Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pozdější odchod do důchodu zajistí důstojné stáří

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kmu.gov.ua, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, prostřednictvím Wikimedia Commons

Petr Fiala a jeho kabinet konečně schválili důchodovou reformu

Opoziční parlamentní cirkus, který si hraje na důchodové experty, je jen pro lidi, kteří neumějí počítat do deseti. Rozhazovat peníze na dluh umí každý, ale nejde to do nekonečna. Každý dluh se jednou musí zaplatit a Babiš to ze svého opravdu nedá.

Článek

České důchody provází řada mýtů a ze strany některých politiků i manipulací. Když vidím zástupce hnutí ANO, jak s vážnou tváří před kamerou obhajují evidentní ekonomické nesmysly, dělá se mi špatně. Navíc cílí na současné důchodce, kterých se ale důchodová reforma nijak nedotkne. Je to právě hnutí ANO, jehož mimořádné valorizace a přídavky důchodcům rozjely problémy, kterým čelí až současná vláda.

Jednoduché přirovnání

Zkusme přirovnat důchody k našim rodinným financím. Představme si, že dětem doma vyplácíme kapesné. Jsme dohodnuti na pevné částce, kterou navyšujeme, když se dětem zvýší náklady. Stejně tak stát přidával pravidelně důchodcům. Pak přijde na rodinu finanční krize. Máme méně peněz a víc přidávat už nemáme z čeho. Měli bychom snad jít do banky a sjednat si půjčku, abychom mohli našim dětem dále kapesné navyšovat? To by zřejmě mělo fatální následky pro náš rodinný rozpočet. Každý kdo odmítá reformu důchodů, chce totéž po našem státě. Nejde rozdávat něco, co nemáme.

Lidí, kteří pracují a odvádějí pojistné, je čím dál méně. Zatímco dříve na jednoho důchodce pracovalo pět zaměstnanců, nebo živnostníků, teď jsou to jen asi tři. Do budoucna to bude ještě méně. Kolem roku 2050 to už budou jen dva pracující lidé na jednoho důchodce. Toto lze z hlediska našeho státu připodobnit k výše uvedené rodinné krizi, která vyžaduje okamžité řešení. A úvěr to určitě není.

Základní matematika

Stále větší počet důchodců potřebuje stále více peněz. Tyto peníze ale obstarává stále méně lidí. Řešení jsou v podstatě tři:

První možností je zvýšení příjmů státní kasy. Toho lze dosáhnout zvýšením sociálního pojištění firmám i lidem. Vzhledem k tomu, že zdanění práce je u nás už tak velmi vysoké, toto řešení není optimální. Nebo lze výrazně zvýšit daně, což by napříč populací zřejmě také ovace nesklidilo.

Druhou variantou je snížit počet důchodců. To je možné pouze tak, že zvýšíme věk pro odchod do důchodu a tím i každoroční přírůstek penzistů.

Poslední způsob jak neutěšenou situaci zvládnout je zpomalení rychlosti, jakou se důchody zvyšují. Všechny Babišovy dárečky jen zbytečně zatížily nás všechny. Je to přesně jako výše zmíněné zvyšování kapesného z půjčky.

Foto: Thomas8047, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, prostřednictvím Wikimedia Commons

Naši senioři jsou bohužel dost naivní na to, aby Andreji Babišovi zobali z ruky

ANO je úplně vedle

Opozice projednávání změn blokuje s tím, že „na důchody vždycky bude“, „stačí zvýšit porodnost“ a „lépe vybírat daně“. To je ale do nebe volající populistické klišé.

Zvýšení porodnosti by problém jistě řešilo. Nejdříve ale za 20 až 30 let, neboť žádné nyní narozené dítě dříve do státního rozpočtu nepřispěje ani korunu. Také si nemyslím, že by najednou české rodiny, jak mávnutím kouzelného proutku, měly začít vychovávat čtyři, pět, šest dětí. A to ani kdyby je Andrej Babiš plánoval opít rohlíkem jako naše seniory a například jednorázově přispět na plíny nebo kočárek.

Lépe vybírat daně se také může jevit jako řešení. Jenomže ne v podání ANO. V době vlády Andreje Babiše, konkrétně mezi roky 2017 až 2019 k žádnému zlepšení nedošlo. A nejen to, dokonce dle Nejvyššího kontrolního úřadu se mezera ve výběru DPH zvýšila, a byla výrazně nad průměrem EU. Stejně iluzorní bylo i tvrzení, že nás zachrání EET. To při optimistickém pohledu ANO přineslo jednotky miliard, při pesimistickém pohledu kritiků si nevydělalo ani na vlastní provoz.

Foto: Martin Strachoň / Wikimedia Commons

Andrej Babiš přesně ví, co senioři chtějí slyšet

Za rok 2023 český stát vyplatil na důchodech více než 692 miliard korun. Jen za rok 2023 se na důchodový účet vybralo o 72,8 miliardy Kč méně, než stát vyplatil. Tady opravdu nižší jednotky miliard nic moc neřeší. Je naopak bezpodmínečně nutné reformovat systém jako celek. A toho se současná vláda naštěstí nebojí.

Populistům není co věřit

Není nic, co by neuměli slíbit. Ale sliby nikomu důstojný důchod nezajistí. Stát může rozdělit jen to, co má, nebo co mu budou věřitelé ochotni půjčit a bude to také schopný splácet. Důchodový systém v podobě v jaké jej nyní máme by dříve nebo později nutně musel padnout. Opravdu nelze jen nečinně přihlížet situaci, kdy se počet ekonomicky aktivních obyvatel, kteří statisticky živí jednoho důchodce stále snižuje. Matematicky z toho nekouká nic jiného než nevyhnutelný krach. Sliby Andreje Babiše se sice krásně poslouchají, ale až systém pod jeho vedením zkolabuje, tak na dno padneme my, běžní občané, ne Andrej Babiš. Ten na důchod jistě nečeká.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz