Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zázrak jménem David Pastrňák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bostonbruinsfan22, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

David Pastrňák v dresu Boston Bruins 2019

David Pastrňák je jedním z nejlepších českých hokejistů a v současné době jedním z nejuznávanějších střelců v NHL. Radost ale nerozdává jen svým hokejovým umem, je to především chlapík se srdcem na svém místě.

Článek

Lední hokej je bez pochyby českým sportem číslo jedna. Naše malá země v srdci Evropy vždy dokázala produkovat mistry tohoto řemesla. S českými hokejisty se vždy počítalo a počítá do nejlepších soutěží na světě. Přesto se některá jména vymykají. Vladimír Martinec, Václav Nedomanský, Dominik Hašek nebo Jaromír Jágr. Po bok těchto legend se dnes již může hrdě postavit i náš nejlepší současný hokejista David Pastrňák.

První krůčky

Dne 25. května 1996 v Havířově přišel na svět malý David Pastrňák. První brusle David nazul ve svých přibližně třech letech, a protože v jeho velikosti nebyly k sehnání klasické „kanady“ musel své první branky v životě nastřílet v dívčích krasobruslařských bruslích. Ani to ho ovšem od hokeje naštěstí neodradilo. Jako kluk se chtěl stát hokejovým brankářem, ale pořízení lapačky s vyrážečkou bylo pro jeho rodiče příliš nákladné, a tak Davidovi nezbylo nic jiného než zkusit štěstí v útoku což jak dnes můžeme sledovat vůbec nebyl špatný nápad.

V předškolním věku již běžně nastupoval po boku o několik let starších kluků. V patnácti letech se probil dokonce do A-týmu Havířova.

Angažmá ve Švédsku

Na doporučení svého táty Milana Pastrňáka se David v patnácti letech rozhodl odejít hrát hokej do Švédska. Do země, jejíž jazyk neznal a do země, ve které je třeba počítat s citelně vyššími životními náklady. Dle jeho vlastních slov mu tato zkušenost otevřela oči. Během svého angažmá ve druhé švédské lize především pochopil, co znamená trénovat na sto procent a to i tehdy když se kouč nedívá. Toto vědomí a Davidův nesporný talent se staly základem jeho budoucího úspěchu, který přišel 27.června 2014 kdy na mladého křídelníka z Havířova hned v prvním kole draftu slavné NHL ukázal tým Boston Bruins, který Pastrňákovi rovnou nabídnul nováčkovský kontrakt na dobu tří let.

Těžké začátky v NHL

Hned při prvním přípravném kempu v NHL přišla i první komplikce. David si poranil rameno. Byl to nejspíše hlavní důvod proč svou kariéru v zámoří musel začít v AHL v týmu Providence Bruins, což je farmářský celek Bostonu. Hned od začátku o sobě ale dával vědět a během prvních sedmi utkání posbíral devět kanadských bodů za což byl vyhlášen nováčkem měsíce října v AHL.

Foto: Jessica, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

David Pastrňák v dresu Providence 2014

Psal se 24. listopad roku 2014 kdy se tým Boston Bruins potýkal s vysokou marodkou. Mimo hru byl tou dobou kromě jiných i další velikán českého hokeje David Krejčí. V tuto chvíli udělalo vedení Bostonu to nejlepší, co udělat mohlo, dalo dravému mladíkovi možnost zakusit chuť nejlepší ligy světa v utkání proti Pittsburghu Penguins. Poté se David ještě několik utkání rozkoukával a zvykal si na atmosféru a tempo nejrychlejšího hokeje. Za nedlouho ale celému světu ukázal, že jméno David Pastrňák bude příštích mnoho let skloňováno jen v superlativech. Dne 10. ledna 2015 když Bruins nastoupili proti Philadephii Flyers předvedl český snajpr opravdové galapředstavení. Od zkompletování hattricku jej dělilo jen několik málo okamžiků, když kotouč do odkryté klece doklouzal až po závěrečné siréně. Když David o pouhé tři dny později v utkání proti týmu Tampa Bay Lightning svůj počin zopakoval, bylo jasné, s kým má hokejový svět tu čest.

David Pastrňák, hvězda první velikosti

Od této chvíle už každý věděl, kdo to je David Pastrňák. V NHL začal získávat jeden kanadský bod za druhým a v sezóně 2019/2020 společně s Alexem Ovečkinem získal Maurice Richard Trophy když se se 48 přesnými zásahy stal nejlepším střelcem NHL. Celkem třikrát se již představil při NHL All-star game, což je každoroční přehlídka toho nejlepšího, co NHL nabízí. David Pastrňák ovšem nehájí pouze barvy Bostonu Bruins, nastupuje velice rád i za český národní tým se kterým dokázal vybojovat bronzovou medaili na mistrovství světa 2022 ve Finsku. Pokaždé když David Pastrňák přislíbí účast na mezinárodním turnaji vyčaruje velký úsměv na tvářích všech českých hokejových fanoušků.

Laskavý člověk

David Pastrňák není jen špičkovým hráčem ledního hokeje. Je to také mimořádně laskavý člověk, který neváhá se účastnit mnoha charitativních akcích. Například je členem klubu Real TOP Praha, který pořádá velkou spoustu charitativní sportovní utkání. V roce 2018 byl vyhlášen Tváří roku organizace Champions's for Children, která se zabývá různými formami pomoci dětem v nemocnicích v Bostonu. Je opravdu velmi důležité, aby lidé, ke kterým svět vzhlíží a jejichž hlas je zřetelně slyšet, byli tímto směrem aktivní, právě tak jako český hokejový poklad David Pastrňák.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz