Hlavní obsah
Aktuální dění

Ukrajinští uprchlíci jsou pro Česko přínosem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Chmee2, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Většina lidí v Ukrajincích nevidí nepřátele

Dnes už Ukrajinci žijící u nás přinášejí do české státní kasy více než odnášejí. Je to podložený fakt, a to i přesto, že někteří lidé na základě faktů vytržených z kontextu tvrdí opak.

Článek

22. únor 2022 se stal pro Evropu jedním z nejčernějších dnů. Vojska Ruské federace vedená Vladimirem Putinem překročila sousední hranici, vtrhla na Ukrajinu a rozpoutala největší peklo v Evropě od druhé světové války. Od této chvíle začaly do celé Evropy včetně České republiky proudit obrovské masy lidí utíkajících před běsnícími Rusy.

V Česku se zvedla velká vlna solidarity

Prakticky ihned po zahájení ruské invaze na Ukrajinu začali Češi obětem války pomáhat. Začali organizovat nejrůznější sbírky především na humanitární pomoc do Ruskem zpustošených oblastí. V Česku vznikla asistenční centra pro pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. České domácnosti začaly nabízet ubytování ukrajinským rodinám prchajícím před hrůzami války. Češi se zkrátka zachovali tak, jak by se měli zachovat obyvatelé každé vyspělé země na této planetě.

Nicméně ani takto závažná situace se neobešla bez dezinformátorů a proruských tlampačů, kteří hlasitě volali a stále volají po vyhnání všech ukrajinských rodin zpět do válečných zón. Jako jeden z hlavních argumentů používají, že uprchlíci z Ukrajiny devastují český rozpočet. Je jasně spočítáno, že tomu tak není.

Ukrajinští uprchlíci v číslech

Dle dat MPSV ukrajinští uprchlíci nejen, že nejsou pro český státní rozpočet přítěží, jsou dokonce přínosem. V průběhu roku 2023 se poměr mezi příjmy a výdaji otočil ve prospěch příjmů. Na straně výdajů jsou to především humanitární dávky a příspěvky pro solidární domácnost, na straně příjmů potom odvody na sociální pojištění, DPH a spotřební daň. V prvním pololetí roku 2023 výdaje převyšovaly příjmy o 2,9 mld. korun, ve druhém pololetí se ale poměr obrátil a příjmy převýšily výdaje o 3 mld. korun. Z výše uvedeného tedy vyplývá, že v současné době již uprchlíci začínají být pro českou státní kasu přínosem a pomalu vyrovnávají celkovou bilanci.

V současné době již přibližně tři čtvrtiny domácností ukrajinských uprchlíků v České republice má jako hlavní zdroj příjmů zaměstnání. Tito lidé obvykle pracují na nekvalifikovaných pozicích, a to i přesto, že odbornou kvalifikaci mají. Velmi často jde o posty, na které se firmám velmi špatně hledají pracovníci, a tak situace, kdy tato místa obsadí ukrajinští běženci, je velmi výhodná i pro jejich zaměstnavatele. Ukrajinci jsou tedy jasně přínosem nejen pro stát, ale i pro soukromé společnosti.

Pomáhat je vždycky správné rozhodnutí

Bylo by skutečně krátkozraké, necivilizované a nelidské běžencům z jakékoliv válkou postižené země před nosem přibouchnout dveře. Představa nenávistí zmítaných primitivů, že Ukrajinci přišli vydrancovat naši malou zemi je opravdu zcestná. Je velkým štěstím, že takoví lidé, alespoň pro zatím, nestojí v čele naší země a můžeme být pyšní na to, jak se Češi postavili k situaci, kdy je potřeba pomoci lidem v nouzi.

Foto: Pakkin Leung, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Bratr a sestra čekající na autobus na Polsko-Ukrajinskou hranici

Málokdo z nás by si uměl představit, že s rodinou a dětmi zůstane ve válečné zóně. Pryč by se chtěl dostat opravdu každý kdo má všech pět pohromadě. Pomoc takovým lidem je povinností pro každého civilizovaného tvora bez ohledu na to, jestli je, či není finančně výhodná.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz