Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ukrajina - čtyři úhly pohledu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bing AI

Pokud sledujete názorové rozložení pohledů na válku na Ukrajině, nemohlo vám ujít, že se zde vytvořily čtyři hlavní úhly, či názorové póly, jejichž optikou je na tuto tragickou událost pohlíženo.

Článek

Téměř dva roky trvající válka na Ukrajině dala v českém prostředí vzniknout různým názorovým proudům, které si podmanily veřejný prostor, ať už ten oficiální, politický, mediální, nebo prostor internetových platforem a sociálních sítí. Příslušníci jednotlivých názorových proudů se pak denně pouštějí do emocionálně i argumentačně vyhrocených sporů, naštěstí zatím většinou verbálních. Zajímavé je, že do slovních bitek ochotně zasahují i mediálně známé osobnosti, celebrity, vysoce postavení politici nebo novináři. A věru ani tyto persony si v boji za svoji pravdu servítky neberou.

Pokud se do oněch názorů hlouběji a dlouhodoběji ponoříme, zjistíme, že existují čtyři hlavní proudy, které onen prostor téměř plně ovládly. Pojďme se na ně tedy detailněji podívat.

Především je třeba říct, že zde máme dva názorové bloky proukrajinské a dva protiukrajinské, byť by mnozí pozorovatelé mohli zastávat názor, že zde existuje jen bloky dva: proukrajinský a proruský. Ve skutečnosti to tak jednoduché není.

Blok č.1 - proukrajinský

/posměšně zvaný Chciválkové/

Stoprocentní a nekompromisní podporovatelé Ukrajiny. Zastávají názor, že vyzbrojování Ukrajiny je nejen potřebné, ale naprosto nezbytně nutné a zároveň nepřipouštějí žádnou jinou variantu konce války, než jasné a jednoznačné vítězství Ukrajiny a drtivou porážku Ruska. Mnozí z nich se aktivně podílejí na pomoci Ukrajině, finančně nebo i osobním zapojením, ve veřejném prostoru se snaží, aby válku na Ukrajině mediálně nepřekrývala jiná témata, nebo se pro veřejnost nestala jen fádní a tuctovou strkanicí, která se odehrává daleko a nikoho už vlastně nebaví ji sledovat. Mnoho z nich odvedlo skvělou práci při konkrétní podpoře Ukrajiny, v této skupině je ovšem i početná skupina radikálních idealistů s naivními představami o drtivém vítězství Západu a snící o ruské kapitulaci, převozu ruské věrchušky v klecích do Haagu a rozparcelování Ruska. V jejich představách je porážka Ruska nevyhnutelná, volají po zapojení NATO a mnozí se nezříkají ani použití jaderných zbraní. Jakékoliv vyjednávání o mírovém řešení odmítají, a pokud se bude jednat, pak jen o odchodu veškerých ruských sil z území Ukrajiny a následných reparacích.

K této skupině patří nejvíc mediálně známých osobností, včetně politiků, nicméně především z laické oblasti. Patří jaksi k dobrému tónu patřit k této skupině, i pouhý odklon směrem ke skupině realistů, je považován za nepřijatelný a skrytě proruský.

Blok č.2 - proukrajinský /realisté/

Realisté mají zcela jasno, kdo je v této válce útočníkem a kdo obětí. Nemají pochyb o tom, že primárním viníkem agrese je Vladimír Putin. Naprosto souhlasí s vojenskou i ekonomickou pomocí Ukrajině, ale zároveň, při zvážení všech aspektů, zastávají názor, že šance Ukrajiny na definitivní vítězství jsou malé, a pokud se nestane nějaká nepředvídatelná událost v samotném Rusku (převrat, smrt Putina, lidové nepokoje), bude muset Ukrajina dříve nebo později zasednout k jednacímu stolu, aby zabránila genocidě vlastního národa.

Realistům jsou zřejmé výhody na straně Ruska a to především neomezené lidské síly, daleko větší, než jsou síly Ukrajiny, a tento rozdíl se nedá ničím vykompenzovat. I sofistikované zbraně dodávané Západem musí mít kdo obsluhovat a dle všech měřítek se zdá, že ochota bojovat klesá rapidně i v samotné ukrajinské společnosti. Realisté pak taky berou v potaz klesající podporu Ukrajiny v mnoha zemích Evropy, nedostatečnou účinnost sankcí, i vadnoucí politickou izolaci Ruska. Realisté chápou, že se Západ nechce dostat do přímého konfliktu s Ruskem (což často žádají Chciválkové) a že pravděpodobnost, že se jednou budou armády NATO procházet po Rudém náměstí ve vítězném parádemarši, se limitně blíží nule. Realisté dál podporují dodávání zbraní Ukrajině, ale upozorňují, že ani tak nemusí válka skončit ukrajinským vítězstvím a že jednání bude nakonec nezbytné. Narozdíl od první skupiny jsou součástí této skupiny především odborníci - analytici, bývalí členové armády nebo ozbrojených složek, i jistá malá část politiků.

Blok č.3 - protiukrajinský

/posměšně zvaný Chcimírové/

Poměrně velká část laické veřejnosti, k níž se účelově přidává menší část politické scény, označované za populistickou, někdy až extrémistickou. Chcimírové žádají logicky mír, tedy ukončení bojových akcí. Prostředkem k tomu má být zastavení dodávek zbraní ukrajinské straně, což ji v jejích představách má donutit k jednání a ústupkům vůči Rusku. Lze říci, že ve své logice mají pravdu, neboť ukončení dodávek zbraní napadené straně, by skutečně vedlo k míru, ovšem k míru okupačnímu, kdy Rusko Ukrajinu převálcuje a o žádné jednání s ní už nebude mít zájem. Chcimírům nedochází, že kdo chce jednat, musí mít v ruce pořádný klacek, jinak s ním nikdo jednat nebude a zamete s ním.

Chcimírovi se nedá vyčítat zásadní nenávist k Ukrajině a láska k Rusku, dokonce se dá říct, obě tyto země jsou mu stejně ukradené. Válku považuje za jejich osobní spor, do kterého nám nic není, a vyčítá vládě, že se jednoznačně postavila na jednu stranu, čímž ohrozila naše národní zájmy. Chce mír, doslova za jakoukoliv cenu. Ovšem tuto cenu má podle něj zaplatit Ukrajina, ne Evropa, nebo ČR.

Blok č.4 - protiukrajinský

/posměšně, až hanlivě zvaný dezoláti, filcky, putinovci/

Skupina zastávající ostře protiukrajinské a silně proruské postoje. Plně přebírá ruský narativ o nacistech na Ukrajině, o ruském ohrožení ze strany NATO, o biologických laboratořích, genocidě na Donbase a podobných věcech majících zdroj v ruských médiích a propagandistických webech. Autentický dezolát nenávidí Západ a jeho politiku a upíná se k Rusku, které považuje za zemi, která ctí tradiční hodnoty a chrání své obyvatelstvo, kulturu a tradice před morem liberální a progresivistické ideologie. Narozdíl od Chcimírů Putinovec válku na Ukrajině vítá a věří, že Rusko zvítězí nejen na Ukrajině, ale ideálně v celé Evropě.

.........................................................................................................................

I když jsou tyto názorové skupiny pouze čtyři, je jisté, že ve vzrušených debatách na sítích narazíte na jednotlivé diskutéry, jejichž názory budou zapadat do více škatulek, nebo naopak ani jediné. Je i možné, že existuje pátá skupina, která se před válkou na Ukrajině zcela izolovala, nemá a nechce mít na ni názor a předstírá, že se nic neděje a lidé neumírají. Pokud taková skupina existuje, bude těžké její členy odhalit, protože se k tématu logicky nebudou nijak vyjadřovat, ať už proto, že názor nemají, nebo jej skrývají hodně hluboko. Ale o nich tento text nebyl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám