Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ukrajinci nejsou o nic větší kriminálníci než Češi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Galyna Lunina: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/obloha-mraky-vlajka-ukrajina-13487040/

ilustrativní fotografie

Ukrajinci přijeli do Česka jen krást a drancovat státní kasu. To jsou nesmírně primitivní a nebezpečně zavádějící názory. Názory, kterým můžou naslouchat skutečně jen slepí a hluší občané.

Článek

Ke dnešnímu dni v České republice pobývá něco přes půl milionu občanů Ukrajiny. Přitom ke konci roku 2021 jich bylo necelých dvě stě tisíc. To znamená, že k nám před Putinovými barbarskými vojsky uteklo něco přes tři sta tisíc ukrajinských uprchlíků. Z mnoha stran je slyšet, že Ukrajinci u nás jen kradou, přepadají a znásilňují. Toto tvrzení je ovšem velmi zavádějící a k Ukrajincům mimořádně nespravedlivé. Jistě, v takové mase lidí se samozřejmě najdou i zločinci, jejichž činy musí být bez milosti potrestány. Takové skutky ale páchají jednotlivci, nikoliv Ukrajinci jako národ.

Lidé následují špatné vzory

Jedním z nejhlasitějších odpůrců pomoci válečným uprchlíkům je Tomio Okamura. Šéf SPD s oblibou ohýbá fakta a jasná čísla ve prospěch svých nesmyslných hesel, kterými svolává své slabomyslné následovníky k volebním urnám. Tomio Okamura například tvrdil na stanici CNN Prima News: „Policie České republiky, například zpráva od 1. 1. do 13. 12. 2022. Nejvýše přestupků cizinců spáchali občané Ukrajiny, na druhém místě Slováci, pak jsou tady Vietnamci, Bulhaři, nejvíce za trestnou činnost stíhaní občané Ukrajiny, dokonce nárůst 38,1 % v roce 2022.“

Ano, pan Okamura má pravdu, že kriminalita Ukrajinců narostla o 38,1%, ale svým slepým nohsledům již zamlčel, že počet Ukrajinců v ČR v průběhu roku narostl o neuvěřitelných 123% z původních 196875 na konci roku 2021 na 439407 na konci roku 2022. Vyjádřeno exaktně matematicky je tedy naprosto jasné, že počet trestných činů na jednoho občana z Ukrajiny výrazně klesnul. Celkový nárůst počtu Ukrajinců u nás je více než trojnásobný oproti nárůstu jejich kriminality. Jejich démonizování je tedy naprosto neopodstatněné a strašení obyčejných lidí zlými Ukrajinci zcela lživé.

Viníci musí být potrestáni

V žádném případě nechci, aby můj názor byl vnímán jako neúcta k obětem trestných činů spáchaných cizinci ani trestných činů spáchaných kýmkoliv jiným. Jen chci rezolutně odmítnout kolektivní vinu a očerňování Ukrajinců jako národa. Nikdy přeci nemůžeme vinit národ ze zlých skutků jednoho vyvrhele. Navíc dle statistik není mezi Ukrajinci více kriminálníků v přepočtu na jednoho člověka než mezi Čechy, Slováky, nebo kýmkoliv.

Dále je celkem jednoznačné, že Ukrajinci jsou již nyní pro český stát a jeho ekonomiku ziskoví. V tuto chvíli již finance do státní kasy více přinášejí, než odnášejí. Nemluvě o tom, že ochotně zastávají pracovní pozice, na které se českým firmám velmi špatně hledá personál. A to i přesto, že nezřídka kdy mají kvalifikaci výrazně vyšší.

Jsme vyspělá demokracie

Česká republika je vyspělá demokracie a je ostuda kolik se v takové zemi najde lidí s názorem, že člověk první kategorie je pouze ten s českým pasem. Spolupráci mezi národy bychom se měli snažit posouvat na vyšší a vyšší úroveň a ne ji podkopávat na základě výplodů choré mysli několika mocichtivých xenofobů. Ano, v současné době je u nás opravdu velká spousta Ukrajinců. Ale tito lidé sem rozhodně, alespoň v drtivé většině, nepřišli proto, aby zde páchali trestnou činnost. Tito lidé prchají ze svých domovů před hrůzami války, které si jejich kritici absolutně nedokáží představit.

Foto: Mykhailo Volkov: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/budova-apartman-zniceny-valka-12325300/

Co v současné době Ukrajinci musí prožívat, si umí představit jen málokdo z nás

Moderní Evropa netvoří neprodyšně uzavřené státy, kde se překročení hranice přísně trestá. Tato doba je naštěstí dávno minulostí. Dnes žijeme v otevřeném světě a je naší povinností poskytnout pomoc našim téměř sousedům, když v jejich domovině Vladimir Putin páchá nepředstavitelná zvěrstva.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz