Hlavní obsah

Ovládne Saúdská Arábie fotbal?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: heraldlive.co.za

Vetšině fotbalového světa zůstává rozum stát. Kde na to ta Saúdská Arábie bere peníze? Bude z ní vládce světového fotbalu, nebo je to jen odkladiště starých hráčů?

Článek

Saúdská Arábie hýbe fotbalovou kulturou. Vášeň pro sport převáží peníze, hráči chtějí zabezpečit své další generace. Saúdské kluby nakupují do nekonečna. Kdy jim dojdou peníze?

Saúdská Arábie nebo Katar, který hostil mistrovství světa minulý listopad/prosinec, jsou země s bohatými šejky. Šejci jsou většinou spojováni s ropným bohatstvím.

Nás ale zajímá fotbalové dění v této zemi. Saúdskoarabská liga nebyla nikdy na vysoké úrovni. Jenže teď se to nejspíš změní. Do Arábie totiž přišlo několik hvězdných hráčů z Evropy. Vrcholem je Cristiano Ronaldo.

Když Cristiano Ronaldo přišel v zimě do Al-Nassr, místního klubu, říkalo se, že se jedná o výjimečný přestup, že nikdo další už do Arábie nepůjde. Jenže fanoušci se mýlili. Arábie chce vykoupit celou Evropu. Není den, kdy by Fabrizio Romano, novinář známý pro své přesné informace o přestupech, nenapsal o zájmu saúdskoarabského klubu o hvězdu z Evropy. Dokonce měl Al-Hilal lákat i argentinského boha Messiho, ten však odmítl a šel za Beckhamem do Interu Miami.

Do Saúdské Arábie toto léto zatím přišel N'Golo Kanté, Roberto Firmino, Édouard Mendy, Kalidou Koulibaly, Marcelo Brozovič, Karim Benzema, Jota (ne Diogo) a Rúben Neves. U něj se fanoušci nejvíce diví, jelikož měl před sebou opravdu skvělou kariéru, navíc má stále jen 26 let!

Všichni hráči, co jsem vyjmenoval měli a stále mají na lepší evropský tým. Kanté by se neztratil například v Atleticu Madridu, Firmino mohl posílit horší tým Premier League, Neves měl jít dokonce do Liverpoolu či City.

Proč teda ale hráči chodí do Saúdské Arábie? Peníze, peníze a peníze. Hráčům je nabízen třeba i 10× větší plat, než by brali v nejlepších týmech Premier League. Většinu hráčů to přesvědčí, protože chtějí ke konci kariéry vydělat co nejvíce peněz, aby zajistili nastupující generaci rodiny.

Saúdská Arábie je v podstatě taková druhá Čína. Čína totiž pár let zpátky také lákala hvězdné hráče. Do Číny v té době šel například Fellaini, Hamšík, Paulinho, Anderson Talisca (mimochodem momentálně spoluhráč Ronalda v Al Nassr) nebo Mousa Dembelé.

Kalidou Koulibaly zatím jako jediný přiznal, že šel do Arábie za penězi, jinak ostatní balamutí kecy o nastávající superlize v Arábii. Koulibaly navíc řekl, že už v jeho rodném městě přispívá na různé věci.

Otázkou je, jestli se Arábie zastaví jako před pár lety Čína, nebo bude v takto šílených přestupech pokračovat. Ty peníze ale přeci nerostou na stromech, ne?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám