Hlavní obsah
Lidé a společnost

Za zákazem burkin vážně nestojí hygiena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Radnice francouzského letoviska Fréjus zakázala koupání v burkinách, oficiálním zdůvodněním jsou bezpečnostní a hygienické zásady.

Článek

Jak jsme si mohli přečíst v článku na Novinkách, radnice jihofrancouzského městečka Fréjus se rozhodla udělat další krůček v tažení proti islamismu a zakázala na městských plážích koupání v burkinách, tedy celotělovém obleku, jaký používají při koupání některé ženy vyznávající islám. Na pláže mají stále vstup povolen, ale do vody v nich nesmí. Oficiální zdůvodněná zákazu zní, že to v případě tonutí komplikuje záchranné práce a není to slučitelné s hygienickými návyky.

Obojí je samozřejmě účelově vymyšlené, vždyť kolik takových případů tonutí bylo? A mluvit o hygieně v moři je už úplně směšné, burkiny jsou koupacím oděvem, nenosí se běžně na ulici. A ruku na srdce, ani kdyby tam vstupovaly ve skutečných burkách, hygieně by to nijak zásadně neublížilo. Moře vezme horší věci.

Základ tohoto zákazu však tkví v něčem jiném. Jeho posláním je dát konzervativnímu muslimskému obyvatelstvu najevo, že tohle tedy ne. Takový malý šťouchanec, takové nepatrné znepříjemnění života, protože nikdo soudný snad nemůže věřit tomu, že by koupání v burkinách znečistilo moře kolem Fréjuse.

Jde o to, že Francouzi se začínají bránit negativním věcem spojeným s islámem. A jelikož se v minulosti francouzská a obecně evropská společnost sama spoutala okovy humanismu, lidských práv a tolerance ke všem menšinám, nemůže radnice říct prostě a jednoduše - Tohle tady nechceme. Burky a burkiny si noste v Iránu nebo Saudské Arábii, tohle je sladká Francie, země vína, lásky, republikánských a sekulárních hodnot.

Nemůže. Dostala by čočku od lidskoprávních organizací a aktivistů a liberálních médií. I tak ji nejspíš dostane, ten trik je prostě průhledný, ale může pokrčit rameny a říct, že jí jde jen o bezpečí návštěvníků.

A to je právě na tom to nejsmutnější, že nejen občané, ale i samotné státní instituce musejí hledat obezličky, jak vyklouznout z vlastních tenat, které hrozí, že je zadusí. A které si na sebe předtím v dobré víře upletly. A snaží se těmito drobnými šikanami dát konzervativním muslimům žijícím ve Francii najevo, že jsou to oni, kdo se musí přizpůsobit. Protože i když je Francie tolerantní, aby tolerantní zůstala, musí postavit hráz netoleranci. A jen máloco je v současné době tak netolerantní, jako konzervativní islám. Francouzská radnice mu jen staví drobnou hráz a buďme za ni rádi, byť je postavená na účelově chatrných základech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám