Hlavní obsah
Aktuální dění

Kuriozita z jednání o důchodech: Změnu výplaty podpořili poslanci všech stran

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR

Chystané změny důchodů v poslední době vyvolávají vášně a při jednáních jsme svědky silných prohlášení i obstrukcí. Tento týden však došlo k netypické situaci, kdy změnu ve vyplácení důchodů podpořili vedle vládních poslanců i ti z hnutí ANO a SPD.

Článek

Když se chce, je možné se dohodnout i na důchodech, chtělo by se říct. Zkrátka když je to ve prospěch lidí, dokážou se i nesmiřitelní rivalové oprostit od hádek a rychle posvětí důležité změny. Ukázalo to úterní jednání poslanců o technické novele, která má zavést například možnost podávat žádosti o důchod přes internet.

Celé první čtení návrhu zákona trvalo jen necelou půlhodinu. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka popsal, o čem návrh je, poté vystoupily dvě poslankyně z hnutí ANO a SPD a krátce řekly, že návrh podporují, protože jde o užitečné a potřebné změny. Přidaly pár praktických komentářů, a poté již poslanci ve shodě poslali návrh do druhého čtení. Proti nebyl nikdo.

Samotný návrh je skutečně potřebný, a pokud bude definitivně schválen (což je vzhledem k obecné shodě pravděpodobné), přinese několik důležitých technických změn. Ty zásadní jsou následující:

1. Žádost o důchod online

Už v letošním roce by mělo být možné podávat žádost o důchod elektronicky, tedy pomocí formuláře přes internet. To je velmi důležité, protože o důchod je v současné době nutné žádat pouze osobně, a to ještě na místně příslušné pobočce ČSSZ. Vzhledem k tomu, že většinu úředních žádostí už je dnes možné vyřizovat elektronicky, vypadaly v tomto ohledu žádosti o důchod opravdu prehistoricky.

Samozřejmě zůstane i možnost osobní žádosti, protože to někteří lidé preferují. Nově ale bude možné využít jakoukoliv pobočku v Česku a nebude nutné se řídit adresou trvalého bydliště.

2. Konec klouzavého měsíce u výplaty důchodů

Výplatní období se od července 2025 pro všechny důchodce sjednotí, což je velmi užitečné a zpřehlední to výplaty důchodů i související úřední administrativu.

Nyní se důchody vyplácejí dopředu, takže například důchodce s výplatním termínem 12. den v měsíci dostává důchod na období od 12. dne aktuálního měsíce do 11. dne následujícího měsíce. A výplatní termíny jsou stanoveny v sudé dny mezi 2. až 24. dnem v měsíci. To je trochu matoucí a vytváří to spíše zmatky.

Nově bude výplatní období stanoveno jako běžný kalendářní měsíc, tedy od prvního do posledního dne aktuálního měsíce. Jde tedy o modifikaci výplatního období z „klouzavého“ měsíce na měsíc kalendářní. Snížit se má také počet výplatních termínů důchodů, a to tak, aby všechny spadaly do první poloviny měsíce. Vyplácení důchodů tedy bude probíhat mezi 6. a 12. dnem každého měsíce. (Možnosti výplaty na bankovní účet nebo v hotovosti přes Českou poštu se nezmění.)

Důležité je, že díky zrušení klouzavého měsíce již nebude nutné vyplácet takzvaný doplatek valorizace. Ten funguje od roku 2022 u řádné lednové valorizace a je konstruován docela nešikovně, protože se počítá podle toho, kdy má důchodce výplatní termín. Navíc není součástí mimořádných valorizací, což je podivné a matoucí. Tím, že budou mít všichni důchodci výplatní období důchodu stejné, tedy vždy na daný měsíc hned od prvního dne, nebude doplatek nutný – všichni totiž budou mít valorizaci od stejného dne.

Světlá výjimka

Na první pohled to může vypadat, že poslanci začali racionálně přemýšlet a jednat o důchodových změnách tak, aby byly ve prospěch současných i budoucích důchodců. Jenže s největší pravděpodobností půjde o výjimku, protože na návrhu nebylo nic kontroverzního či politicky citlivého.

To hlavní jednání o důchodové reformě nás teprve čeká. A jakousi předehrou k tomu bude druhé a třetí čtení novely zákona, která přináší změny valorizací důchodů a zpřísňování předčasných důchodů, o němž se poslanci dohadovali minulý týden. Největší obstrukce a hádky pak zřejmě zažijeme v druhé polovině roku, kdy ministr Marian Jurečka předloží do legislativního procesu finální návrh své velké důchodové reformy. Tady si troufám tvrdit, že jednací rychlovku můžeme rovnou vyloučit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz