Hlavní obsah
Rodina a děti

Od maminky pro maminky: Miminko odmítá mateřské či kojenecké mléko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Istockphoto.com

Maminka a miminko

Tento článek poslouží zejména maminkám, které něco podobného prožily či právě prožívají. Není jednoduché se s tím vypořádat a hlavně je důležité vědět si rady. Kdybych předtím věděla, co vím nyní, tak by mi to ušetřilo spoustu starostí, stresu a sil.

Článek

Úspěšně jste zvládla porod i základní péči o miminko. Naučila jste se fungovat s dlouhodobým spánkovým deficitem a zvládla jste i základní techniky kojení či krmení kojeneckým mlékem. Vše běží jak po másle a postupně se se svým miminkem začínáte čím dál více sbližovat a sžívat. A najednou z ničeho nic přijde obrat o 180 stupňů a vše je jinak. Váš drobeček začíná odmítat jedinou potravu, kterou v tomto krátkém období po porodu smí pozřít, a tou je mateřské či kojenecké mléko.

Stane se to jednou, řeknete si, že se nejspíš jedná jen o mimořádnou situaci a příště to bude zase v pořádku. Miminko zřejmě bolí bříško nebo ho při kojení/krmení něco vyrušilo, a proto se přestalo kojit nebo nechat krmit. Ovšem když se tak stane i po druhé, zavětříte problém a začínáte se bát dalšího krmení a dehydratace miminka, čímž se problém prohlubuje, protože váš nepokoj miminko vycítí a situace se může opakovat častěji či může vygradovat do stavu, kdy miminko začne mléko bojkotovat úplně. Poznáváte se? Pak čtěte dál.

Mně se to bohužel přihodilo, takže s tím mám bohaté zkušenosti, o které bych se s vámi chtěla podělit. Nejdůležitější ze všeho je nepropadat panice a začít včas jednat. Já vím, lehce se řekne, o to hůře se provede. Níže popíši jednotlivé kroky, které by měly následovat.

1) Zkontrolujte, zda miminko nebolí bříško nebo netrpí refluxem. Pohmatem a pohledem zkontrolujte bříško, jestli není tvrdé a nafouklé. Pokud ano, zvedněte miminko a přehoďte si jej přes rameno nebo dejte do polohy tygříka. Miminko se v něm krásně vyprdí nebo odříhne. Při refluxu nejvíce pomáhá zvolit zvýšenou polohu postýlky, aby se obsah žaludku nevracel miminku do jícnu. Pozor! Refluxem může trpět i miminko, které vůbec nezvrací a v takovém případě se jedná o tzv. skrytý reflux.

2) Pokud krok jedna nezabral, vzpomeňte si, kdy naposledy miminko kakalo. Dost často totiž dochází k odmítání stravy právě kvůli plnosti střev.

Lékaři sice říkají, že kojená miminka nemusí kakat třeba týden a je to normální, já mám ale zkušenost s tím, že pokud mi dcerka nekakala 3 dny, tak už mléko odmítala.

Můžete mu zkusit ulevit přitahováním nohou k bříšku nebo tzv. jemně pohoupat bříško ze strany na stranu či lehce promasírovat krouživými pohyby v oblasti pupíku.

Pokud nic z toho nepomůže, můžete zkusit použít rektální trubičku, kterou snadno seženete v lékárně, pomocí níž miminku ulevíte.

3) Miminko může odmítat přijímat mléko i z důvodu špatné techniky kojení. To se spíš ale stává krátce po porodu, když ho ještě maminka nemá nacvičené. Proto se doporučuje jako jeden z prvních kroků požádat o pomoc laktační poradkyni, která zkontroluje techniku, aby se mohla tato příčina vyvrátit.

4) Při neodborné manipulaci s miminkem může dojít k zablokování nějakého krčního obratle a miminko poloha při kojení bolí, proto ho může zcela bojkotovat.

Pokud je toto ta pravá příčina, lze ji rozpoznat i tak, že miminko pláče při manipulaci s ním. Může i špatně držet hlavičku (to lze rozpoznat až po 3. měsíci, kdy jí již samo drží).

Pokud máte podezření, že to je ten důvod, navštivte co nejdříve fyzioterapeuta pro kojence a on správným hmatem napraví obratle zpět do správné polohy. Nikdy se o to nepokoušejte sami, mohli byste miminku vážně ublížit!

4) Dalším důvodem může být růst zubů. Nejčastěji se tak ale děje v období od 5 měsíce, dříve je to spíše výjimečně.

I když ještě není žádný vidět, přesto mohou být dásně citlivé a při stisku bolí, a proto miminko může odmítat kojení. Zkontrolujte stav dásní pohmatem a pokud vám to miminko umožní, tak i zrakem. Dásně mohou být naběhlé, červené a může být vidět bílý kus špičky zubu či boulička, jež je předzvěstí nového zubu.

Zde pomůže masírování a chlazení dásní pomocí různých gelových kousátek, které se zchladí v chladničce či v mrazničce. Dalším dobrým pomocníkem v tomto období je gel na dásně, který miminku rovněž uleví.

5) Pakliže žádný z předchozích bodů nevyřešil problém, je zapotřebí navštívit pediatra a prodiskutovat s ním další postup.

Pokud miminko nebude jevit známky dehydratace, tak nejčastěji zvolí nejprve metodu pozorování, pustí vás domů a doporučí vám vážit dítě před a po každém kojení, což může leckterou maminku hodně vystresovat.

Stále ale není důvod k panice. Hlavně netřeba se stresovat, když nějaké kojení toho miminko vypije méně, protože v jiný čas toho zase může vypít více. Důležité je množství vypitého mléka za 24 h. Orientačně by mělo miminko vypít 150 ml/kg váhy. Každé miminko je ale jiné a má jiný apetit. Některé toho vypije více, jiné méně. Pokud ale dostatečně přibírá, není třeba to nijak řešit.

Jednodušší to v tomto případě mají maminky, které krmí kojeneckým mlékem lahví, poněvadž díky rysce vědí přesně, kolik toho miminko vypilo, aniž by ho musely vážit.

Pokud se počítáním/vážením zjistí, že miminko toho skutečně pravidelně pije méně a přestane přibývat na váze nebo dokonce zhubne, pak je třeba jednat a nechat vyloučit zdravotní příčiny.

6) Nejprve většinou pediatr odebere vzorek krve, ze kterého nechá zkonzrolovat, zda je miminko zdravé: hodnotu CRP, stav vitamínů, zejména B2 a železa. Jejich nedostatek totiž může rovněž způsobovat odmítání stravy.

V takovém případě by vám předepsal vitamíny a zejména nedostatek vitamínu B2 a železa způsobuje snížený apetit k jídlu.

7) Pokud je krevní vzorek v pořádku, miminko opět detailně prohlédne a zeptá se vás, zda se u něj neobjevila vyrážka či jak vypadá stolice. Obzvláště je nutné všímat si barvy stolice a moči a zda ve stolici nebyly nitky krve.

Pokud se na nic zvláštního nepřijde, i tak se doporučuje na měsíc zkusit držet eliminační dietu, kdy se začíná nejprve s bezmléčnou dietou kvůli možnosti výskytu ABKM (= alergie na bílkovinu kravského mléka) či intolerance laktózy. Existují sice testy, ovšem použití na kojencích se nedoporučuje, protože výsledky jsou velmi nepřesné.

Po měsíci držení diety se zhodnotí stav miminka a pokud se stav zlepšil, v dietě se pokračuje, pokud nikoli, pokoušíme se zařadit postupně do jídelníčku mléčné produkty zpět.

V případě že miminko není kojeno, vymění se kojenecké mléko za senzitivnější variantu, která je označena nejčastěji jako allergy care nebo HA (= hypoantigenní, kravská bílkovina je částečně naštěpená). Jestliže se alergie prokáže, je nutné zvolit hypoalergenní mléko (kravská bílkovina je vysoce naštěpena čili hydrolizovaná).

9) Jestliže se zdravotní stav miminka stále nelepší, nic moc nezabírá, tak vám pediatr vystaví žádanku na gastroenterologii, kde provedou další potřebná vyšetření, nejčastěji zavedou sondu do žaludku.

Na toto vyšetření se ovšem čeká i více než měsíc, takže je nutné zavést preventivní opatření, aby miminko dále nestrádalo (častější nabízení kojení, změna kojenecké lahve, saviček, poloh při kojení/krmení, krmení z lahve jinou osobou, krmení/kojení v jiné místnosti, na světle či naopak ve tmě, v tichosti či naopak v ruchu, doma či naopak venku apod.).

10) Pakliže ani na gastroenterologii nebude žádný nález, mohou být na vině psychologické příčiny, které se těžko odhalují i léčí.

Obrňte se v tomto nelehkém období trpělivostí a požádejte o pomoc s miminkem své nejbližší okolí, ať už je to otec dítěte, rodiče z vaší či partnerovy/manželovy strany nebo přátele. Bude to velmi složité období, ale věřte, že jednou pomine.

Může se taktéž stát, že se na příčinu nikdy nepřijde a kojení se nezlepší. Pak můžete zkusit mléko odsávat odsávačkou a zkusit podat lahví, někdy i to pomůže.

Za mě ale nejdůležitější metodou, když nic předchozího nezafunguje, je krmit miminko v polospánku. Mám to vyzkoušené tedy pouze s lahví, protože malá se po uplynutí druhého měsíce úplně odmítala k prsu přisát, takže mi nezbývalo nic jiného než pravidelně odsávat a krmit lahví. Od kamarádek ale vím, že lze miminko v polospánku i kojit, aniž byste ho probudili.

Jak to udělat? Je to velmi jednoduché. Opatrně přistoupíte k dítěti, vložíte lahev s mlékem lehce do pusinky a miminko začne automaticky sát, i když spinká. Pokud kojíte, tak se doporučuje mít postýlku těsně přiraženou k té vaší, takže rovněž odpadá přílišná manipulace a opatrně miminku přiložte prs do pusinky.

Pokud krmíte lahví, tak můžete krmit přímo v postýlce a po nakrmení nezapomeňte miminko zvednout, aby si odříhlo a předešlo tak bolestem bříška a nafouknutí. V obou případech bude mít po celou dobu krmení zavřené oči.

Moc držím palce, abyste měli více štěstí než já a přišlo se u vás na konkrétní příčinu. Některá miminka asi holt nejsou na mléko, ačkoli to může znít sebevíc absurdně.

My už jsme toto těžké období přestáli, nyní dcerka ochotně papká příkrmy a mléčnou dávku splňujeme díky mléčné kaši (tu vyrábím z mého mateřského mléka), kterou papá velmi ochotně. Přes den si vždy mléka jen cucne, a to pouze v polospánku, za bdělého stavu by si jej nevzala vůbec. Ani mateřské, ani umělé kojenecké.

Článek byl sepsán na základě osobních zkušeností, rad lékařů a ostatního zdravotního personálu a na základě těchto zdrojů:

https://www.proalergiky.cz/clanky/jak-vybirat-a-pouzivat-hypoalergenni-kojenecka-mleka

https://zopadesign.com/cs/blog/proc-dite-odmita-prso-aneb-bojkot-kojeni/

https://www.kojeni.cz/rady-navody/dite-odmita-kojeni/

Diskuzní fóra:

Modrykonik.cz

Emimino.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz