Hlavní obsah
Finance

Poslední šance řešit předčasný důchod před velkým zpřísněním podmínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Blíží se očekávaný začátek účinnosti nových pravidel pro přiznávání a výpočet předčasných důchodů. Máte poslední šanci podat tiskopis pro uplatnění nároku na důchod a získat více času na rozhodování o případné žádosti.

Článek

Novela zákona o důchodovém pojištění, která zpřísňuje podmínky pro předčasné důchody, byla schválena v Poslanecké sněmovně i v Senátu. Nyní se čeká na podpis nebo veto prezidenta Petra Pavla a stále není jasné, kdy a jak se rozhodne.

Je možné, že účinnost změn bude už od 1. září, ale není také vyloučeno, že to bude až 1. října nebo dokonce později. Proto všem, kteří už nyní mají nárok na předčasný důchod (zpravidla mají 60 let a více), doporučuji podat na ČSSZ tiskopis Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění. Tím si zajistíte, že případnou žádost o předčasný důchod budete moci podat i zpětně.

Vzhledem k tomu, že mi v posledních dnech opět přišlo mnoho dotazů, a já nestíhám všem odpovídat, dovolil jsem si sepsat několik užitečných informací a vysvětlení, které se k tiskopisu vztahují:

  1. Tiskopis nemusíte na ČSSZ nosit osobně, stačí využít podání přes ePortál ČSSZ, k přihlášení a ověření identity vám stačí bankovní identita nebo datová schránka.
  2. Podání tiskopisu vás k ničemu nezavazuje. Pokud se nakonec rozhodnete, že žádost o předčasný důchod nepodáte, nikdo nebude nic vymáhat. Jednoduše uplyne 6 měsíců a úřad tiskopis odloží jako neuplatněný.
  3. Pokud jste tiskopis podali a z ČSSZ se vám už nyní ozvali, že si chtějí domluvit termín podání žádosti, tak to můžete odmítnout. Řekněte, že jste se ještě nerozhodli a že se ozvete sami. Úředníci vás nemohou do ničeho tlačit, vy máte na rozhodnutí 6 měsíců.
  4. Tiskopis vám nepomůže v případě, že dosáhnete nároku na předčasný důchod až po začátku účinnosti změn. Při posuzování nároku vždy rozhoduje datum přiznání důchodu, nikoliv datum podání žádosti o důchod nebo uplatnění tiskopisu. Pokud dosáhnete 60 let například v prosinci, nemáte po účinnosti zákona šanci předčasný důchod získat.
  5. Nezapomeňte, že se ještě čeká na rozhodnutí Ústavního soudu o stížnosti na snížení červnové mimořádné valorizace. Pokud soudci stížnost uznají, budou předčasné důchody v roce 2023 pravděpodobně výhodnější. Díky tiskopisu můžete získat čas, a pokud soudci rozhodnou do ledna, budete moci žádost zpětně podat. Více o tom píšu v tomto článku.

Velké znevýhodnění

Zpřísnění předčasných důchodů, které se chystá, je poměrně velké. Kromě většího krácení výše důchodu za předčasnost bude znamenat i pozastavení valorizace procentní výměry až do dosažení důchodového věku. I proto nyní část lidí přemýšlí, že si žádost o předčasný důchod podají, i když to pro ně nebude z okamžitého hlediska finančně tolik výhodné.

Jak jsem již detailně vysvětlil ve svém nedávném článku, obvykle lidem radím, aby při přemýšlení vzali do úvahy i aspekt jakési jistoty, který jim předčasný důchod může přinést. A to i v případě, že v dohledné době plánují pracovat, ale zároveň si nejsou jisti, jak dlouho v práci vydrží. Mohou se totiž objevit problémy se zdravím, v práci nebo v rodině. Nebo se prostě jen objeví potřeba starat se více o vnoučata či stárnoucí rodiče.

Proto také říkám, že na jedné straně je absolutní výše důchodu, ale na druhé straně určitá jistota, že je možné do něj odejít prakticky kdykoliv, byť to bude znamenat trochu méně peněz. Důležitá je nejen výše důchodu, ale i samotná délka pobírání.

Více peněz, nebo jistota?

Dostávám mnoho dotazů, ve kterých se lidé ptají, jak se mají rozhodnout. A já vždy odpovídám, že je nutné se ptát sám sebe: Jaké mám priority? Chci více peněz, nebo jistotu?

Pokud chci co největší důchod a mám v plánu další roky pracovat, není vhodné nyní žádost podávat. Výpočty řádných důchodů budou s velkou pravděpodobností v letech 2024 a 2025 výhodnější a vy byste na tom zřejmě jen zbytečně finančně tratili. (Zde je zároveň nutné upozornit, že od ledna 2026 plánuje vláda upravit výpočty důchodů a méně započítávat výdělky i doby pojištění, což může velmi zamíchat kartami. Bohužel detaily ještě neznáme, takže nad rokem 2026 visí velký otazník.)

V případě, že chci mít jistotu, že budu moci kdykoliv skončit v práci a odejít do předčasného důchodu, a to za stávajících výhodných podmínek, tak je vhodné zvážit podání žádosti. Peníze totiž nejsou vše, důležité je i zdraví nebo rodina. Navíc k předčasnému důchodu je možné si různě přivydělávat, což je popsáno v tomto článku.

V uplynulých měsících mi psalo hned několik lidí, kteří litují toho, že situaci na podzim roku 2022 ignorovali a nepodali si žádost o předčasný důchod a ani si neuplatnili tiskopis. Přišli tak o výrazné navýšení důchodu díky dvěma mimořádným valorizacím. A letošní příležitost před zpřísněním pravidel už rozhodně nechtějí propásnout. Byl bych nerad, kdyby mi příští rok psali lidé, že situaci letos podcenili, přehlíželi plánované změny a pak třeba ztratí nárok na předčasný důchod nebo ho budou mít velmi krácený.

Zároveň ale nepodléhejte tlaku okolí a tomu, že nyní hodně lidí o předčasný důchod žádá. Mohou to být lidé, kteří mají jiné životní priority. Pokud zkrátka máte pocit, že to pro vás není na 100 procent výhodné, tak to nedělejte a předčasný důchod neřešte. Snažte se rozhodnout tak, abyste toho nelitovali.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz