Hlavní obsah
Názory a úvahy

Petr Pavel chce vysvětlovat a moderovat reformu důchodů. Jenže ostatní už to řeší bez něj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Petr Pavel opakovaně řekl, že se chce aktivně účastnit debaty o důchodové reformě, ale zatím to vypadá, že má jiné priority. Jednání politiků se přitom již naplno rozběhla.

Článek

Tak trochu to vypadá, že novému prezidentovi Petru Pavlovi ujíždí vlak. V rozhovorech několikrát zmiňoval, že důchodovou reformu považuje za důležité téma a do debaty chce zasahovat. „Udělám všechno pro to, abych tuhle debatu opravdu věcně moderoval k cíli, který bude potom přijatelný pro obě strany a který povede ke shodě, protože to budou dělat vlastně pro sebe navzájem,“ uvedl například nedávno pro ČTK s tím, že očekává odlišné názory vlády, opozice i odborníků.

Na své první tiskové konferenci po zvolení také řekl, že plánuje reformu vysvětlovat veřejnosti. „Já bych rád přispěl k tomu, abych i vládě pomohl, tam kde bude chtít předložit nějaké věcné argumenty, dále s vysvětlováním toho, proč musíme tuto reformu udělat a že skutečně není čas ji odkládat,“ konstatoval Pavel. A téma důchodů dokonce krátce zmínil i ve svém inauguračním projevu.

Zatím má jiné priority

Jenže dosavadní kroky Petra Pavla zatím významnějšímu zapojení do této debaty příliš nenasvědčují. Mezitím, co prezident koná zahraniční návštěvy, výjezdy do krajů, fárá do dolů a pravidelně se vyjadřuje k zahraniční politice, koaliční a opoziční politici začali intenzivně projednávat nové parametry důchodového systému. Bez něj.

Ministr Marian Jurečka, který návrh důchodové reformy připravuje, se již sešel se zástupci hnutí ANO i SPD a jednal s nimi o podobě reformy. Do jeho poradního týmu pro přípravu důchodové reformy dokonce přizval dva zástupce opozice a plánují se i další schůzky. Už v nejbližších týdnech navíc Jurečka plánuje představit veřejnosti nejen konkrétní detaily reformy, ale také další legislativu na zpomalení valorizace důchodů.

Prezident Pavel ale zatím do debaty o důchodech vstoupil jen omezeně, když si zjišťoval informace k zákonu o omezení červnové mimořádné valorizace. Jednal s vládní koalicí, opozicí i experty a vyjádřil určité pochybnosti o zákonu. Ale nakonec ho podepsal s tím, že o jeho správnosti a ústavnosti má rozhodnout Ústavní soud. Tento krok považuji do určité míry za alibistický, což jsem podrobně zdůvodnil i ve svém dřívějším článku.

Nejasné plány a mlčení

Otázkou zůstává, jestli bude prezident podobně pasivně vystupovat i při následném schvalování mnohem složitějších úprav důchodového systému, nebo zda v tomto ohledu začne být aktivnější. Zatím také není jasné ani to, jak konkrétně chce důchodovou reformu vysvětlovat veřejnosti.

Když jsem se tiskové mluvčí prezidenta dotazoval, jaké jsou jeho plány v rámci debaty o reformě, případně zda již má naplánovaná nějaká konkrétní jednání s politiky, nedorazila žádná odpověď. A rozhovor na toto téma prezident Petr Pavel úplně odmítl s tím, že to v dohledné době není reálné.

Zatím mám bohužel pocit, že původní ambiciózní prohlášení o tom, jak bude v debatě o důchodové reformě aktivní, pomalu vyznívají do ztracena. A pokud se Petr Pavel v nejbližší době aktivně nezapojí, je docela možné, že ostatní politici vše dojednají bez něj.

Anketa

Měl by prezident Petr Pavel začít aktivněji řešit důchodovou reformu?
Ano, měl by se rychle do jednání zapojit.
18,6 %
Ano, ale měl by jednání pozorovat spíše zpovzdálí.
3,3 %
Ne, aktivně by se neměl do jednání zapojovat.
3 %
Jeho názory na důchodovou reformu mě nezajímají.
75,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4397 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz