Hlavní obsah
Umění a zábava

Volby jako občanská povinnost. Na co se musíme připravit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.pexels.com/cs-cz/@element5

Nejvíce nespokojeni s politikou státu a samosprávních celků jsou ti občané, kteří k volbám nechodí. Dodatek k ústavě zakotví účast ve volbách jako občanskou povinnost s reciprocitou státu.

Článek

Horlivé hospodské debaty o politice se stanou minulostí. Nikdo nebude moci svalovat vinu za špatnou volbu na druhé. V dohledné době bude schválena novelizace Listiny základních práv a svobod, která zaručuje ve článku 21 právo na svobodné volby.

V novele bude zakotvena povinnost občana, majícího volební právo, účastnit se voleb. Každý občan se však může svého volebního práva dobrovolně zříci. V konečném důsledku to však bude znamenat, že nemá zájem účastnit se věcí veřejných a tento postoj bude akceptován i ze strany státních institucí. K tomu, aby se občan zřekl svého volebního práva, stačí aby nešel k volbám.

Kdo se vzdá svého volebního práva nebude moci čerpat sociální dávky, podporu v nezaměstnanosti nebo pobírat jakýkoli druh důchodu.

Zákonodárci si od novely slibují větší a odpovědnější zapojení občanů do řízení státu. Ke splnění volební povinnosti napomůže nově vytvořený elektronický volební systém, do kterého se mohou občané přihlašovat nejen přes digitální identity. Do volební aplikace se bude možné také přihlásit přes mobilní telefony ve spojení s novými občanskými průkazy.

Pravomocně odsouzení ve výkonu trestu a občané dlouhodobě žijící v zahraničí budou povinné volby zproštěni.

Dlouho diskutovaná distanční neboli korespondenční volba bude touto novelou taktéž vyřešena. Volebního práva budou zproštěni občané dlouhodobě žijící v zahraničí, stejně tak jako například pravomocně odsouzení ve výkonu trestu.

Občané dlouhodobě žijící v zahraničí i přes to budou moci využívat služeb konzulátů. Nebudou však moci čerpat například jakékoli formy důchodů.

Termín voleb bude vždy v měsíci dubnu a samotné volby budou trvat 30 dní.

Protože volby budou trvat 30 dní, neměl by vzniknout problém s dovolenkáři, kteří nebudou mít na dovolené přístup k internetu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz