Hlavní obsah
Finance

Rozhodování o předčasném důchodu: Komu se nevyplatí a co nyní dělat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Sepsal jsem aktuální návod pro ty, kteří momentálně zvažují podání žádosti o předčasný důchod. Úvahu jsem rozdělil na několik částí podle toho, jak daleko mají lidé do důchodu.

Článek

Novelu zákona o důchodovém pojištění schválili poslanci a je pravděpodobné, že většina zpřísnění podmínek pro předčasné důchody začne platit už od 1. září 2023, tedy za necelý měsíc.

Část budoucích důchodců proto řeší, zda se jim vyplatí požádat o důchod už nyní, aby si zachovali výhodnější podmínky. Změny totiž mají platit pro všechny předčasné důchody, které budou přiznány po začátku účinnosti zákona. Důchody přiznané dříve (tedy před koncem srpna) nepocítí žádné změny a budou mít i nadále nárok třeba na valorizaci procentní výměry.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) nedávno zveřejnilo první odhady řádné valorizace v lednu 2024 a díky tomu lze trochu více předvídat, zda se letos předčasný důchod vyplatí. Rozhodující je ale i to, jak daleko mají lidé do řádného důchodu a zda případně chtějí i nadále pracovat.

Ještě předtím, než se pustíme do řešení konkrétních situací, bych rád doporučil všem, kteří již nyní mají nárok na předčasný důchod (nebo jim vznikne do konce srpna), aby si na České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) podali tiskopis Uplatnění nároku na dávku sociálního pojištění. Díky němu je možné si nezávazně „zarezervovat“ stávající podmínky pro předčasný důchod a žádost podat během následujících 6 měsíců. Více jsem o tiskopisu psal také v tomto článku.

Většina lidí, kteří se nyní rozhodují o předčasném důchodu, se řadí do jedné z těchto skupin:

1. Nárok na řádný důchod v roce 2024

V tuto chvíli ještě nejsou stanoveny podmínky pro řádnou valorizaci v lednu 2024 a výpočty nově přiznaných důchodů v roce 2024. To je důležité vědět, aby bylo možné porovnat, jestli se více vyplatí předčasný důchod přiznaný letos nebo řádný důchod přiznaný příští rok. Loni byly díky mimořádným valorizacím pro většinu lidí výhodnější předčasné důchody.

V případě aktuálního srovnání to momentálně vypadá výhodněji pro rok 2024. Ministerstvo totiž předběžně představilo odhad valorizace 2024 a uvedlo, že klíčový parametr průměrné mzdy (ten ovlivňuje také výpočet nových důchodů) výrazně rostl. Společně s tím, že byla jednorázově snížena červnová mimořádná valorizace, si troufám říct, že pokud chcete vyšší důchod, počkejte si na ten řádný v příštím roce.

Na definitivní porovnání si musíme počkat zhruba do konce září. Jak už bylo řečeno, situaci si pojistěte tiskopisem a potom se rozhodnete.

2. Nárok na řádný důchod v roce 2025 a později

Nejčastěji se objevují úvahy o tom, jestli je výhodné požádat o předčasný důchod, zároveň si pozastavit výplatu důchodu a nadále pracovat. V tomto ohledu nelze příliš spekulovat, protože ještě neznáme přesné podmínky, jak se budou počítat důchody po roce 2024.

Vývoj ekonomiky a ekonomických ukazatelů, které výpočet ovlivňují, je zatím stále velmi dynamický, takže jde spíše o loterii s nejistým výsledkem. Důvodem je i to, že pravidla výpočtu nových důchodů se mají v rámci vládní důchodové reformy změnit. V plánu je, že růst bude mírně pomalejší, přesné parametry ještě nebyly představeny.

Obecně si troufám tvrdit, že není příliš výhodné požádat nyní o předčasný důchod, využít „výpočtovou zamítačku“ a poté další dva, nebo tři roky pracovat. V tomto ohledu je velké riziko v tom, že se to z finančního hlediska nevyplatí. Do důchodu se vám totiž budou počítat jen výdělky do konce roku 2022. A navíc průměrná mzda, která ovlivňuje výpočet důchodů, nyní rychle roste a asi i nadále poroste, takže nově přiznané důchody budou výhodnější. Samozřejmě kdo chce zkusit finančně spekulovat, může se tak rozhodnout. Já bych se tak ale spíše nerozhodnul.

V této souvislosti si ale dovolím přednést jinou úvahu. Nejčastějšími důvody, proč se lidé rozhodují o předčasném důchodu, jsou vlastní problémy se zdravím nebo potřeba starat se o někoho blízkého v rodině (například o vnoučata nebo staré rodiče), případně jde o kombinaci obojího. Pokud tato situace nastane, tak se lidé mnohdy až tak neohlížejí na samotnou výši důchodu a jeho krácení. Ano, možná přijdou o pár stovek nebo tisícikorun, ale důležitější je, že budou důchod dostávat a mohou se věnovat třeba zmíněné péči o blízké.

A tady potom hraje velkou roli plánované zpřísnění předčasných důchodů od září 2023. Jde nejen o výraznější krácení za předčasnost, ale také dočasné zrušení valorizace procentní výměry důchodu až do dosažení řádného důchodového věku. Jinými slovy předčasné důchody přiznávané od letošního podzimu budou docela nevýhodné.

Pokud bych já něco vážně zvažoval, tak žádost o předčasný důchod nikoliv z hlediska financí, ale spíše z hlediska jakési jistoty. To znamená, že bych si o předčasný důchod požádal ještě nyní a nadále pokračoval v práci (takže by se pozastavila výplata důchodu). Pokud by se mi nečekaně zhoršilo zdraví, přišel bych o práci nebo bych se musel starat o někoho v rodině, prostě bych si požádal o obnovení výplaty důchodu. Započetla by se mi další vykonaná práce, snížilo by se krácení za předčasnost, dopočetly by se mi všechny uplynulé valorizace a začal bych okamžitě pobírat předčasný důchod stanovený podle aktuálních výhodnějších podmínek.

Jinými slovy, měl bych takovou pojistku pro případ, že by se stalo něco nečekaného. Je velká pravděpodobnost, že pokud by se nic nestalo a já bych nakonec pracoval až do důchodového věku, tak bych na tom finančně tratil a výpočet mého důchodu by nebyl tak výhodný jako třeba v roce 2025 nebo 2026. Ale z mého pohledu bych upřednostnil větší jistotu nad finančním ziskem. A to z důvodu, že více bych pravděpodobně tratil v okamžiku, kdybych o předčasný důchod zažádal třeba až za rok, či dva, kdy již budou platit méně výhodné podmínky a bude pozastavená valorizace procentní výměry.

V tomto ohledu si netroufám radit, jak se rozhodnout, záleží na každém, jak to cítí. Někdo třeba cestuje bez pojištění, jiný si zase platí velmi robustní pojistky pro všechny případy. Tohle je trochu podobné a záleží samozřejmě i na aktuálním zdraví nebo situaci v rodině.

Roli samozřejmě hraje i to, pokud někdo uvažuje třeba následovně: „Teď ještě chci chvíli pracovat, ale zároveň chci mít možnost kdykoliv skončit a začít si užívat důchod, byť za menší peníze.“ Jisté je totiž jen jedno – předčasné důchody už nikdy z hlediska podmínek nebudou tak výhodné jako dnes.

3. Aktuálně neexistující nárok na předčasný důchod

Část lidí, kterým je dnes například 59 let a ještě nemají nárok na předčasný důchod, momentálně plánují odejít do důchodu hned v 60 letech, tedy v okamžiku, kdy nárok získají. Bohužel poslanci schválili pozměňovací návrh, že zkrácení maximální doby předčasnosti má začít platit už od září 2023, přestože původně měla být účinnost odložena o rok.

Pokud dosáhnete 60 let věku až po začátku účinnosti, tak bohužel nárok na předčasný důchod dočasně ztratíte. V tomto ohledu nepomůže ani to, pokud si podáte žádost o předčasný důchod už nyní, ani to, když pomocí tiskopisu uplatníte nárok na důchod. Vždy se berou podmínky platné k datu přiznání důchodu, nezáleží na datu podání žádosti o důchod. Podrobně jsem o tom psal v tomto článku.

Poznámka: Berte prosím tento článek primárně jako úvahy nad aktuální situací od člověka, který dlouhodobě sleduje důchodovou problematiku a pomáhá lidem s plánováním důchodů. Rozhodně ale nemohu nést odpovědnost za to, jak se nakonec rozhodnete. Jediná instituce, která je podle zákona oprávněna poskytovat oficiální a závazné poradenství, je Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Její infolinka je 800 050 248. (Počítejte ale s tím, že nyní jsou úředníci dost přetížení.)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz