Hlavní obsah
Finance

Aktuální pravidla pro valorizace důchodů: Co čekat letos a v roce 2025

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adobe Stock

Vláda během roku 2023 provedla několik významných změn toho, jak se počítají valorizace důchodů. Sepsal jsem, co nyní platí pro řádné i mimořádné valorizace a s čím je možné počítat při valorizaci v lednu 2025.

Článek

Vláda Petra Fialy vloni přistoupila k několika změnám u valorizací důchodů, se kterými opoziční hnutí nesouhlasila. Nejprve jednorázově snížila mimořádnou valorizaci z června 2023, což následně napadlo hnutí ANO u Ústavního soudu, ten ale rozhodl ve prospěch vlády.

Následně byla schválena i rozsáhlá novela, která vedle zpřísnění pravidel pro předčasné důchody upravila také výpočet řádných valorizací a zcela transformovala mechanismus valorizací mimořádných. I tyto změny jsou momentálně napadeny ústavní stížností, ale soudci o ní zatím nerozhodli.

Podívejme se na to, jak nyní valorizace fungují a co je možné v nejbližším roce očekávat.

1. Řádné valorizace

V současné době platí, že řádná lednová valorizace má dvě části. Základní výměra se zvyšuje tak, aby činila 10 % průměrné mzdy. Procentní výměra se pak zvyšuje tak, aby zohledňovala míru inflace důchodcovských domácností a třetinu růstu reálných mezd.

V čem spočívala vládní změna? V případě započítávání růstu reálných mezd se doposud brala v potaz polovina tohoto růstu. Nově se zohledňuje pouze třetina. U inflace se brala v potaz běžná inflace ve společnosti a důchodcovská inflace, přičemž pro potřeby valorizace se vždy použije ta vyšší, což je pro důchodce výhodnější. Nově se vychází pouze z důchodcovské inflace.

Ministerstvo práce a sociálních věcí již zveřejnilo první odhady řádné valorizace v lednu 2025. U průměrného důchodu by navýšení mělo činit 2,1 %, což představuje částku přibližně 435 korun. Je ale možné, že nakonec bude valorizace o něco vyšší, protože dubnová inflace překonala očekávání.

Dle dosavadního vývoje to zatím vypadá, že do řádné valorizace 2025 se promítne růst průměrné mzdy, která nyní dosahuje 46 013 korun, což by mohlo zvýšit základní výměru nejméně na 4 600 korun (nyní je 4 400 korun). Dále lze počítat se zohledněním důchodcovské inflace v období od července 2023 do června 2024, doposud jsou to v souhrnu 2 %. Naopak reálné mzdy zatím klesají a v roce 2025 se pravděpodobně do valorizace nepromítnou. Na definitivní čísla si ale musíme počkat do září, kdy vláda vydá nařízení, podle kterého se bude valorizace počítat.

2. Mimořádné valorizace

Pokud souhrnná meziměsíční důchodcovská inflace překoná hranici 5 %, dochází k mimořádnému navyšování důchodů. Na rozdíl od mechanismu, který platil do roku 2023, už nedochází k prostému zvyšování procentní výměry důchodu, ale vypočítává se a vyplácí takzvaný dočasný přídavek k důchodu.

Mimořádné zvýšení důchodu se skládá ze dvou částí – jedna představuje klasické trvalé zvýšení procentní výměry a druhou tvoří dočasný přídavek vyplácený do konce roku.

Inflace se již při mimořádné valorizaci nezohledňuje celá, ale pouze z 60 %. Výpočet je následující:

  • První část (zásluhová) – Jde o klasické zvýšení procentní výměry důchodu. Procento zvýšení výměry je takové, aby celkové zvýšení u průměrného důchodu odpovídalo 30 % růstu cen.
  • Druhá část (fixní) – Jde o dočasný přídavek k důchodu. Odpovídá částce zvýšení aktuálního průměrného důchodu o 30 % inflace.

Kombinace částečné valorizace procentní výměry a dočasného přídavku je solidárnější a chudším důchodcům přinese relativně vyšší zvýšení než těm bohatším. Takže v poměru k výši svého důchodu dostanou chudší důchodci více peněz. Jde o důležitý posun oproti dosavadním mimořádným valorizacím, při kterých vyšší důchody rostly rychleji a pro chudší důchodce byly nevýhodné.

Samotný dočasný přídavek není součástí důchodu, ale vyplácí se jako samostatná dávka k důchodu. Vyplácí se vždy od pátého měsíce po překonání inflační hranice 5 % až do konce daného roku. Poté zanikne a nebude se tak „propisovat“ do dalších valorizací. Mimořádné navýšení procentní výměry je již trvalé, ale zároveň bude zohledňováno při následné řádné lednové valorizaci, která bude nižší. Podrobněji a s příkladem je tento mechanismus vysvětlen v tomto článku.

V posledních měsících vývoj meziměsíční inflace zpomaluje, například mezi letošním únorem a březnem dle Českého statistického úřadu činila 0 %. Proto je spíše nepravděpodobné, že by v roce 2024 proběhla mimořádná valorizace důchodů. Zároveň ale inflace v dubnu byla vyšší, než se čekalo, a u důchodců činila dokonce 0,8 %. Zda jde o trend a inflace opět poroste, zjistíme už v polovině června, kdy statistici zveřejní údaje o inflaci za květen.

3. Konec doplatku valorizace

Od roku 2022 je při řádné lednové valorizaci vyplácen takzvaný doplatek valorizace, tedy poměrná část celkové valorizace od 1. ledna do dne, který předchází výplatnímu dnu důchodu. V lednu 2025 ale bude tento doplatek vyplacen naposledy.

Od července 2025 se totiž změní způsob vyplácení důchodů. Nyní se důchody vyplácejí dopředu, takže například důchodce s výplatním termínem 12. den v měsíci dostává důchod na období od 12. dne aktuálního měsíce do 11. dne následujícího měsíce. Nově bude výplatní období stanoveno jako běžný kalendářní měsíc, tedy od prvního do posledního dne aktuálního měsíce.

Jde tedy o modifikaci výplatního období z „klouzavého“ měsíce na měsíc kalendářní. Všechny důchody se navíc budou vyplácet v první polovině měsíce. A tím, že budou mít všichni důchodci výplatní období stejné, tedy vždy na aktuální kalendářní měsíc, nebude doplatek nutný a přestane se vyplácet.

Anketa

Podle prvních odhadů by průměrná valorizace v lednu 2025 měla činit 435 Kč. Je to podle vás dostatečné?
Ano, s takovou valorizací budu spokojen(a).
5 %
Ne, taková valorizace je nízká.
90,5 %
Taková valorizace je vysoká, měla by být nižší.
1,4 %
Zatím nevím, počkám si na finální čísla.
2,6 %
Valorizace důchodů mě nezajímá.
0,5 %
Celkem hlasovalo 15137 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz