Hlavní obsah

O pohlaví rozhoduje příroda. Chromozomy se nemýlí.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.pexels.com

Více než 100 let víme o existenci speciálních chromozomů, jejichž kombinace předurčuje pohlaví člověka. Přesto je neustále přetřásána otázka počtu lidských pohlaví a možnost jeho změny.

Článek

Ještě v 19. století byl jediným způsobem zjištění pohlaví dítěte pohled do plenek. Farář tuto informaci zapsal do úřední knihy a bylo rozhodnuto. Jistě nepřekvapí, že tato extrémně jednoduchá metoda funguje do dnes.

V roce 1842 jako první popsal své pozorování chromozomů švýcarský biolog Karl Wilhelm von Nägeli. Byl to první krůček o objevu tzv. pohlavních chromozomů. Ten se povedl začátkem 20. století Nettii Stevensové, která vysledovala skutečnost, že samičky živočichů jsou nositelkami dvou chromozomů X a samečci páru chromozomů X a Y.

O pohlaví se rozhoduje už v okamžiku početí nového tvorečka. Samičí pohlaní buňky (vajíčko) obsahují vždy jeden z párových chromozomů X. Samčí (spermie) mohou obsahovat jak chromozom X (narodí se děvče), tak chromozom Y (narodí se chalapec).

Moderní věda umí určit, jaké kombinace pohlavních chromozomů jsme držiteli a následně rozhodnout, jsme-li mužem či ženou.

Určení pohlaví touto metodou je faktické a zákonité. Zda se následně jedinec cítí v kůži jiného pohlaví, než jak je stanoveno přírodou, je věc naprosto jiná.

Je udivující, že autoria (stát, úřad, policie, olympijský výbor atp.) dovoluje v určování pohlaví lavírování. S geneticky daným pohlavím jsou jedinci vrozeny primární schopnosti a dispozice tohoto pohlaví. Nic na těchto schopnostech nezmění jakékoli jeho rozhodnutí, pocit či přání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz