řeknou,“ uzavírá Kolek.

Foto: Člověk v tísni

Apokalypsa? Smůla, uprav taktiku a zkus to znovu.

BeeCarbonize vychází zdarma na Apple App Store, Google StoreItch.io. Hra byla vytvořena v rámci projektu 1Planet4All.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz