Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bezprizorní kočky mají na starosti obce. Péči ve skutečnosti zajišťují dobrovolníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Daniela

Ať už se jedná o toulavou kočku nebo o celé přemnožené kolonie, obce dávají ruce pryč. Útulky hlásí STOP stav. Na řadu přicházejí dobrovolníci. Pomáhají i přes to, že transparentní účty jejich spolků zejí prázdnotou.

Článek

V prosinci roku 2023 se ve velkém nejmenovaném městě, uprostřed vnitrobloku našlo měsíční kotě. Obyvatelé domu po několika denním pláči mláděte zavolali městskou policii. Bylo jim řečeno, že když budou muset přijet, kočku od nich vezmou a opět ji po jejich odchodu vypustí.

V jiném městě, ve stejném období se objeví na silnici zraněná kočka. O události jsme informovali město, bylo nám řečeno, že s ní nic dělat nebudou.

Pár měsíců nazpět se v malé obci řešila rozšiřující se kolonie toulavých koček. S problémem byl konfrontován sám pan starosta. Jeho zpětná vazba spočívala v duchu takovém, že si doma vezme pušku a bude po problému.

Koček v nouzi každým rokem přibývá. Přesto je spousta majitelů, kteří jsou téhož názoru, že kastrace je utrpení. Kočku pustí ven a nechá ji se nekontrolovatelně množit. „Příroda se postará.“

Starají se dobrovolníci. Ne jen, že vznikají kolonie nechtěných zvířat, ale množí se s nimi i smrtelné virusy. Hospitalizace postiženého tvora se pohybuje i v řádech deseti tisíců.

Mnozí si kočku pořizují za účelem lovení myší. Krmí ji zbytky od večeře a neposkytují ji veterinární péči, tudíž ani kastraci. Mají za to, že když ji vykastrují, myši lovit nebude. Jedná se o jeden z mnoha mýtů, který o kastraci panuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz