Hlavní obsah
Lidé a společnost

Proč se v současnosti žije tak konzumním způsobem života?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Plýtvání

Proč to zašíváš? Ptá se udiveně kamarádka, když mě vidí spravovat ponožky. To já bych je dávno zahodila a koupila nové, praví. Proč si ale většina lidí neváží věcí a obecně s ničím nešetří a zbytečně plýtvá?

Článek

Setkávám se s takovým chováním denně a upřímně ho nechápu. Proč si lidé neváží věcí, musí mít neustále něco nového, a tak strašně plýtvají jídlem a vším obecně? Nejzajímavější je, že právě tito lidé si pak stěžují, jak žijí na hraně, že nejsou schopni nic ušetřit, nebo že si naopak ještě musí chodit půjčovat na běžné věci. Pak z nich ale vypadne, kolik kabelek si koupili za rok, že každý rok nebo nejpozději ob rok musí mít nový telefon nebo značkové oblečení velmi luxusních značek.

To jsem opravdu tak jiná? Asi ano, protože každý se na mě dívá jak na blázna. V dnešní době žiji poměrně skromně a můj muž taky. Snažíme se vše využít a pořizujeme nové věci, až když doslouží ty staré. Nemáme finanční problémy, jak by si někdo mohl myslet. Jen obecně nemáme rádi plýtvání. Nejsme ani staří. Je nám oběma lehce přes třicet.

Když vidím, jak i sousedi plýtvají, je mi z toho smutno. Platí si svoz odpadu každý týden, my naopak jednou za měsíc a bohatě nám to stačí. Přitom oni mají popelnici narvanou až k prasknutí a naše jezdí spíše poloprázdná. Proč tomu tak je? Protože oni narozdíl od nás vůbec netřídí odpad. Přitom kontejnery na tříděný odpad mají doslova deset kroků od domu.

My vše třídíme. Máme na to doma i speciální nádoby: papír, plast, sklo, plech. Potravinové zbytky jdou přímo na kompost, ze kterého správnou údržbou každé 3 roky máme krásnou zeminu. Ponožky zašívám. Teprve když jsou již několikrát proděravěné i na vyspravených místech, tak je vyhodím. Stejně tak další textil. Nač vyhazovat starý gauč, když lze na něj koupit potah a může být opět jako nový? Rovněž i židle.

Ani s potravinami neplýtváme. Když se stane, že je více pečiva, než spotřebujeme, tak ho buď zamrazím a později rozpeču na pánvi, nebo nakrájím a nechám oschnout, a buď z nich připravím krutóny do polévky, nebo je rozmixuji na strouhanku. Stejně tak i další jídlo. Pokud toho navařím více, tak pokud to jde, část včas zamrazím a ze zbytků vytvořím nové jídlo. Např. pokud zbyde pečené maso, tak ho oberu, nakrájím a vytvořím třeba rizoto nebo tortilly, pokud mám doma i nějakou zeleninu. Šunka se dá zužitkovat do šunkofleků či do zapečených brambor. Pokud je i přesto nadbytek suchého pečiva, tak jej vozíme jednomu pánovi pro slepice a on nám za ně dá levnější vajíčka.

I s vodou se u nás šetří, protože máme jak studnu, tak i veřejný vodovod. Na splachování toalety a sprchování používáme vodu ze studny a pouze do kuchyně je zavedena městská voda. Na zalévání na zahradu používáme hlavně dešťovou vodu, kterou shromažďujeme ve velkých sudech, kam je svedena z okapů.

Zeleninu si pěstujeme vlastní, máme i skleník. Stejně tak máme pár ovocných stromů a keřů, a na záhonech kromě květin pěstujeme i plodiny, zejména brambory, cibuli, česnek a bylinky jako kopr, majoránka, máta či meduňka.

Ovoce kromě přímé konzumace zavařujeme a vyrábíme domácí marmeládu či přesnídávky. Zeleninu rovněž zavařujeme do sklenic, převážně okurky a papriky. Z rajčat připravujeme domácí kečup a rajský protlak, takže se opět nic nevyhodí. Pokud něco nestačíme zpracovat, jde to opět na kompost. Stejně tak i posekaná tráva. Ostříhané větve z ovocných stromů necháme řádně vyschnout a poslouží ještě k letnímu táboráku.

Elektroniku měníme, až když doslouží. Mobilní telefon mám obvykle 7 let (vydržel by zřejmě i déle, ale později už v něm nefungují žádné aplikace, které hojně využíváme, např. mobilní banka), lednici, televizi či pračku už máme více jak 10 let. Auto máme 14 let a ještě jsme koupili jedno novější, ale taktéž ojeté od rodiny, aby bylo jedno rezervní pro celou rodinu, kdyby někomu auto kleklo.

Oblečení nakupuji párkrát za rok. Obuv mi vydrží i několik let, stejně tak trička, mikiny, kalhoty. Již delší dobu mám stejnou váhu, takže i velikost oblečení. I tak pro jistotu si ve svém šatníku ponechávám starší oblečení ve ve větší velikosti, abych si pak případně nemusela kupovat nové, kdybych přibrala. Nevyužité oblečení mám uskladněné ve vakuově uzavřených sáčcích, takže nehrozí napadení moly ani jinými škůdci a zároveň mi nezabírají místo ve skříni.

Nakupujeme dopředu, aby nám zásoby vydržely aspoň týden. Snažíme se vyhledávat akce a slevy, používáme věrnostní program a mobilní aplikace daných obchodů. Dost se dá ušetřit i díky správně zvolené bance. Nejen, že neplatíte žádné poplatky, ale banka ještě za nakupování platí vám prostřednictvím tzv. cashbacků díky platbě kartou u konkrétních obchodníků. Pak se dají rovněž využít i různé slevové kupóny kolující po internetu nebo slevové portály.

Ušetřit se dá i na praní prádla a mytí nádobí. Stačí jen nezapínat spotřebiče poloprázdné, ale až když jsou plně využité. Dále je samozřejmostí vypínání světel, když opouštíme konkrétní pokoj a nenechat je zbytečně svítit. Stejně tak i další elektro jako např. počítač, televizi, rádio. Když jedeme na dovolenou, tak vypneme topení a bojler a vše znovu zapneme, až když se vrátíme domů. I když jdeme do práce, tak ztlumíme topení na nižší teplotu a teprve s příchodem domů teplotu navolíme vyšší, máme termostat, který nám udržuje požadovanou teplotu.

Věřím, že je ještě více způsobů, kde se dá ušetřit, a přitom žít kvalitně. A jak žijete vy? Taky na něčem šetříte? Podělte se s námi ostatními, jak šetříte. Můžete tím ostatním dát inspiraci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz