Hlavní obsah
Názory a úvahy

Chyba za chybou a poslanecký amatérismus při změnách důchodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

V posledních letech pozorně sleduji legislativní změny kolem důchodů a bohužel musím říct, že práce poslanců je v tomto ohledu docela nedůsledná. Jinak si nedovedu vysvětlit, proč se opakovaně objevují chyby nebo podivné nespravedlnosti.

Článek

Je za tím pohodlnost, nebo chybí dostatečné odborné znalosti? Takovou otázku jsem si v poslední době položil už několikrát, protože mě udivuje, jak poslanci z různých politických stran a hnutí neprofesionálně pracují, když mění pravidla důchodů.

Naposledy mě to překvapilo u návrhů, které požadují zvýšení řádné valorizace v lednu 2024. Podle již schválených pravidel se mají všechny důchody shodně zvýšit o 360 korun. Poslanci hnutí ANO navrhují navýšení valorizace o dalších 500 korun a poslanci hnutí SPD pak zvýšení o 230 korun.

Chybné návrhy u valorizace

Jenže oba návrhy obsahují zásadní chyby, takže i kdyby byly schváleny, tak je reálně není možné použít. Jak je to vůbec možné?

Poslanci hnutí ANO například ve svém návrhu vůbec nereflektovali legislativní změny, které platí od začátku října 2023, a nepočítají ani s tím, že lednová valorizace nezahrnuje zvýšení procentní výměry. To je problém, protože v návrhu se tak odkazuje na věci, které neexistují, nebo se nerealizují. V případě hnutí SPD je chyba obdobná, a navíc ji doplňuje zcela amatérské přehlednutí – návrh požaduje zvýšení valorizace v roce 2022, nikoliv v roce 2024. A zpětné zvýšení důchodů není možné. Jak už jsem uvedl v nedávném článku, mám pocit, že poslanci ani nečetli návrh, který podepsali.

Překvapuje mě, že obě opoziční hnutí, která pravidelně kritizují vládu za neprofesionální nebo chybné kroky, se sama ve svých návrzích dopouští základních chyb. Zvláště u legislativních návrhů, které mají v podstatě pár řádků, by se vyplatilo věnovat více času kontrole a případným konzultacím s právními experty, aby vše bylo napsáno správně.

V tomto případě jde naštěstí o návrhy, které se budou v Poslanecké sněmovně teprve projednávat, takže je možné chyby opravit pomocí pozměňovacích návrhů. Oceňuji, že třeba poslanec Aleš Juchelka mi po vydání mého článku napsal, že již na nápravě pracuje. To naznačuje, že mu na správnosti návrhu záleží. Od hnutí SPD žádnou informaci o případné opravě nemám.

Chyby, které byly schváleny

Obecně si myslím, že práce poslanců v oblasti důchodů má velké rezervy. Stačí se ostatně podívat na několik posledních let, kdy bylo přijalo více parametrických změn, které obsahovaly některé významné chyby. Kdybych šel více do minulosti, určitě bych našel i další chyby či nepřesnosti. Pro ilustraci jsem ale vybral následující tři:

1. Předčasné důchody pro záchranáře

Toto je v poslední době asi nejmarkantnější případ poslaneckého amatérismu u důchodů. Když v roce 2021 poslanci schvalovali předčasné důchody bez sankce pro všechny složky Integrovaného záchranného systému (IZS), tedy pro záchranáře, hasiče, policisty, operátory a další pracovníky, bylo to plné zmatků. A výsledkem bylo schválení zákona, který obsahoval formální nepřesnosti. A v reálu nebylo možné změnu vůbec aplikovat.

Trvalo více než rok, než poslanci chybu opravili, k nápravě došlo v podstatě pár dnů před začátkem roku 2023, kdy měla výhoda začít platit. Jenže v průběhu opravy se z návrhu vytratila většina původně zamýšlených profesí a zůstali v podstatě jen záchranáři. Senátoři pak prosadili ještě podnikové hasiče. Část pracovníků IZS, kteří s výhodou počítali, tak o ni pár dnů před začátkem platnosti přišli.

2. Výchovné u transformovaných důchodů

Narychlo se musel opravovat také zákon, který zavedl vyplácení výchovného k důchodu. Ukázalo se, že schválená legislativa zcela opomíjela lidi s takzvaným transformovaným důchodem. To jsou lidé, kteří pobírají invalidní důchod a v 65 letech se jim přemění na starobní důchod ve stejné výši, a tito bohužel neměli na 500 korun za vychované dítě nárok. Mohlo také nespravedlivě docházet ke krácení výchovného u některých starobních důchodců pobírajících vdovský či vdovecký důchod. Tyto věci již naštěstí byly opraveny.

Výchovné ale obsahuje ještě jednu chybu týkající se invalidních důchodů, a ta stále trvá. Jde o invalidní důchodce, kteří si při dosažení důchodového věku požádají o řádný starobní důchod. Když je tento starobní důchod nižší, je jim automaticky zamítnut a zůstane jim invalidní. Bohužel se ale stává, že starobní důchod se započítaným výchovným je vyšší, ale kvůli ustanovení zákona na něj lidé nemají nárok, a tak pobírají i nadále nižší invalidní důchod. Výchovné je jim přiznáno až v 65 letech, takže mezitím přijdou klidně o mnoho tisíc korun.

3. Doplatek valorizace důchodů

Poslanci v roce 2021 schválili doplatek valorizace. Důchodci tak při řádné valorizaci dostávají vyplacenou poměrnou část valorizace za období od začátku roku do dne, který předchází lednové výplatě důchodu. Bohužel se to ale netýká mimořádných valorizací. Návrh zákona argumentoval spravedlností, aby měli všichni důchodci valorizaci od stejného data, takže je nepochopitelné, že byla mimořádná valorizace zcela ignorována. Od roku 2022 přitom proběhly hned tři mimořádné valorizace a ani u jedné neměli důchodci nárok na doplatek.

Situaci vyřeší nová legislativa, která počítá se zrušením takzvaného klouzavého měsíce a důchody budou vypláceny standardně pro každý kalendářní měsíc. Všichni důchodci budou mít výplatní období stejné, takže doplatky nebudou vůbec potřeba a budou zrušeny.

Anketa

Proč si myslíte, že poslanci dělají při změnách důchodů chyby?
Jsou přetížení a mají toho moc.
0,5 %
Svou práci dělají nedůsledně a jsou nepozorní.
8,5 %
Nemají k tomu dostatek odbornosti.
89,8 %
Chyba se může stát každému.
0,6 %
Práce poslanců mě nezajímá.
0,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9670 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz