Hlavní obsah
Cestování

Paštikářů, co zaspali dobu, je stále plný Jadran

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tony Hisgett, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, prostřednictvím Wikimedia Commons

Dříve to prostě na dovolené chodilo jinak. Ale doba se hodně změnila. Češi už nemusí být ti vykulení návštěvníci z rozvojové země

Zásoby, které čeští turisté vozí na dovolenou, připomínají spíše zásoby na blížící se apokalyptický konec světa než na rodinný výlet. Tento přežitý návyk mají Češi po svých babičkách, které ještě žádaly o výjezdní doložku.

Článek

Dnešní svět se změnil. A změnil se díky bohu pro českého turistu výrazně k lepšímu. Už nemusíme v Chorvatsku přemýšlet u stánku se zmrzlinou, jakou si dáme pozítří, až zase budeme mít nárok na jeden kopeček. Ani děti už u trafiky nekoukají na autíčko s nápisem Matchbox jako na svatý obrázek. V devadesátkách jsme skutečně chodili po jadranských letoviscích s otevřenými ústy a divili se, kde ti lidé berou na to, aby mohli večer trávit v restauraci a ládovat se dary moře.

Ceny jako doma, ale někteří to už 30 let ignorují

Doba, kdy naši rodiče a prarodiče zuřivě šetřili každou korunu, aby mohli po pěti letech zase do Jugošky, je minulost. V té době jídlo u nás stávalo pár korun, kdežto za hranicemi se nám při pohledu na jídelní lístek protáčely panenky. Dědečkové skutečně nemohli ve Splitu v supermarketu nechat babičku naložit plný košík, protože by je to tehdy opravdu zruinovalo. Jenže dnes je vše úplně jinak. Pakliže navštívíme minimarket v letovisku u moře, budou ceny trošičku vyšší. Stejně jako v Česku. Minimarket v oblíbené destinaci na Pálavě také cenami nemůže konkurovat supermarketu ve větším městě. A nejinak je tomu i v Chorvatsku. Stačí popojet pár kilometrů a nakupujeme prakticky jako doma.

Foto: Андрей Романенко, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Nemůžeme nadávat, že v miniobchůdku je draho a paušalizovat podle toho celé Chorvatsko. Stačí pár kilometrů popojet. Jako doma

Dovolená znamená slunečník, lehátko a svoje místo na pláži

Jsme na dovolené, vstáváme, ať nám nikdo nezabere to naše místo pod stromem na oblázkové pláži. Pobalíme lehátka, sedátka, nafukovací jednorožce a samozřejmě proviant, protože je přece všechno strašně drahé. Po dvanácté, kdy je sluníčko nejzrádnější, mizíme v útrobách kuchyně našeho apartmánu a dáváme se do ohřívání pečlivě připravených zavařených zásob. A vůbec nám nedochází, že doba pokročila. Že nemusíme vše dělat na chlup stejně, jako jsme byli zvyklí, že to dělala naše máma, když nám byly 4 roky.

Ono je to jinak. Ta hospůdka, co okolo ní děda jen chodil, najednou nabízí svinski kotlet s blitvou za cenu jen nepatrně vyšší, než chtějí v Praze za hamburger. Jejda, točené pivo nám také nevyluxuje peněženku více než pivo na Staromáku do kelímku. Zásoby, kterých se polovina zkazila, protože chladicí taška netěsní, by také ve větším supermarketu bylo možné nakoupit za stejnou cenu jako doma. Ale to bychom místo každodenní rutiny rychle na pláž, rychle do kuchyně a zase zpět na pláž, museli otevřít oči. Otevřít oči a přijít na to, že dovolená už nemusí mít striktně daný řád tak, jako měla, když na ní jezdil Gustav Anděl vrámci podnikové rekreace.

Foto: David Bailey, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Dnes už našinec v Chorvatsku může večer klidně s přáteli posedět, jen si to musí umět připustit

Dovolená pro mnohé znamená více stresu než odpočinku

Všechno včas nabalit, nic nezapomenout. Všechno zavařit, napočítat a uskladnit tak, aby to pokud možno přežilo cestu. Tato rutina nedává spát spoustě maminkám před odjezdem na rodinnou dovolenou. Ale není to zbytečné? Není lepší se v klidu v letovisku na Makarské riviéře vybalit, vykoupat se v moři a k večeru zajet do supermarketu na nákup? Tak jako doma. Dnes už to opravdu možné je. Spousta potravin bude v Chorvatsku dokonce levnější, než jsme zvyklí doma. Samozřejmě ne vše, ale rozdíly budou opravdu zanedbatelné. Dálniční poplatky nás vyšly na mnohem více, než je rozdíl mezi domácím a chorvatským účtem za nákup.

Foto: Autor/ka fotografie: Luciann Photography: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/more-mesto-krajina-hory-3566139/

Na dovolenou jedeme proto, abychom si ji užili. Místo toho se často zbytečně stresujeme a přicházíme tak o krásná místa a zážitky

Vždy je lepší si o cílové destinaci předem něco zjistit a nespoléhat jen na poznatky, které někdo učinil dlouhé roky nebo dokonce desetiletí před námi. Doba je dnes velmi rychlá a vše se vyvíjí v jiném tempu, než naši předkové byli zvyklí. Možná zjistíme, že naše dovolená může být skutečně dovolenou a ne závodem v zavařování.

Zdroje:

Na pláže se vracejí paštikáři. Čeští turisté svým přístupem k vaření a šetření na dovolené inspirovali ostatní, Lidovky.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz