Hlavní obsah
Aktuální dění

Do předčasného důchodu maximálně o tři roky dříve. Odloží se změna ještě o rok?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Poslanci mají tento týden před sebou důležité hlasování o tom, kdy začne platit změna zkracující maximální dobu předčasnosti na tři roky. Vláda schválila, že to bude za rok, poslanecký sociální výbor požaduje okamžitou změnu.

Článek

Novela zákona o důchodovém pojištění, kterou nyní ve třetím čtení projednají poslanci, přináší významné zpřísnění podmínek předčasných důchodů. Cílem těchto změn je motivace, aby lidé do důchodu odcházeli spíše později a až ve chvíli, kdy jim zdraví neumožňuje pracovat. Zároveň by se mělo předcházet situaci z loňského roku, kdy i kvůli mimořádným valorizacím byly předčasné důchody výhodnější než řádné důchody přiznané v následujícím roce.

Zpřísnění má následující roviny:

  • Výraznější krácení výše důchodu za předčasnost.
  • Zrušení pravidelné valorizace procentní výměry až do doby dosažení řádného důchodového věku.
  • Zpřísnění podmínky minimální doby důchodového pojištění na 40 let.
  • Zkrácení doby předčasnosti z pěti na tři roky.

Velká hra se momentálně rozehrává zejména kolem posledního bodu, tedy zkrácení maximální doby předčasnosti, kdy je možné o předčasný důchod požádat. Momentálně platí, že u lidí s důchodovým věkem nad 63 let je možné požádat nejdříve v 60 letech. U lidí s důchodovým věkem pod 63 let je možné požádat až o tři roky dříve, takže ženy s více dětmi mohou do předčasného důchodu i před šedesátkou.

Konkrétní dopady

Nově se má maximální doba předčasnosti sjednotit na tři roky pro všechny. A v tomto ohledu hraje velký význam, kdy tato konkrétní změna začne být účinná – zda už v září 2023, nebo až přibližně za rok, tedy v průběhu podzimu 2024. Momentálně jsou možné obě varianty.

Proč je to pro některé lidi zásadní? Mohou totiž ze dne na den ztratit nárok na předčasný důchod, s nímž třeba počítají.

Pokud například někdo, kdo má řádný důchodový věk 64 let a 8 měsíců, dosáhne 60 let nyní v říjnu či listopadu, podle dosavadních pravidel může v daném okamžiku požádat o předčasný důchod. Když změna začne platit až v roce 2024, tento nárok neztratí, pouze se předčasný důchod vypočítá podle nových podmínek, bude tedy více krácen a nebude mít dočasně nárok na valorizaci procentní výměry. Když ale změna začne platit už v září, tento člověk najednou zcela ztratí nárok a bude muset čekat na předčasný důchod až do svých 61 let a 8 měsíců.

Pozměňovací návrh

Vývoj je v tomto ohledu zajímavý. Úplně původní návrh počítal s tím, že zkrácení maximální doby předčasnosti začne platit hned. Poté vláda schválila novou verzi, ve které se počítalo, že tato změna bude platit až přibližně za rok – a tato verze je nyní v Poslanecké sněmovně.

Výbor pro sociální politiku ovšem přišel s pozměňovacím návrhem, podle kterého by maximální doba předčasnosti měla platit hned, tedy od září 2023. (A za rok by mělo začít platit pouze zpřísnění minimální doby důchodového pojištění ve výši 40 let).

O tomto pozměňovacím návrhu budou poslanci hlasovat pravděpodobně ve středu a pokud ho schválí, bude změna a zpřísnění rychlejší. Pokud ho zamítnou, bude platit dosavadní vládní návrh, kdy se počítá s odkladem účinnosti o rok.

Zdroj: Sněmovní tisk 458 (novela zákona o důchodovém pojištění)

Anketa

Měli by poslanci ponechat odložení účinnosti u maximální doby předčasnosti?
Ano, změna by neměla být tak náhlá.
90,9 %
Ne, zpřísnění by mělo začít platit hned.
5,9 %
Měl by se zvolit kompromis, například odklad na začátek roku 2024.
2,4 %
Nemám na to názor, ať rozhodnou politici.
0,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1811 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz