Hlavní obsah
Finance

Při valorizaci v lednu 2024 se překvapivě nezvýší procentní výměry důchodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Všechny důchody se při řádné lednové valorizaci zvýší o přibližně 400 korun a zvyšování zásluhové části zřejmě neproběhne. V článku vysvětluji důvod, proč tato situace nastane.

Článek

Ministerstvo práce a sociálních věcí tento týden zveřejnilo predikci řádné valorizace v lednu 2024. Průměrný důchod se má podle dosavadních odhadů zvýšit o 400 korun. Zásadní informací ovšem je, že o celou tuto částku se navýší základní výměra důchodu, která je pro všechny stejná, a procentní výměra se pravděpodobně zvyšovat nebude.

Jak je to možné, když je inflace stále vysoká a řádná valorizace má inflaci zohledňovat právě v růstu procentní výměry? Důvodem je, že nárůst průměrné mzdy, z níž se počítá základní výměra důchodu, bude velmi vysoký. A zákon stanovuje, že v takovém případě se procentní výměra nezvyšuje.

Nejde tedy o rozhodnutí vlády ani jinou změnu valorizace v rámci chystané novely zákona, kterou momentálně projednávají poslanci. V rámci ní se sice pravidla budoucích valorizací změní, ale očekávaná specifická situace v lednu 2024 nastane kvůli jinému ustanovení v zákoně, které tam je už dnes.

Řádná valorizace se podle současných pravidel zvyšuje následovně:

  • Základní výměra důchodů se vždy zvýší tak, aby činila 10% průměrné mzdy.
  • Procentní výměra se navyšuje o míru inflace za uplynulé období a polovinu růstu reálných mezd. (Zmiňovaná novela zákona má polovinu růstu reálných mezd snížit na jednu třetinu. Podrobně jsem změnu popsal v tomto článku.)

Zákon dále stanovuje, že pokud je růst základní výměry velmi vysoký a překonává i procentní nárůst procentní výměry, tak k samotnému navýšení procentní výměry vůbec nedojde a zvýší se pouze základní výměra. A k tomu pravděpodobně dojde u další valorizace.

Vysoký růst průměrné mzdy

Pro valorizaci v lednu 2024 se zohledňuje inflace od února do června 2023, protože předchozí období již bylo promítnuto do mimořádné červnové valorizace (byť se v rámci jednorázového snížení této valorizace nepromítla inflace úplně celá). Celkem inflace za toto období pro důchodce činí 1,3%. Reálné mzdy v uplynulém období klesaly, takže se do lednové valorizace nepromítají vůbec.

Naproti tomu průměrná mzda roste. A podle předběžných propočtů ministerstva, které vychází z dosavadních odvodů sociálního pojištění, to vypadá, že tento aktuální růst bude natolik významný, že podle zákona zcela vyruší případné zvyšování procentní výměry důchodů.

Lednová valorizace tak bude rovnostářská, protože se důchody všem zvýší o stejnou částku. To bude platit pro všechny typy důchodů, tedy starobní, vdovské, vdovecké i sirotčí.

Tento scénář naznačil také Tomáš Machanec, který na ministerstvu působí jako ředitel odboru sociálního pojištění. „Základní výměra se zvýší o fixní částku, kterou se dozvíme na začátku září. A procentní výměry se zvyšovat nebudou, protože růst mezd je vysoký a to zkonzumuje celý růst,“ uvedl Machanec na tiskové konferenci, na které byla aktuální predikce valorizace představena.

V tuto chvíli se tedy čeká jen na údaje o výši průměrné mzdy, kterou Český statistický úřad zveřejní 4. září. Poté již ministerstvo bude moci připravit nařízení, podle kterého se lednová valorizace spočítá, a následně toto nařízení schválí vláda. Nyní základní výměra činí 4040 korun a zvýší se na přibližně 4440 korun.

Zdroj: Zákon o důchodovém pojištění (č. 155/1995 Sb.), tisková konference MPSV (17.7.2023)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz