Hlavní obsah
Finance

Obvyklé možnosti pro zvýšení již přiznaného starobního důchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Výše přiznaného starobního důchodu není trvalá a vedle pravidelné valorizace existují i další způsoby pro jeho navýšení. Sepsal jsem přehled pro lidi s předčasným i řádným důchodem.

Článek

Opakovaně dostávám dotazy (případně stížnosti) ohledně výše přiznaného důchodu. Zrovna před pár dny mi psala paní, která nedávno požádala o předčasný důchod, a byla velmi zklamaná z toho, že její důchod nedosahoval ani 15 tisíc korun.

Byla vystrašená z toho, že její důchod již natrvalo zůstane v této výši. Byla přesvědčená o tom, že kromě pravidelných valorizací není možné již přiznaný důchod jinými způsoby navýšit. To ale úplně není pravda a vyššího důchodu lze dosáhnout i dalšími cestami.

Automaticky dojde ke zvýšení při dosažení vyššího věku. Důchodcům, kteří se dožijí 85 let, se procentní výměra důchodu zvýší o 1000 korun. Po dosažení 100 let se procentní výměra zvýší o další 2000 korun. O tato zvýšení není potřeba žádat a důchodci jsou o tom informováni v dopise.

Nejčastěji se ale starobní důchod zvyšuje další prací. Obecně platí, že když máte výdělky, které zakládají účast na sociálním pojištění, může se zvýšit i váš starobní důchod. Situace se ovšem pro řádné a předčasné důchody liší.

Předčasný důchod

Pokud jste odešli do předčasného důchodu, máte až do dosažení řádného důchodového věku omezené možnosti přivýdělku. A tím pádem není možné mít takovou práci, při které se odvádí sociální pojištění, a zároveň důchod i nadále pobírat.

Je však možné si dočasně pozastavit výplatu důchodu a začít pracovat. V takovém případě si můžete „odmazat“ část krácení důchodu za předčasnost, případně i celé toto krácení. (Musíte však počítat s tím, že do důchodu se vám při takové práci nebudou zohledňovat výdělky.)

Krácení procentní výměry důchodu se zvyšuje za každých započatých 90 dnů předčasnosti. Pokud si výplatu důchodu pozastavíte a pracujete alespoň 90 dnů, zruší se vám jeden cyklus tohoto krácení, při práci v délce 180 dnů si „odmažete“ dva cykly krácení. Tímto způsobem je možné kompletně eliminovat krácení za předčasnost a po následném přepočítání se pak důchod může zvýšit i o několik stovek či tisíc korun.

Zároveň se vám počítá doba důchodového pojištění, a pokud dosáhnete na další celý rok pojištění, dojde také k navýšení důchodu. Každý další rok pojištění navíc může zvýšit důchod řádově o nižší stokoruny.

Řádný důchod

V případě, že jste odešli do důchodu až po dosažení důchodového věku, jsou možnosti navyšování flexibilnější. Rozdíl je hlavně v tom, že při práci není nutné přerušovat výplatu samotného důchodu. Nejste také nijak omezení v tom, jakou práci nebo jak vysoké výdělky máte.

Pokud pracujete a vaše výdělky zakládají účast na sociálním pojištění, máte následující možnosti:

  • Pozastavení výplaty důchodu – Pokud si dočasně pozastavíte výplatu důchodu, je na vás pohlíženo do jisté míry jako byste „přesluhovali“. Za každých 90 dnů takové práce vzniká nárok na zvýšení důchodu, konkrétně se procentní výměra zvýší o 1,5 % výpočtového základu důchodu. (Co konkrétně výpočtový základ znamená, jak se počítá a ovlivňuje důchod, jsem detailně popsal v tomto článku.) Tímto způsobem je možné získat i další rok důchodového pojištění, což je výhodné, pokud do ukončení dalšího celého roku pojištění chybí méně než 90 dnů.
  • Pobírání poloviny výše důchodu – Můžete také dočasně pobírat polovinu starobního důchodu a získat navýšení rychleji. V takovém případě platí, že za každých 180 dnů práce dojde ke zvýšení procentní výměry důchodu o 1,5 % výpočtového základu.
  • Pobírání celého důchodu – Ani při pobírání plné výše důchodu není práce nijak omezená a může zvyšovat důchod, jde ale spíše o symbolické navýšení. Za každých 360 dnů takové práce vzniká nárok na zvýšení důchodu, konkrétně se procentní výměra zvýší o 0,4 % výpočtového základu důchodu.

Ve všech těchto případech není zvýšení automatické a je nutné o něj požádat. Jde o takzvané přepočítání důchodu. K tomu slouží formulář nazvaný Žádost o zvýšení starobního důchodu v souvislosti s výkonem výdělečné činnosti. K dispozici je na webu ČSSZ a předat ho můžete osobně na pobočce úřadu, poslat poštou nebo odeslat elektronicky přes ePortál ČSSZ.

Doložení dob pojištění i zpětně

Důchod se může zvýšit i v případě, že České správě sociálního zabezpečení doložíte třeba chybějící nebo neúplné údaje o důchodovém pojištění. Typicky může jít o mezery v minulosti nebo když se ukáže, že některá období nebyla správně započítána. Důležité je, že doby pojištění z minulosti je možné doložit kdykoliv dodatečně.

V takovém případě je dokonce možné rozdílnou důchodovou částku doplatit zpětně, a to až 5 let zpátky od data, kdy důchodce doložil nové dokumenty a podal žádost o přepočet.

Zdroj: Zákon č. 155/1995 Sb. (zákon o důchodovém pojištění )

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz