Hlavní obsah
Názory a úvahy

Petr Pavel u valorizace alibisticky zvolil nejistotu. A teď chce moderovat důchodovou reformu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Petr Pavel podepíše omezení mimořádné valorizace důchodů a vyžaduje přezkoumání Ústavním soudem. Jsem přesvědčen, že za standardních okolností by to byl naprosto správný postup, ale nyní je to spíše alibismus.

Článek

Prezident Petr Pavel se rozhodl, že nebude házet vidle do vládního návrhu na snížení červnové valorizace, takže ho podepíše. Současně ale dodal, že má o zákonu pochybnosti a žádá, aby vše posoudil Ústavní soud. A že případně sám podnět k soudu podá.

Musím říct, že v normální době by to bylo zcela správné rozhodnutí. Prezident by se neměl stavět do role toho, kdo vykládá a interpretuje ústavu, a měl by v podobném rozhodování zůstat spíše neutrální až mírně pasivní. Měl by více vysvětlovat, diskutovat a moderovat a vše z dálky zaštiťovat autoritou a vážností svého úřadu. A samozřejmě by měl vyžadovat, aby spory o ústavnost rozhodoval Ústavní soud.

Není normální doba

Jenže v normální době se bohužel nenacházíme. Pár stovek kilometrů od našich hranic probíhá válka, která ovlivňuje naše životy. Inflace trhá rekordy a atakuje nejvyšší příčky v Evropě. Zažíváme nestabilitu v oblasti ekonomiky i energetiky a nevíme, co se bude dít v dalších letech. A co více, vláda a opozice jsou na nože, nedokážou společně diskutovat a na půdě Poslanecké sněmovny rozpoutávají další válku – válku emocí a osočování.

To všechno jsou nepříjemné okolnosti, které vyvolávají nejistotu nejen ve společnosti, ale také mezi důchodci, které i podle zákona považujeme za zvláště zranitelné. A místo toho, abychom je před stresem a nejistotou chránili, teď budou čekat zřejmě dlouhé měsíce na to, až o valorizaci rozhodnou ústavní soudci. Což je další nápor na nervy.

Za těchto mimořádných okolností měl zákon vetovat a tím reálně způsobit jeho neúčinnost, protože by nestihl vyjít ve sbírce zákonů před 22. březnem. Už jen kvůli tomu, jaké se o zákonu vedly spory, a kvůli tomu, že se na jeho správnosti či ústavnosti neshodnou ani odborníci, jak sám řekl. Volilo ho rekordních 3,3 milionů lidí, takže mohl využít síly svého mandátu k tomu, aby výjimečně vstoupil do hry a ukončil nejistotu.

Hrozí nejistota na druhou

Pokud totiž nakonec Ústavní soud rozhodne v neprospěch vládního zákona a zruší ho, vznikne opravdu velký zmatek a nejistota na druhou. Napadá mě hned několik otázek:

  • Jak to bude s doplácením snížené valorizace u většiny důchodů?
  • Jak by se řešila situace nízkých důchodů, které se díky fixní částce v červnu valorizují více? Budou důchodci za několik měsíců peníze státu vracet?
  • Co když mezitím důchodci zemřou? Jak to bude s dědictvím?
  • Zvládnou to úředníci, kteří mají vyplácení důchodů na starosti a už dnes jsou extrémně přetížení? Jak vysoké náklady by přinesla dodatečná administrativa?
  • Jak velký vznikne zmatek, když mezitím politici schválí nová pravidla valorizace? Co pak bude platit?

Najednou to nebude jen věc důchodců, ale i mnoha dalších lidí, kteří budou do situace nedobrovolně zataženi.

Petr Pavel mohl situaci vyřešit tím, že by vládní a opoziční politiky dostal k jednacímu stolu a přiměl je, ať se na valorizaci domluví. Tak, aby výsledek nebyl tak sporný a nevyvolával protichůdné názory a emoce. Ostatně po smírném jednání jsem volal i v mém nedávném článku. Prezident to mohl využít jako „generálku“ k následné debatě o důchodové reformě, kterou plánuje jako prezident moderovat.

Jak ovšem chce zvládnout o úroveň složitější a komplikovanější debatu, když nedokáže vládu a opozici přimět k dohodě ani nyní? Mám pocit, že v tomto ohledu je jeho podpis tak trochu alibistický. Jako kdyby řekl: „Situace mě trápí, ale vyřešit to musí jiní. Já se zapojím až příště.“ Zachoval sice vážnost a nestrannost úřadu, ale Česku v době nejistoty příliš nepomohl.

Anketa

Měl být prezident u valorizace rozhodnější a zákon vetovat?
Ano, měl zákon vetovat.
93,1 %
Ne, jeho zdrženlivost je správná.
6,1 %
Nevím. Ale zajímá mě, jak povede debatu o důchodové reformě.
0,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8171 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz