Hlavní obsah
Aktuální dění

Krym: ruský Pearl Harbor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ČTK/AP/Yomiuri Shimbun

Slzy Arizony.

Klíčem rusko-ukrajinského konfliktu je Krym. Rusko se ho nikdy nevzdá a pro jeho udržení mu žádná cena nepřijde příliš vysoká. Počítejme s tím.

Článek

Od samého začátku rusko-ukrajinského konfliktu jsem přesvědčen, že to, o co se tady ve skutečnosti hraje, je Krym. Je jádrem celého sporu a vše okolo je jistá forma kouřové clony.

Pro Rusko je Krym, respektive Sevastopol, osudově důležitý. O jeho získání ruští politicko-vojenští stratégové nejspíš uvažovali dávno před Majdanem. Muselo jim být jasné, že je otázkou času, kdy se vztahy s Ukrajinou zhorší natolik, že ukrajinská strana vypoví Rusku nájemní smlouvu na tuto základnu a Rusko tak bude muset Krym definitivně opustit. První skutečně vážné signály musely přijít v době rusko-gruzínského střetu o Jižní Osetii (2008) kdy ukrajinská oficiální místa hrozila zablokováním přístavu a nevpuštěním ruských plavidel, která se na konfliktu aktivně podílela. Další zdvižený prst pak bylo hlasování o prodloužení nájmu Sevastopolu, které se konalo o dva roky později a v ukrajinském parlamentu prošlo jen těsnou většinou, přičemž hlasování probíhalo ve vyhrocené atmosféře hádek, rvaček, házení vajíček a dokonce i dýmovnic.

Ruští stratégové nejsou tak úplní tupci, za jaké je obecně považujeme, a už v té době je muselo napadnout, že jediný způsob, jak zamezit trapné a nebezpečné situaci, kdy by je Ukrajina ze Sevastopolu vypoklonkovala, je Krym prostě získat nazpět. Nejspíš v tu chvíli netušili jak, ale příležitost se naskytla díky majdanským událostem, které Ukrajinu na nějakou dobu vrhly do chaosu a destabilizace. Pak už stačilo jen promptně oprášit známý a mnohokrát zneužitý scénář s právem na sebeurčení, zrealizovat urychlené referendum a vzápětí Krym připojit k Rusku dříve, než se kyjevská oficiální místa rozkoukají. Což nejspíš nedalo moc práce, protože Ukrajina stále procházela revolučním zmatkem a prozatímní vláda měla starostí až nad hlavu.

To nejdůležitější bylo hotovo - Krym se stal součástí Ruska a vypovězení ze strategické námořní základny už nehrozilo. Když pak Igor Girkin Strelkov rozfoukal latentní národnostní spory na Donbasu a ukrajinská armáda (v té době nezkušená a rozpolcená, jako celá ukrajinská společnost) začala mít plné ruce práce se separatisty, bylo Moskvě jasné, že cíle bylo dosaženo. Kromě formálních protestů a kosmetických sankcí totiž světové společenství proti anexi Krymu nic moc nedělalo, naopak Rusko se stalo Západu partnerem v tzv. Normandském formátu, který měl válku na Donbase vyřešit. Je celkem logické, že Putin o nějaké řešení nestál - dokud se mluvilo o Donbasu, nemluvilo se o Krymu. Stačilo tak válku udržovat v lehce zamrzlém stavu, což vytvářelo onu výše zmíněnou kouřovou clonu pro Krym. Situace tak mohla zůstat neměnná klidně i desítky let.

Co nakonec vedlo k tomu, že se lehce zamrzlý konflikt stal horkým, o tom snad příště, teď bych se ale rád dostal k hlavní myšlence článku - proč je Krym a Sevastopol pro Rusko tak důležitý.

Ze stejných dvou důvodů jako Pearl Harbor pro Spojené státy americké.

Ten první je vojensko-strategický. Jak Sevastopol, tak Pearl Harbor jsou klíčové vojenské základny, bez kterých by byla vojenská moc těchto zemí v dané oblasti silně omezená. PH je sídlem americké Pacifické flotily, Sevastopol ruského Černomořského loďstva. V daných oblastech neexistuje místo, kam by se tato loďstva mohla v plné míře uchýlit, kdyby o tyto základny přišla. Ano, obě disponují dalšími kotvišti a základnami, ty však zdaleka nedosahují kvalit obou výše zmíněných přístavů. Ztráta Sevastopolu by pro Rusko znamenala obnažení jihu, pro USA by to znamenalo obnažení celého západního pobřeží.

Tedy v podstatě vojensko-strategickou katastrofu, která by velitelské štáby obou zemí musela k smrti vyděsit.

Druhý důvod je možná ještě vážnější - jak Sevastopol, tak Pearl Harbor mají pro své národy obrovskou symbolickou hodnotu. Byly vybudovány tak říkajíc na zelené louce a při jejich obraně umíraly tisíce mladých mužů, jejichž kosti tam dodnes leží v zemi nebo na dně moře. Při obraně Sevastopolu umírali Rusové během Krymské války (1853-1856) a během Druhé světové války, kdy Krym dobyli nacisté. Stovky tisíc mrtvých nakrmilo krymskou půdu.

Pearl Harbor byl jak známo napaden 7. prosince 1941 japonským Císařským námořnictvem a leteckými údery byly zničeny nebo poškozeny desítky lodí a stovky letadel. Zahynulo na 2400 Američanů, jak na zemi, tak hlavně na lodích zasažených a potopených v přístavu. Jen na USS Arizona zůstalo uvězněno kolem tisícovky námořníků a potopená bitevní loď se tak stala jejich hrobkou. Z potopené lodi, která je v současnosti národním památníkem, dodnes vytéká nafta, která tvoří na hladině mastné barevné skvrny, zvané Slzy Arizony. Traduje se, že dokud Arizona slzí, duše zemřelých nedojdou pokoje…

O Rusech a Američanech si můžeme myslet, co chceme, ale jedno mají společné - mají velký smysl pro symboliku a úctu ke svým padlým a jejich vlastenecké cítění musí zraňovat už představa, že půdu, za niž jejich předkové umírali, vlastní někdo jiný.

Jsem přesvědčen, že neexistuje scénář, v němž by USA opustily Havaj a Pearl Harbor. Nejde to, prostě nemohou.

A to samé platí pro Krym a Sevastopol.

Musíme s tím počítat, ale především s tím musí počítat Ukrajina. Cena, kterou by za dobytí Krymu musela zaplatit, by byla strašlivá. Nejspíš podobná ceně, kterou muselo zaplatit císařské Japonsko, když se pokusilo dobýt Perlový přístav.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám