Hlavní obsah
Aktuální dění

Prezident Pavel začne řešit důchodovou reformu: Při setkání s Jurečkou se dozví parametry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Ministr Marian Jurečka se setká s prezidentem Petrem Pavlem a detailně mu představí chystaný návrh důchodové reformy. Prezident byl doposud při jednáních o reformě pasivní, nyní by ale mohl začít aktivně vystupovat a prezentovat své názory na změny.

Článek

Prezident Petr Pavel není zcela spokojen s tím, jak vláda komunikuje s veřejností o chystaných významných změnách v oblasti financí nebo důchodů. Na středeční tiskové konferenci při cestě po Libereckém kraji řekl, že vláda své kroky lidem dostatečně nevysvětluje.

„Vláda je nucena přijímat nepopulární kroky a premiér a ministři hovoří o tom, že tu odvahu mají. Ale odvaha je jedna věc, a druhá věc, mnohem důležitější, je správně lidem vysvětlit, proč tyto kroky musíme udělat a proč nemáme jinou možnost. A že to, co chce vláda udělat, je správné a nemáme jiné varianty. A to se zatím neděje,“ uvedl Petr Pavel.

Jednání Pavla a Jurečky

Jedním z témat, kterému by se prezident rád věnoval, je důchodová reforma. Nejbližší příležitost vyjádřit svůj názor a vyslechnout si plány bude mít už na začátku příštího týdne. Ministr Marian Jurečka již oznámil, že se s prezidentem setká a společně budou řešit právě důchodovou reformu.

„Na začátku května s ním mám dohodnuté setkání, protože jsem zaznamenal, že opakovaně řekl, že ho důchodová reforma zajímá a že je to pro něj důležité téma, je to důležité téma pro tuto zemi a její budoucnost a chce se zajímat o detaily. Na začátku května s ním budu jednat o všech detailech i parametrech důchodové reformy,“ řekl Jurečka v pořadu Epicentrum, který vysílá portál Blesk.cz.

Ministr Jurečka doposud s prezidentem o reformě hovořil jen krátce v únoru, a to při setkání, na kterém řešili omezení červnové mimořádné valorizace. Detailní návrhy reformy mu ale zatím nepředstavil.

Jednání již probíhají

Prezident Pavel už dříve prohlásil, že by rád debatu o důchodové reformě moderoval. Jednání koaličních stran a opozičních stran už ovšem začalo před několika týdny a prezident se jich zatím neúčastnil, protože to nepovažoval na nutné. „V tuto dobu jednání probíhají, takže já nemám důvod do nich jakkoliv vstupovat. Ale jak jsem řekl, jsem připraven tu debatu moderovat, kdyby se někde zadrhla,“ vysvětlil Pavel.

Lze očekávat, že po setkání s ministrem Jurečkou vyjádří své první názory na podobu reformy a popíše, s čím souhlasí a co se mu naopak nelíbí. Aktivnější a konkrétnější ve svých názorech ale bude zřejmě až v okamžiku, kdy bude parametry reformy znát i široká veřejnost.

Běžným lidem plánuje ministr Jurečka celý návrh důchodové reformy představit v první polovině května. Poté ještě bude probíhat připomínkové řízení a dolaďování finálního legislativního textu.

Vláda a poslanci by pak měli reformu schválit na přelomu roku 2023 a 2024, nejpozději pak v prvním pololetí. „Chtěl bych, aby změny, které budeme realizovat, měly účinnost od 1. ledna 2025,“ uvedl Marian Jurečka v již zmíněném rozhovoru.

Anketa

Jste zvědaví, jaké parametry důchodové reformy Marian Jurečka představí?
Ano, návrhy mě velmi zajímají a vše si přečtu.
93,2 %
Vše mě zajímá a ministrovi dodám své připomínky.
6,8 %
Návrhy budu sledovat jen zpovzdálí.
0 %
Návrhy reformy mě moc nezajímají.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 44 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz