Hlavní obsah

Máte DPP? Nebo jste zaměstnavatel? Pozor, ať vám neutečou tyto dva důležité termíny!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Connectgroup Cz

DPP, dohoda o provedení práce

Novela zákoníku práce přináší zvýšenou ochranu pracovníků, větší práva a lepší evidenci všech zaměstnanců. Na druhé straně ovšem také velkou administrativní zátěž pro zaměstnavatele a jejich mzdové účetní…

Článek

Od 1. července 2024 vstoupila v platnost novela zákoníku práce, která přináší důležité změny pro zaměstnance pracující na dohodu o provedení práce (DPP). Novela přináší zvýšenou ochranu pracovníků, větší práva a lepší evidenci všech zaměstnanců. Na druhé straně ovšem také velkou administrativní zátěž pro zaměstnavatele a jejich mzdové účetní…

Klíčové změny od července 2024

  • Oznamovací povinnost: Zaměstnavatelé musí každý měsíc do 20. dne předkládat okresní správě sociálního zabezpečení údaje o všech zaměstnancích pracujících na DPP.
    Příklad: Za práci v červenci musí být údaje oznámeny do 20. srpna.
  • Přihlašování k pojištění: Všichni zaměstnanci na DPP musí být přihlášeni k pojištění bez ohledu na výši výdělku. Dosud se přihlašovali pouze ti, jejichž hrubý výdělek přesáhl 10 000 Kč.
  • Výkaz DPP: Do výkazu je nutné uvést jméno a příjmení, rodné číslo, datum nástupu do zaměstnání a výši výdělku.
  • První termín: Výkaz za červenec musí být podán do 20. srpna 2024. Výkazy se budou podávat elektronicky skrz ePortál ČSSZ nebo mzdový software.
  • Přihlášení zaměstnavatelů: Zaměstnavatelé, kteří zaměstnávají pouze brigádníky a dosud nebyli registrování, musí být registrováni u ČSSZ do 30. července 2024.

Další změny od ledna 2024

  • Minimální hodinová mzda: Od ledna 2024 nesmí být hodinová mzda nižší než 112,5 Kč.
  • Právo na práci na dálku: Těhotné ženy a osoby pečující o dítě mohou požádat o práci na dálku. Pokud ji zaměstnavatel odmítne, musí to řádně zdůvodnit.
  • Nárok na dovolenou: Zaměstnanci na DPP mají nárok na dovolenou, pokud odpracují alespoň 80 hodin během roku a dohoda trvá nepřetržitě nejméně čtyři týdny.

Plánované změny od ledna 2025

  • Hranice pro odvody sociálního a zdravotního pojištění: Od 1. ledna 2025 bude jedna hlavní dohoda hlášená ČSSZ, z ní se nebude odvádět sociální a zdravotní pojištění do hranice 25 % průměrné mzdy, což je cca 10 500 Kč. Přesáhne-li výdělek tuto hranici, zaplatí zaměstnanec odvody z celé částky. Z druhé a dalších dohod bude finanční hranice vázaná na zaměstnání malého rozsahu, tj. do 4 000 Kč bez odvodů, nad tuto částku se budou platit odvody.

Změny přináší další sblížení režimu DPP, DPČ a HPP ve smyslu dovolené, příplatků, odvodů, registrace atd. Znamená to zvýšenou administrativu pro zaměstnavatele, ale také zvýšenou ochranu a práva pro zaměstnance na DPP. Smyslem novely je zvýšení příjmů státního rozpočtu a zajištění budoucích důchodů pro dohodáře prostřednictvím odvodů. Zaměstnavatelé musí být obeznámeni s novými pravidly a včas se na ně připravit. Vzhledem k tomu, že se v poslední době objevila řada článků na toto téma, které mohou být nepřesné a zavádějící, doporučujeme čerpat informace z oficiálních zdrojů, tj. ze zákoníku práce a zdrojů ČSSZ.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz