Hlavní obsah
Názory a úvahy

Podivné úvahy o omezování volebního práva důchodců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Do debat o důchodových změnách v poslední době proniklo nečekané téma – úvahy o volebním právu seniorů a jeho případném rušení nebo omezování. Rád bych hned na začátek uvedl, že nejde o politickou debatu. A žádný zvolený politik o tom neuvažuje.

Článek

Na platformě Seznam Médium se objevily komentáře, které řešily volební právo seniorů či starobních důchodců. Padly úvahy o jeho případném zrušení i argumenty, proč je to nesmysl.

Za sebe musím říct, že jakékoliv úvahy a zmínky o rušení nebo omezování volebního práva seniorů a důchodců považuji za naprosto zcestné. Žijeme v demokratické zemi a každý po dosažení 18 let, kdy za sebe může převzít plnou finanční i jinou odpovědnost, má nezpochybnitelné právo jít k volbám a spolurozhodovat o politické reprezentaci.

Není vůbec relevantní zmiňovat, že důchodců je hodně, tvoří významnou část populace, mohou mít své zájmy a mohou ovlivňovat volby. To přece do diskuse vůbec nepatří. Brzy do důchodu začne odcházet silná generace Husákových dětí, důchodci budou tvořit téměř třetinu populace a budou mít silné slovo. Jenže stejně tak postupně začne tato generace umírat a její význam bude klesat. Jde o demografický vývoj, který ale nemůže ovlivňovat debatu o tom, kdo má právo volit.

Myšlenka bez politické relevance

Co mě ovšem nemile překvapuje, je skutečnost, že se tyto myšlenky vyskytly i v Parlamentu, přestože to vůbec nedává smysl. Při jednání o důchodové novele senátorka Jana Zwyrtek Hamplová uvedla, že myšlenky na omezování volebního práva na veřejnosti zaznamenala. „Dokonce jsem zaznamenala ve vztahu k seniorům úplně, to tedy ne, pardon, od této vlády, na serverech, že začínají takové myšlenky, že by se seniorům i vzalo volební právo. Proboha. Někdy tomu selským rozumem nemohu uvěřit, někdy tím právním rozumem, a někdy si říkám, že jsem se probudila asi v jiné době, kde neplatí logika,“ řekla ve svém projevu.

Z mého pohledu jde o manipulaci, když se dává tomuto tématu mnohem větší význam, než ve skutečnosti má. Volební právo seniorů a důchodců není ve skutečnosti vůbec politickým tématem a žádný příčetný politik o tom neuvažuje a nic podobného nenavrhuje. Nelze přece vycházet z článku, který napsal řadový občan a blogger, byť měl velkou čtenost a více než 4 tisíce příspěvků v diskusi.

Proč tedy senátorka toto téma zmiňuje při politickém jednání, když nemá žádnou politickou relevanci? Proč se snaží vyvolat dojem, že se o něčem takovém na politické úrovni diskutuje, když to není pravda?

Je dobře, že vzápětí na její slova reagoval ministr Marian Jurečka, který podobné debaty jasně odmítl. A velmi dobře vysvětlil, že se důchodci nemusí ničeho podobného obávat. „Já musím říct, že mně, jako člověku, jako tátovi, ale i jako politikovi hrozně vadí, když někdo v té veřejné debatě, kdo je zástupce zákonodárného sboru, použije příměr: Ono se někde mluví o tom, že by někdo někomu chtěl vzít volební právo. Podá se to tady tak jako obecně, jako s takovým vyzněním, že to navrhuje někdo tady nebo ve sněmovně nebo ve vládě. Já jsem nikdy takový návrh nezaznamenal, že by tady někdo mluvil z politiků, z jakýchkoliv politiků, politických stran o nějakém snižování nebo upírání volebního práva,“ řekl ministr Jurečka.

A výstižně pokračoval: „Ale je hrozně jednoduché to tady vyřknout, pak z toho udělat nějaký sestřih krátkého videa, které začne kolovat někde po sociálních sítích, a začne reagovat na to, že se vyvolává někde strach na základě naprosto nepravdivé informace, kterou někdo tak jako posune, řekne, že možná někde na nějakém obskurním webu taková úvaha možná i zazněla, nevím. Ale já jsem nezaznamenal, za celou dobu, co jsem člověk aktivní v politickém prostředí, ale i předtím, že by někdy někdo z politiků, ať už opozičních, nebo koaličních, něco takového vyslovili,“ dodal Jurečka.

Možnost volit elektronicky

Osobně si nedovedu představit žádného politika, který by jakkoliv chtěl upírat důchodcům právo účastnit se veřejného života. Myslím, že by to byla rychlá politická sebevražda. A nelze očekávat ani to, že by s podobnými návrhy přišly nějaké odborné instituce, organizace nebo poradní orgány.

Naopak si myslím, že by se měla přístupnost voleb rozšířit, a to například o možnost hlasovat elektronicky přes internet. Pomohlo by to nejen lidem, kteří jsou v době voleb v zahraničí, ale třeba i důchodcům, kteří mají zdravotní či jiné komplikace.

Dnes je samozřejmě možné, aby k nemocnému člověku dorazila volební komise s přenosnou volební urnou. Jenže to pro někoho může být trochu ponižující. Zvláště v době, kdy už mnoho seniorů zvládá práci s počítačem a mohli by hlasovat v klidu a bez stresu z toho, že za nimi někdo přijde a uvidí je oslabené či nemocné.

Na druhou stranu věřím, že někteří důchodci ocení, že je volební komise doma či v pečovatelském domě navštíví a oni si mohou chvíli popovídat. Proto by rozhodnutí volit po internetu mělo být samozřejmě dobrovolné, každý by se mohl rozhodnout sám.

Zdroj: Jednání Senátu dne 23. 8. 2023 (stenozáznam)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz