Hlavní obsah
Finance

Nové počty vyplácených starobních důchodů: Nízké i vysoké hladiny nad 30 000 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Byla zveřejněna nová čísla o vyplácených starobních důchodech. Díky posledním valorizacím skokově narostl počet lidí s důchodem nad 30 000 korun. Bezmála stovka důchodců pobírá od státu více než 70 000 korun. Podívejme se na podrobné statistiky.

Článek

Vždy se těším na začátek roku, protože Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) publikuje kompletní hladiny vyplácených starobních důchodů. Jde vždy o čísla k prosinci právě skončeného roku, takže jsou velmi aktuální a není nutné čekat až na podzim, kdy vychází důchodová statistická ročenka.

Výhodou této statistiky je rovněž to, že obsahuje kompletní rozpis důchodů až do hladiny 70 000+, což je výhoda oproti zmíněným ročenkám, které obsahují pouze rozpis do hladiny 24 500+. Díky tomu si můžeme udělat přehled nejen o počtech nízkých důchodů, ale i o těch nejvyšších.

Čísla v aktuálním přehledu jsou i relativně přesná, protože valorizace v lednu 2023 byla docela nízká a navíc stejná pro všechny důchody. Statistiky tedy nejsou zkresleny navyšováním zásluhové části důchodů (procentní výměry), která je u vyšších důchodů v absolutních číslech vyšší. Všechny důchody se zkrátka zvýšily o 360 Kč a to další srovnání usnadňuje.

Podívejme se tedy, jak vypadají aktuální hladiny. Důležité je zmínit, že jde o kompletní přehled vyplácených starobních důchodů. Jsou zahrnuty samostatné starobní důchody i starobní důchody vyplácené s pozůstalostním (vdovským či vdoveckým) důchodem. Pokud někdo pobírá starobní a pozůstalostní důchod, je jeho částka sečtena a daný důchodce ve statistice figuruje jednou.

Celkem bylo v prosinci 2023 vypláceno 2 371 241 starobních důchodů. Hladiny byly následující:

Foto: David Budai

Hladiny vyplácených starobních důchodů. (Údaje ČSSZ k 12/2023)

V loňském roce se začalo vyplácet výchovné a proběhla mimořádná valorizace (přestože byla vládou jednorázově snížena). I to se v součtu promítlo do plošného růstu důchodů, hodnota průměrného důchodu se zvýšila o 2 203 Kč a činila 20 264 Kč.

Skokově se navýšil i počet lidí pobírajících důchod vyšší než 30 000 Kč, celkem jich je nyní 60 158. Na konci roku 2022 bylo těchto důchodců 31 251, takže počet se bezmála zdvojnásobil.

Částka 30 000 Kč může sloužit jako zajímavé srovnání. Jde totiž o podobnou částku jako medián mzdy v Česku vyplácený v čistém (nyní medián hrubé mzdy činí 37 492 Kč.) Důchody jsou totiž také vypláceny v čistém a daněny jsou jen ty nejvyšší důchody (nad 51 900 Kč).

Ve statistikách je možné najít i následující zajímavosti:

  • Počet lidí s důchodem nad 70 000 Kč se zvýšil na 93. O rok dříve jich bylo 51.
  • Celkem 1,39 milionů lidí pobírá důchod nad 20 000 Kč.
  • Průměrný důchod činil 20 264 Kč, průměrný důchod i s pobíraným vdovským či vdoveckým důchodem činil 22 466 Kč.
  • Počet důchodů nižších než 10 000 Kč klesl na 35 tisíc. Ještě na konci roku 2021 jich bylo 94 tisíc a na konci roku 2022 pak 55 tisíc.
  • Celkový počet starobních důchodců se zvýšil o 4 056. (Jde o absolutní nárůst, který zohledňuje nové důchodce i úmrtí důchodců.)
Foto: David Budai

Hladiny vysokých starobních důchodů. (Údaje ČSSZ k 12/2023)

Nejvyšší vyplácený starobní důchod v Česku v roce 2023 dosáhl 241 725 Kč a nejnižší důchod pak 43 Kč (jde zřejmě o dílčí důchod). Více jsem o tom psal v tomto článku. Jde o údaje za leden 2023, novější údaj ještě nemám k dispozici. Takže pokud byly tyto důchody vypláceny i v prosinci 2023, pak se nejvyšší důchod zvýšil na 247 592 Kč. A ten nejnižší se zvýšil řádově o koruny.

Je nutné také dodat, že nejvyšší důchody, které v tabulce figurují v řádech nad 70 000 Kč, jsou pozůstatky z doby, kdy ještě bylo možné přiznávat velmi vysoké důchody. Dnes už to není možné, protože započítávání výdělků omezují takzvané redukční hranice. I kdyby měl člověk extrémní výdělky ve stovkách tisíc a odpracováno přes 45 let, nepřekoná s přiznaným důchodem hranici 50 000 Kč.

Poznámka na závěr: O statistikách vyplácených důchodů píšu pravidelně už od roku 2017. Vždy se na mě sesype část naštvaných čtenářů, kteří si myslí, že svým článkem útočím na důchodce. Neútočím, pouze zveřejňuji čísla a případně k tomu dodávám vysvětlující informace. Většina čtenářů to oceňuje a proto v tom hodlám pokračovat, není nutné v tom hledat nějaké skryté úmysly.

Zdroje: Přehled vyplácených starobních důchodů (ČSSZ), Údaje o mediánu mezd (ČSÚ), Důchodové ročenky (ČSSZ)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz