Hlavní obsah
Názory a úvahy

Trump v Bílém domě by znamenal Putina v Evropě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Gage Skidmore from Peoria, AZ, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Donald Trump

To jediné čeho se Putin obává je válečný konflikt s USA. Ale co když Spojené státy Americké pod vedením Donalda Trumpa dají od NATO ruce pryč? Zůstanou vojska Ruské federace „jen na Ukrajině nebo půjdou dále do Evropy?“

Článek

Američtí voliči to nemají vůbec lehké. Vybírají si ze dvou starých mužů. Jednomu z nich zjevně ubývají síly, zatímco ego druhého navzdory vysokému věku nekontrolovatelně roste. Joe Biden sice občas někde zakopne, ale pokud jde o mezinárodní politiku, je pořád ještě v kondici. Naproti tomu Donald Trump je schopen říci nebo slíbit cokoli, o čem si myslí, že mu přinese hlasy. A také obětovat jakéhokoli spojence. Proto by jeho zvolení bylo katastrofou nejen pro Američany, ale i pro Evropu spoléhající na Severoatlantickou alianci a její pátý článek.

Trump na článek 5 kašle

Letos v únoru Donald Trump prohlásil, že by povzbudil Rusko, aby si s jakoukoli členskou zemí NATO, která neplní požadovaná dvě procenta HDP ve výdajích na obranu „udělalo, co chce“. Tím bývalý americký prezident v podstatě naznačil, že si s kolektivní obranou NATO příliš vrásky nedělá.

Foto: Estonian Foreign Ministry, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Sídlo NATO

Článek 5 Severoatlantické smlouvy v jednoduchosti zaručuje všem členům NATO, že v případě napadení jednoho z členů, mu ostatní členové přijdou na pomoc. Napadení jedné členské země se rovná napadení celé aliance. Takový článek nám bude ale úplně k ničemu, pokud se jej nově zvolený prezident Spojených států Amerických rozhodne ignorovat. V takovém případě to může ruský diktátor Vladimir Putin vzít jako pozvánku do Evropy. A z historie již víme, že takový Rus, když přijde na návštěvu, hned tak neodejde.

Velké obavy z Trumpova náhledu na celou problematiku projevil i současný prezident Joe Biden: „Trumpovo přiznání, že má v úmyslu dát Putinovi zelenou k další válce a násilí, pokračovat v brutálním útoku proti svobodné Ukrajině a rozšířit svou agresi na obyvatele Polska a pobaltských států, je děsivé a nebezpečné“

Foto: The White House, Public domain, via Wikimedia Commons

Joe Biden, současný prezident Spojených států Amerických

Budeme tedy muset věřit, že se ve Spojených státech najde dostatek lidí, kteří mají dostatek rozumu na to, aby věděli, že vybízet k válčení je mimořádně špatná volba. A to i v případě, že se jedná o krajiny značně vzdálené jejich domovině.

Dopady pro Evropu

Severoatlantická aliance vždy pro její členy představovala záruku bezpečí a klidný spánek jejich obyvatel. Jednoznačně nejsilnějším členem jsou Spojené státy Americké, jejichž armáda je pravděpodobně tou nejsilnější na světě. Americké armádě by se nejspíše díky její vyspělosti a jadernému arzenálu nepostavil ani samotný Vladimir Putin. A to ani v případě, že by Američané stáli osamoceni. Jenomže co kdyby stála Evropa osamocena bez Američanů? Co by udělal Putin potom?

Evropa by se měla připravit na to, že v případě Trumpova volebního úspěchu taky může zůstat proti Putinově zločineckému režimu bez jakékoliv podpory Spojených států. Možná by stálo za to pouvažovat o tom, že bychom skutečně 2 % HDP na obranu začali dávat.

V Trumpově týmu už nikdo rozumný nebude

Během svého prvního funkčního období měl Donald Trump v týmu zkušené politiky, kteří jeho rozmary byli schopni vyvažovat. Po případném znovuzvolení se nic podobného ale očekávat nedá. Podobně jako evropští populisté, také Trump preferuje loajalitu před schopnostmi a inteligencí, takže žádné kritické hlasy už k sobě nepustí. Jeho často dětinské chování tak už nebude mít kdo korigovat a jeho obrovské ego získá naprosto volné ruce.

Jak jsou na tom Biden a Trump s preferencemi

Zatím není nic ztraceno, protože Trumpův náskok je jen minimální. Podle webu projektu 538 vedl Trump k 21. květnu v předvolebních průzkumech nad Bidenem jen o 1,3 %. Problémem pro Bidena může být konflikt v Gaze. Zde Joe Biden ztrácí některé demokratické voliče, protože nesouhlasí s podporou Izraele ve chvíli, kdy palestinští civilisté trpí. Doufejme, že těmto lidem včas dojde, že Biden sice podporuje Izrael, ale posílá i pomoc Palestincům a izraelskou vládu tlačí k dohodě. Trump by byl horší variantou nejen pro tento konflikt, ale i pro celý svět.

Lidé jako je Donald Trump, Andrej Babiš nebo Viktor Orbán by v demokratických vládách neměli mít místo. Jejich rétorika jen manipuluje s nižší vrstvou populace a zneužívá toho, že tito lidé nemají dostatek rozumu, aby si jejich sliby a výroky přebrali.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz