Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dnes hotel, dříve výchovné zařízení, kde vychovatelé týrali děti a mládež

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Morava Academy

Morava Academy bylo jediné zařízení svého druhu v Evropě. Spadalo pod společnost Teen Help, která řídila několik výchovných zařízení pro problémovou mládež po celém světě. Zaměstnanci polepšoven měli děti týrat fyzicky i mentálně.

Článek

Morava Academy byla zřízena roku 1998. Stejný rok byla i zavřená. Zařízení spočívalo v naslouchání až absurdních pravidel. Existoval jistý program, když jste ho porušili, následoval trest. Bití pěstmi, tahání za vlasy, nadávky, agresivita, sexuální zneužívání, fackování a mnoho dalšího. Dívky byly trestané spíše psychicky. Chlapci však byli často pokrytí modřinami.

Jaká pravidla v Morava Academy platila?

Dle údajné studentky onoho zařízení nesměly být zavřené dveře na záchod. Když tak učinila, měla záchod na další týden zakázaný. Po několika dnech se v noci pomočila. Další den se povinně musela doznat před všemi ostatními studenty. Když se ostatní vzdělávali, ona musela stát a koukat na vyznačenou červenou tečku na zdi. A to celých 12 hodin. Když zavřela oči, dostala hodinu navíc.

Pro koho Morava Academy byla určena?

Pro děti či mládež, která byla problémová. Pila alkohol, užívala drogy, nechodila do školy či měla špatné studijní výsledky. Zařízení bylo americké a stejně tak i studenti. Amerického původu měli být i zaměstnanci.

Teen Help

Na Netflixu nově běží dokument s názvem THE PROGRAM. Konkrétně se jedná o svědectví studentů pobočky Ivy Ridge, která též spadala pod křídla oné Teen Help. Fungovala o mnoho déle a řídila se o mnoho náročnějším programem. Studenti se nesměli usmívat, nesměli mluvit, procházeli důkladnými prohlídkami, při nichž byli nazí. Nesměli koukat z okna ani vycházet ven. Nesměli mezi sebou komunikovat. Nováčci často spali na matracích na chodbách nebo byli uzavřeni v malé místnosti, kde museli koukat do zdi.

Když nenásledovali pravidla, několik týdnů dostávali k jídlu pouze pár krajíců chleba. Pár jedinců i přes náročné tresty vzdorovalo. Zaměstnanci tak soutěžili o to, kdo je konečně dokáže zlomit. Jedna ze studentek říká:„Musela jsem několik dní v kuse nosit krabici, která vážila několik kilogramů, nikdy jsem ji nesměla odložit a musela jsem s ní chodit i na tělocvik."

Když nechtěla polknout medikaci, která ji prý proměňovala v zombie, jedna z dozorkyň jí klekla na hruď a držela ji dýchací cesty dokud neomdlela a neužila svůj lék.

Děti s rodiči mohli telefonovat velmi zřídka a jejich konverzace byly hlídané. Nikdy nesměli říct žádné špatné slovo o jejich pobytu. Když se tak stalo, následoval trest a prodloužení jejich programu. Hlídaná byla i písemná korespondence.

Studenti museli dosáhnout šesté úrovně, aby se mohli navrátit domů. Mnozí z nich se nebyli schopni dostat ani do úrovně druhé. Dívky nikdy nemohly mít rozpuštěné vlasy a měly určenou svou uniformu. Na Morava Academy uniforma zavedena nebyla. Za nevhodné oblečení se však i přesto trestalo.

Jeden z chlapců na Ivy Ridge popisuje svůj pobyt. Nenásledoval program a byl jedním z dozorců zbit natolik, že měl obličej velmi nateklý a byl celý od krve. Když za ním přišla ošetřovatelka, prosil ji o Ibuprofen, i ten mu však byl zamítnut.

Steve a Glenda

V americkém Utahu pracovali jako policisti. Jako první nápravné zařízení si zařídili Sunrise Beach v Cancunu. Roku 1996 byl uzavřen a oba byli zatčeni za nelegální zadržování dětí a za zbavování jejich práv. Jejich podnik nebyl ani licencován a nepodléhal dostatečné hygieně. O dva roky později si zřídili Morava Academy kousek od Brna. I za něj byli stíhaní a zatčení.

Zdroje

https://www.youtube.com/watch?v=wLTGQYmn5Eg

https://wwaspsurvivors.com/wwasp-programs/morava-academy/

https://archiv.hn.cz/c1-966003-obvineni-nejen-u-nas-ale-i-v-usa

https://www.netflix.com/cz/title/81579761

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz