Hlavní obsah
Finance

Rozhodnutí Ústavního soudu o valorizaci: Možné dopady na výpočet a výhodnost důchodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Stávající i budoucí starobní důchody může ovlivnit případné uznání ústavní stížnosti na jednorázové omezení červnové valorizace. Nejistota narůstá i kvůli tomu, že „nad“ spornou legislativou nyní vznikají další důchodové změny.

Článek

Vláda Petra Fialy na jaře prosadila jednorázové snížení mimořádné valorizace důchodů, která proběhla v červnu 2023. Tuto novelu zákona o důchodovém pojištění ovšem následně u Ústavního soudu napadli poslanci hnutí ANO a požadují její zrušení.

Podstatné je, že rozhodnutí soudců o stížnosti lze očekávat nejdříve během několika následujících měsíců a není vyloučeno ani to, že nakonec padne až v roce 2024. Nelze předjímat, zda soudci stížnost uznají, nebo odmítnou. Ovšem v případě, že ji vyhodnotí jako oprávněnou a červnová valorizace nakonec proběhne v původní výši, dojde k určité komplikaci.

Mezitím totiž pravděpodobně začne platit aktuálně projednávaná novela, která mění pravidla pro předčasné důchody i budoucí valorizace. A pokud rozhodnutí soudci vykonají až příští rok, proběhne mezitím další řádná valorizace v lednu 2024.

Co může být ovlivněno

V případě uznání stížnosti pak bude nutné zpětně dopočítávat nejen zvýšení již přiznaných důchodů, ale v některých případech může rozhodnutí soudu ovlivnit i výhodnost přiznávání předčasných důchodů v roce 2023. To znamená, že rozhodnutí ovlivní nejen konečnou výši již přiznaných důchodů, ale také těch, o které lidé teprve požádají.

Zatím ještě neznáme přesné parametry pro výpočet starobního důchodu v roce 2024, nicméně Ministerstvo práce a sociálních věcí již zveřejnilo odhady nadcházející lednové valorizace, ze kterých lze vycházet i při počítání výše přiznávaných důchodů. A v současné době, tedy při započítání snížené červnové mimořádné valorizace, lze očekávat, že důchody přiznané v roce 2024 budou finančně výhodnější. Více jsem o srovnání psal také v tomto článku.

Dokonce i ministr Marian Jurečka případné zájemce začal informovat, že se nevyplatí o předčasný důchod žádat letos, ale lepší je počkat na řádný důchod v roce 2024. „V naprosté většině případů moc nedává smysl podávat teď žádost a žádat si třeba i o odloženou výplatu. Situace roku 2022 je neopakovatelná,“ uvedl například v rozhovoru pro Deník.

Původní výše valorizace

Jak již bylo řečeno, v tomto případě vycházíme z předpokladu, že Ústavní soud stížnost zamítne a červnová valorizace se již zpětně nebude měnit. Ovšem v případě, že stížnost hnutí ANO bude úspěšná, výhodnost předčasných důchodů se s velkou pravděpodobností změní.

Původní očekávaná výše valorizace v červnu 2023, která by plně reflektovala inflaci, měla u průměrného důchodu činit více než 1700 korun. Po snížení se ovšem průměrný důchod valorizoval o zhruba 750 korun. Jde tedy o rozdíl bezmála 1000 korun, který už je z hlediska výhodnosti předčasných důchodů významný. A ve většině případů by byl předčasný důchod přiznaný v roce 2023 výhodnější než řádný důchod přiznaný v roce 2024.

Zřejmě nepůjde o tak velké finanční rozdíly jako mezi roky 2022 a 2023. Pravděpodobně by šlo o řádově nižší stovky korun. Například u člověka, který má průměrné výdělky, by rozdíl u výše důchodu činil kolem 270 až 280 korun, v případě výdělků na úrovni minimální mzdy by pak šlo o rozdíl kolem 150 korun. Zde platí, že čím vyšší výdělky, tím by byl předčasný důchod přiznaný v roce 2023 výhodnější.

Další důvod pro tiskopis

Přestože nejde o žádné dramatické rozdíly, v ročním součtu už může jít o významné částky v řádech tisíců korun. Je proto nemilé, že lidé, kteří se o datu přiznání důchodu v současné době rozhodují, nemají k dispozici všechna fakta. Budoucí rozhodnutí Ústavního soudu představuje další nejistotu proměnnou nad rámec toho, že ještě nyní není jisté, v jaké podobě budou přiznávány předčasné důchody od letošního podzimu.

V tomto ohledu proto dává ještě větší smysl podání tiskopisu pro uplatnění nároku na důchod. Ten dokáže zajistit, aby bylo možné žádost o předčasný důchod podat během následujících 6 měsíců, a to i zpětně až k datu přiznání. A pokud by v té době padlo soudní rozhodnutí, že mimořádná valorizace bude v původní výši, bylo by možné případně podání žádosti přehodnotit.

Při uplatnění tiskopisu ke konci srpna 2023 vznikne prostor až do února 2024, ve kterém bude možné na případné rozhodnutí Ústavního soudu reagovat. A je pravděpodobné, že právě do té doby již rozhodnutí padne. Podle vyjádření soudu totiž průměrná doba rozhodnutí v plenárních věcech (což je tento případ) činí 9 měsíců. Stížnost byla podána na začátku května, takže by to soudci do té doby mohli stihnout. Bohužel spoléhat se na to nelze, je jasné, že jde o rozsáhlý spis a navíc politicky velmi citlivý.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz