Hlavní obsah
Finance

Důchodové otočky Andreje Babiše: Pozor, aby zase nezměnil názor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Úřad vlády ČR

Důchodci jsou momentálně jednou z hlavních voličských skupin, na které cílí hnutí ANO. Jeho lídr Andrej Babiše se rád setkává s babičkami a odmítá úsporné důchodové změny. Snad na to zase nezmění názor.

Článek

„Jen idiot nemění názor,“ prohlašoval v minulosti politický matador Miloš Zeman a zdůvodňoval tak některé své myšlenkové obraty. Asi už jsme si zvykli, že občasná změna názorů je v politice běžná a tak trochu přirozená. Je ale zarážející, když je to změna zásadní a zcela v rozporu s původními vizemi.

Andrej Babiš od svého vstupu do politiky změnil názor na různé situace, plány i osoby opakovaně a málokoho to překvapí. Hodně vypovídající je v tomto ohledu třeba směřování hnutí ANO, které začínalo jako pravicové a liberální, a dnes se mnohem výrazněji kloní ke konzervativnímu a nacionálnímu smýšlení.

V tomto ohledu je zajímavá třeba Babišova změna názoru na exprezidenta Václava Klause, kterého v roce 2014 označil za „největší polistopadové zlo“ a poradil mu, aby se českému národu omluvil. Letos se naopak s Klausem setkal v Budapešti na politické konzervativní konferenci, vyfotil se s ním a už ho nekritizoval.

Nejsem politolog, takže si netroufám tyto myšlenkové změny podrobně rozebírat. Zabývám se ale důchody a dění v této oblasti sleduji už několik let. Takže jsem si všiml, že Babiš udělal v rámci úvah o důchodech už několik významných myšlenkových obratů.

1. Zvyšování důchodového věku

Andrej Babiš dnes odmítá postupné zvyšování důchodového věku, které navrhuje vláda Petra Fialy, a dokonce by ho rád snížil. V minulosti přitom byl aktivním zastáncem zvyšování, dokonce odmítal zrušit zastropování věku na 65 letech, které ve vládě Bohuslava Sobotky prosazovala ČSSD a KDU-ČSL.

I ve své knize O čem sním, když náhodou spím hovořil o tom, že důchodový věk se má měnit. „A v kolika půjdeme do důchodu? Celé to spočítáme tak, aby si člověk užil penze asi čtvrtinu svého života,“ napsal. Což je úplně totéž, co momentálně v plánované důchodové reformě navrhuje ministr Marian Jurečka. Kdyby se Babiš držel svého názoru z roku 2017, tak by změnu ochotně podpořil.

2. Důchodová reforma

Zavedení důchodové reformy bylo hlavním bodem programového prohlášení vlády Andreje Babiše. „Důchodová reforma je pro nás stěžejní. To určitě chceme,“ prohlašoval tehdejší premiér. Ve svých vizích například plánoval, že zavede individuální penzijní účty a odmítal přehnaně vysoké důchody: „Stát může lidem garantovat solidní důchod, který zajistí živobytí, ale ne důchod královský. O ten se musí každý zdravý člověk postarat.“

Kromě mimořádného zvyšování důchodů v rámci řádných valorizací a navýšení základní výměry z 9 na 10 procent průměrné mzdy však Babišova vláda v podstatě nic neudělala. Naopak začal prohlašovat, že důchodovou reformu neřeší a je pouze pro zvyšování důchodů. „Já nevím, co je důchodová reforma. Já vím, že budeme zvyšovat důchody,“ uvedl například v televizním rozhovoru.

3. Výchovné

V tomto ohledu nejde o změnu názoru konkrétně Andreje Babiše, protože přímo k výchovnému se v minulosti osobně nevyjadřoval, ale spíše celého hnutí ANO, jehož je hlavním představitelem. KDU-ČSL s návrhem na vyplácení výchovného, tedy příspěvku 500 korun k důchodu za každé vychované dítě, přišlo poprvé v roce 2018, a poté ho poslanci strany opakovaně navrhovali.

Hnutí ANO návrh na výchovné zpočátku vůbec nepodporovalo. Nesouhlasilo s ním ani ministerstvo financí, které vedla Alena Schillerová. A vláda Andreje Babiše, ve které mělo hnutí ANO v letech 2017 až 2021 většinu, návrhy na výchovné dokonce opakovaně zamítla. Poslanci hnutí ANO reálně návrh na výchovné podpořili až krátce před sněmovními volbami v roce 2021. (Pokud vás zajímá celá historie výchovného, tak doporučuji tento můj starší článek.)

Raději počítat se změnou názoru

Andrej Babiš, a spolu s ním třeba Alena Schillerová (v minulosti například odmítala mimořádné navyšování řádné valorizace), mění názory na důchody opakovaně a je nutné s tím počítat. Kdo se tedy nyní na hnutí ANO spoléhá a fandí mu v jeho aktuálních snahách blokovat změny valorizací a další důchodové změny, musí mít na paměti, že jejich priority se mohou v budoucnu kdykoliv změnit. A není vyloučeno, že pokud se Andrej Babiš opět dostane do vlády, bude mít na zvyšování důchodů nebo důchodového věku jiný názor.

Už jen zmíněné sbližování s Václavem Klausem může přinést určité názorové otočky. Je to totiž právě exprezident Klaus, který ani v důchodu nepřestal pracovat a je zastáncem toho, že lidé by se ve stáří neměli spoléhat na stát. Ve svém komentáři například napsal: „Stáří není neočekávatelná pojistná událost. Každý člověk s ním musí po celý svůj předcházející život počítat a na tuto fázi svého života se připravit. Jde primárně o soukromou věc každého jednotlivce.“ To zřejmě není věc, se kterou by momentálně Andrej Babiš příliš souhlasil. Ale třeba se to změní.

Anketa

Co si myslíte o názorových posunech Andreje Babiše u důchodů?
Změny názorů mi nevadí, důležité je, co prosazuje nyní.
23,7 %
Změny názorů u politiků nemám rád(a) a bojím se, že začne na důchody pohlížet jinak.
44,3 %
Názorové změny Andreje Babiše mě překvapily a nevím, co za tím je.
3,1 %
Názory Andreje Babiše na důchody mě nezajímají.
28,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1439 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz