Hlavní obsah
Názory a úvahy

Překvapivý důchodový alibismus prezidenta Pavla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR

Petr Pavel dal v minulosti několikrát najevo, že je pro něj téma důchodů důležité, a dokonce se chtěl zapojit do debaty o důchodové reformě. Zatím je ale v tomto ohledu spíše liknavý a do značné míry alibistický.

Článek

Přiznávám, že jsem zatím docela zklamaný z toho, jak prezident Petr Pavel přistupuje k problematice důchodů. Když se ucházel o tuto funkci a poté i krátce po volbách opakovaně řekl, že se chce zapojovat do politické debaty o změnách důchodů, a považoval za důležité, aby se uskutečnila důchodová reforma.

Naději, že bude do debaty vstupovat s relevantními argumenty, vzbudila i skutečnost, že se jeho poradcem pro důchodovou oblast stal ekonom Vladimír Bezděk. Ten v minulosti vedl dvě důchodové komise a osobně ho považuji za jednoho z největších tuzemských odborníků na důchodovou problematiku.

Prezidentské mlčení

Základní obrysy důchodové reformy představil ministr Marian Jurečka už v květnu. Od začátku je vidět, že vládní a opoziční politici se na změnách prakticky vůbec neshodnou. Očekával jsem tedy, že budou probíhat jednání a prezident se do nich zapojí a bude se snažit politiky dohnat k jednáním a kompromisům. Ostatně už v červnu avizoval, že k důchodové reformě svolá speciální schůzku. Také jsem očekával, že k návrhům připojí nějaký komentář, přinejmenším jestli se chystané změny ubírají správným směrem.

Nic z toho se ale zatím nestalo. Názor prezidenta Pavla na připravovanou reformu neznáme a ke schůzce také mlčí. Když jsem s ním chtěl připravit rozhovor o důchodech, jeho plánech a názorech, dostal jsem strohé odmítnutí. „Děkuji za váš e-mail a další dotazy. Omlouvám se, ale z časových důvodů na ně prezident republiky nemůže odpovědět. Děkuji za pochopení,“ odepsala mi Mária Pfeiferová z oddělení komunikace Hradu.

Výhrady a podpis

Dobrý pocit nemám ani z toho, jak přistoupil ke dvěma novelám zákona o důchodovém pojištění. Ta první jednorázově snížila červnovou mimořádnou valorizaci důchodů a druhá pak zpřísnila pravidla pro předčasné důchody a upravila řádné a mimořádné valorizace do budoucna. K oběma novelám prezident Petr Pavel vyjádřil zásadní výhrady, ale nakonec je podepsal.

Tento přístup mi připadá docela alibistický. V obou případech (a zvláště v tom druhém) novely přinesly významné změny, které začaly platit prakticky okamžitě. Přineslo to určité zmatky, nejasnosti a obavy mnoha současných i budoucích důchodců. A prezident tuto nejistotu a chaos ještě více přiživil, ať už záměrně či nechtěně, navíc nejistota ohledně legislativních změn trvá, protože v obou případech do všeho možná ještě zasáhne Ústavní soud.

Mrzí mě, že se prezident ani nepokusil zapojit do debaty a nesnažil se vyjednat jakýkoliv kompromis. Sice směrem k vládě vyslal kritická slova, ale v tomto ohledu si myslím, že to nemá příliš velký význam. Podobně totiž při podpisu valorizace mimořádné valorizace vyslal prosbu, že by se mělo něco udělat s platy politiků, ale zatím to nevypadá, že by jeho slova byla brána zcela vážně.

Pevně věřím, že v případě jednání a schvalování velké důchodové reformy bude Petr Pavel aktivnější, důraznější a hlasitější. Téma důchodů je pro veřejnost velmi důležité a citlivé, navíc výdaje na důchody tvoří významnou část státního rozpočtu, a proto je nutné k tomu přistupovat se vší vážností. Kde jinde by tedy měl prezident prosazovat svůj vliv než u důchodů, které se týkají milionů lidí?

Anketa

Má být prezident Petr Pavel při jednání o důchodové reformě aktivnější a důraznější?
Ano, měl by se aktivně a hlasitě zapojit do debaty.
79,2 %
Ano, ale měl by debatu jen lehce korigovat.
2,1 %
Ne, měl by vše jen z dálky pozorovat a názor vyjádřit až při podpisu.
2,2 %
Je mi úplně jedno, jak se prezident do debaty zapojí.
16,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19536 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz