Hlavní obsah

Přijde vám to normální? Aneb zase ti sousedé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Sousedské spory

Bydlíte si na vesnici, kde jste zvyklí na běžný vesnický šrumec. Jedou sekačky, slyšíte každé ráno slepičky, večer zase žabky z nedalekého jezírka od sousedky.

Článek

Sousedi jsou celkem milí, chovají se přátelsky, všichni se zdraví, protože se znají. Zdánlivě ráj, řeknete si. Jenže v každém ráji je i nějaký had.

Konkrétně mluvím o sousedovi přes dvě ulice naproti našemu baráčku. Pravidelně tu každý den řeže motorovou pilou dříví. Řeknete si, co na tom. No jo, on ho ale řeže někdy i celý den v kuse do pozdních večerních až nočních hodin, jindy zase právě jen ve večerních a nočních hodinách, a to mi tedy v pořádku nepřijde. Kdyby to bylo jednou, dvakrát, tak to člověk překousne. Ale on to dělá každý den opakovaně, pravidelně a řeže několik hodin v kuse. Zrovna včera řezal téměř do půl 10 večer.

Je sice pravda, že noční klid začíná od 22 h a končí v 6 h, ale taky se musí brát v potaz sousedská práva. Ta jsou upravena v občanském zákoníku v §1013-§1042. V mém případě je nejdůležitější zrovna onen první §1013/1 NOZ, kde se doslova uvádí:

„Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku.“

Navíc si myslím, že dříví neřeže pro svou potřebu, ale lidově řečeno na kšeft. Což by mi opět nahrávalo do karet, jelikož nejsme žádná průmyslová zóna, ale obytná zóna. Takže půjdu osobně za sousedem a pokusím se s ním slušně domluvit na nějakém kompromisu. Pokud se mi ale vysměje do očí, tak přitvrdím a půjdu podat oficiální stížnost na obecní úřad.

Nechci nikomu dělat zle, ale toto je opravdu nesnesitelné. I přes zavřená okna je to slyšet a budí mi svým konáním i mou osmiměsíční dcerku. A ani my nemůžeme vůbec spát. Ani nelze vůbec pobývat venku na zahradě, protože přes to řinčení neslyšíte ani vlastního slova. Já nechápu, jak si toto někdo může vůbec dovolit.

Já přeci když vím, že má činnost bude soustavně vytvářet hluk a bude obtěžovat sousedy, tak bych se snažila o maximální odizolování. Proč tedy neřeže například v nějaké uzavřené dílně? Určitě by byl hluk daleko menší a všechny strany by byly spokojené.

Když jsme my rekonstruovali náš dům, tak jsme taky kolikrát pracovali i v noci. Ale za prvé jsme veškeré hlučné práce vykonávali pouze přes den a ještě jsme i tak o tom místní sousedy informovali, a za druhé i tak jsme zavírali okna a dveře, aby nebyl tolik hluk slyšet ven.

Je to přeci přirozenost brát na ostatní lidi ohledy a nedělat to, co nám by z druhé strany vadilo. Proč se tak nechovají i ostatní? Přijde mi, že si spíše dneska každý dělá co chce, hlavně že to chce on a že to někomu vadí, to je mu putna. Neříkám že se tak chovají všichni, ale vždycky se někdo v okolí takový najde. No, napadlo by vás každý den řezat dříví celý den v kuse s malými přestávkami nebo jen večer cca od 17h do 22h? Mě by to teda nenapadlo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz