Hlavní obsah
Aktuální dění

Nenechte se zmást řečmi: Předčasný důchod je možné stále bez problémů stihnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Budai

Zaznamenal jsem některá chybná prohlášení, podle kterých v důsledku přetížení ČSSZ nestihnou všichni zájemci vyřídit žádost o předčasný důchod ještě před zpřísněním pravidel. Nenechte se zmást, nic takového nehrozí.

Článek

V posledních měsících pravidelně píšu o předčasných důchodech a radím, jak posuzovat jejich výhodnost nebo jak si o ně správně požádat. Někteří lidé bohužel stále tápou v pravidlech a procedurách, a zvláště mě překvapilo, že jsou to i někteří lidé s odborným renomé.

Například ekonom Štěpán Křeček, který působí i jako poradce premiéra, v rozhovoru pro portál Život v Česku uvedl naprosto zcestné informace, které mohou zmást zájemce o předčasný důchod a mohou zbytečně vytvářet paniku.

Podle něj lidé, kteří zatím předčasný důchod neřešili, nemusí svou žádost před účinností zpřísňující novely stihnout. „Domnívám se, že lidé, kteří to doposud neřešili, tak to za poslední dva týdny nestihnou, protože mnozí lidé se to snaží dohnat, tak to kapacity úřadů značně vytížilo,“ uvádí například Křeček. A dále zbytečně straší, že není možné žádost o předčasný důchod „zprocesovat“ a vyřídit během zbývajících dvou týdnů.

Je to nesmysl a není dobré podobným prohlášením naslouchat. Pan Křeček bohužel nemá základní povědomí o tom, jak se podávají a zpracovávají žádosti o důchod. Proto bych rád jeho slova uvedl na pravou míru:

  1. Pokud máte nyní nárok na předčasný důchod, můžete si ho bez obav a zbytečného stresu zajistit. A to i za stávajících podmínek, než od začátku října začnou platit přísnější podmínky pro předčasné důchody.
  2. Není pravda, že je nutné vše kompletně vyřešit do konce září, jak se chybně snaží naznačit pan Křeček. Klíčové je vždy zvolené datum přiznání předčasného důchodu, a není vůbec podstatné, jak dlouho bude úřad žádost zpracovávat nebo kdy budete dokládat případná další potvrzení.

Aktuální podmínky lze „zarezervovat“

Žádost o předčasný důchod standardně není možné podávat zpětně, tedy k datu v minulosti. Od loňského roku ale existuje tiskopis Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění. Pokud ho vyplníte a podáte na ČSSZ, zajistíte si, že budete moci během následujících 6 měsíců kdykoliv podat žádost – a to i zpětně k datu podání tiskopisu.

Pokud si tedy chcete zajistit aktuální podmínky předčasných důchodů ještě před jejich zpřísněním, stačí podat tiskopis na ČSSZ do konce září. A váš nárok vám už pak nikdo nevezme. Tiskopis můžete odeslat i elektronicky, stačí vám k tomu bankovní identita nebo datová schránka. Během následujících 6 měsíců pak stačí dojít na vaši pobočku ČSSZ a žádost si podat.

Případně si můžete zajít na pobočku i nyní v září a žádost o důchod si rovnou podat, zmíněný tiskopis využívat nemusíte. Jen je nutné se připravit na velké fronty i vytížené úředníky a je také potřeba, aby byla žádost do konce září skutečně podána. Poslední pracovní den je 29. září. (Pokud byste to nakonec kvůli přetížení nestihli, stále ještě můžete do 30. září odeslat tiskopis a podmínky si zajistit.)

Zpracování žádosti může trvat déle

Důležité je, že přechodná ustanovení důchodové novely stanovují, že pokud bylo požádáno o předčasný důchod s datem přiznání před účinností novely, budou se na tento důchod vždy vztahovat původní pravidla. A to nezávisle na tom, jestli bude ČSSZ žádost zpracovávat další měsíce. Klíčové je vždy datum přiznání důchodu, a i kdyby následný proces trval rok, nic se na situaci nemění. Není tedy nutné mít obavy.

Jakmile si žádost podáte, začne ji ČSSZ zpracovávat. Na vydání rozhodnutí o důchodu má standardně lhůtu 90 dnů, ale v posledním roce bývá kvůli vytížení úředníků často překračována, takže vyřízení důchodu může klidně trvat i o měsíc či dva déle. Vaše nároky to ale nijak neovlivní. Během této doby samozřejmě také můžete doložit případné další dokumenty nebo doklady. Někdy vás dokonce vyzvou i sami úředníci ČSSZ – třeba když vám v evidenci chybí nějaké údaje z minulosti. (Rozhodně neplatí, že je nutné vše doložit ještě před účinností změn, jak uváděl ekonom Křeček.)

Pokud se nyní ještě rozhodujete o předčasném důchodu, můžete si prostudovat mé články (tentotento) ze srpna, ve kterých se zamýšlím o výhodnosti i plánování. Vše je platné, pouze s tím rozdílem, že přísnější podmínky budou platit až od 1. října. A vláda již také schválila nařízení s koeficienty pro výpočet důchodu v roce 2024, takže již lze přesně porovnávat důchody přiznané v roce 2023 a 2024.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz