Hlavní obsah
Finance

Další snížení valorizace důchodů? Pravděpodobné není, ale vyloučit ho nelze

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adobe Stock

Ústavní soud svým rozhodnutím stanovil určitý rámec, jak mohou vlády nahlížet na nečekaně vysokou valorizaci důchodů. Snížení valorizace na poslední chvíli není v rozporu s ústavním pořádkem, což trochu otevřelo Pandořinu skříňku.

Článek

Od chvíle, kdy Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil údaje o nečekaně vysoké dubnové inflaci, dostávám od důchodců dotazy, jestli se mají obávat dalšího jednorázového snížení valorizace důchodů. Ptají se na můj názor, jestli by vláda Petra Fialy k tomuto kroku přistoupila, kdyby inflace i nadále rostla a valorizace v lednu 2025 tak byla nečekaně vysoká.

Stručná odpověď na to zní: Nemyslím si, že by vláda v aktuálním volebním období přistoupila k dalšímu snížení valorizace. Důvody jsou následující:

  • Pokud se nestane nic neočekávaného, inflace se v dalších měsících nevymkne kontrole. Nečeká nás další mimořádná valorizace a zvýšení důchodů v lednu 2025 bude v průměru činit něco mezi 400 až 500 korunami. A přestože si myslím, že nakonec bude lednová valorizace o něco vyšší, než v současné době predikuje Ministerstvo práce a sociálních věcí, nebude to nečekaně vysoké navýšení, aby to vládu přimělo zasahovat.
  • O výši valorizace se rozhoduje během léta a už v září 2024 náš čekají krajské a senátní volby, takže nepředpokládám, že vláda krátce předtím přistoupí ke snížení lednové valorizace. Připomínám, že když se v minulém roce snižovala mimořádná valorizace, bylo to krátce po volbách, takže přímé politické škody ve volbách nehrozily. Navíc příští rok už nás čekají volby do Poslanecké sněmovny a před těmi už vlády k nepopulárním opatřením většinou nepřistupují.

Zároveň ale dodávám, že byť je další snížení valorizace důchodů velmi nepravděpodobné, rozhodně není vyloučené. A pokud ho neprovede tato vláda, může k němu klidně přistoupit ta další.

Když totiž budoucí vlády budou hledat rychlé úspory, budou k tomu moci bez obavy využít právě valorizaci. Ústavní soud totiž takovému snížení do určité míry „vydláždil“ cestu, když konstatoval, že valorizaci důchodů je možné nečekaně snížit, aniž by to bylo v rozporu s ústavním pořádkem.

Rychlé snížení je možné

Ústavní soud ve svém lednovém rozhodnutí, ve kterém odmítl stížnost poslanců hnutí ANO, konstatoval dvě zásadní věci, které tak trochu změnily pohled na samotnou valorizaci. Předně stanovil, že právní nárok na valorizaci vzniká až v den výplaty důchodu, nikoliv dříve, a předtím tedy může dojít ke změně pravidel, aniž by šlo o nepřípustně retroaktivní krok.

To v podstatě znamená, že vláda může počkat až na okamžik, kdy budou známé všechny statistické údaje potřebné k výpočtu valorizace. A pokud jí bude připadat, že valorizace vychází moc vysoká, může ji následně snížit, aniž by to mělo nějaké právní následky. Dokonce při tom může dojít i k mírnému narušení legitimního očekávání, podobně jako v případě loňského snížení valorizace. Tehdy očekávání trvalo 38 dnů a soudci konstatovali, že to je v pořádku.

Zajímavý je rovněž další závěr nálezu, podle kterého je podstatné, že „mimořádná valorizace skutečně proběhla, byť ne v takové výši, jak zákon původně stanovoval“. Skutečnost, že došlo k výraznému snížení valorizace (v případě průměrného důchodu o více než 1000 korun, tedy na méně než polovinu původní očekávané částky), nehrála roli, protože důchody se fakticky zvýšily. Jak stojí v rozhodnutí: „Napadená zákonná ustanovení nevedla k nominálnímu snížení již existující výše přiznaných důchodů, a ani k jejich zmrazení (jak se tomu ve stejném období stalo u jiných kategorií výdělečně činných osob), nýbrž „pouze“ k mimořádné valorizaci důchodů v nižší než předem předpokládané výši.“

Pootevřená Pandořina skříňka

To je důležitý argument, z něhož mohou vlády vycházet do budoucna. A stejně jako v minulosti došlo k mimořádnému navýšení valorizace nad rámec zákona (například v lednu 2022 se všechny důchody zvýšily navíc o 300 korun), může v budoucnu dojít k opačnému kroku, tedy k mimořádnému snížení.

Myslím si, že tady Ústavní soud tak trochu pootevřel Pandořinu skříňku a nepřímo ukázal, jak takové snížení provést. Zvláště když v rozhodnutí dále konstatoval, že jednorázové snížení je „ve svém důsledku pro příjemce důchodů výhodnější než např. úplné zrušení systému automatismu při mimořádných valorizacích“.

Osobně si nemyslím, že toho budou vlády zneužívat, ostatně důchodci jsou velmi silnou voličskou skupinou, která se navíc bude v dalších letech výrazně rozrůstat. Bude ale nepochybně zajímavé sledovat, jak budou snížení valorizace nakonec voliči ve volbách reflektovat a kolik důchodců se od současné vlády odvrátí. Pokud se totiž ukáže, že to až tak zásadní dopady nemělo, bude to určitý podpůrný signál i pro vlády budoucí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz