Hlavní obsah
Aktuální dění

Rozpaky poslance Andreje: Blábolení o demonstraci důchodců a zhasínání žárovek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR

Poslanec Andrej Babiš přišel s nápadem, že uspořádá demonstraci důchodců kvůli nedostatečné valorizaci důchodů. Sice to zatím nemá promyšlené, ale to mu nebrání, aby o tom poněkud zmateně hovořil.

Článek

Na mnohahodinových proslovech Andreje Babiše při jednání o snížení valorizace důchodů toho není příliš zajímavého. Často se točí v kruhu, zmateně odbíhá od tématu k tématu a o samotné valorizaci toho v podstatě moc neřekne. Nejzásadnější je pravděpodobně jeho myšlenka, že uspořádá první demonstraci důchodců.

Ještě dříve, než začal něco organizovat, ovšem začal couvat. Sice je v Česku přes 2,8 milionů důchodců (z toho 2,36 milionů starobních), ale Babiš si zřejmě uvědomil, že pořádat demonstraci pro starší a často nemocné lidi není příliš vhodné. Počasí je zatím chladné, cestování na shromáždění je náročné (a pro mnohé důchodce i drahé) a v davech hrozí rizika zdravotních komplikací, což by mohlo přitáhnout negativní pozornost.

Organizace obrovského protestu je navíc drahou záležitostí, která by pravděpodobně neměla příliš velký význam – bezmála polovina lidí starších 65 let už hnutí ANO beztak volí a možné zisky nových voličů by byly spíše zanedbatelné a nevyvážily by rizika spojená se svoláváním starších lidí na jedno místo.

Zvláštní nápad na protest

Aniž by Andrej Babiš celou záležitost podrobněji promyslel a nechal si zanalyzovat svým týmem, začal hned při svém dalším projevu k valorizaci zmatečně vymýšlet jinou podobu protestů. Konkrétně šlo o „geniální“ návrh na hromadné zhasínání světel a vypínání elektřiny.

„Jeden z vás mi napsal geniální nápad, jak udělat ten protest. A teď samozřejmě je to brainstorming, že jak bychom my důchodci mohli protestovat. Například tak, a dá se to změřit, že bychom se domluvili, že v jeden den, nějakou hodinu večer všichni důchodci vypnou elektřinu a zhasnou. ČEPS nám to změří. Takový nápad. Tak zkuste o tom přemýšlet a napište mi, protože samozřejmě dělat demonstrace, jak to někteří tady kolegové dělali nebo další a svážet autobusy lidi, tak to není úplně… Ale to by bylo celkem fajn, kdyby naši důchodci vyjádřili svůj názor tímto způsobem, že by vypnuli ten proud na nějakou dobu. Tak já to ještě nějak promyslím a dám vám vědět, protože si myslím, že by to bylo fajn říct si, co si o tom myslíte,“ říkal Babiš při svém projevu.

Otázka vyhodnocení

Andrej Babiš se zřejmě v myšlenkách vrátil do roku 1985, kdy možná, podobně jako miliony dalších lidí, také hlasoval o pokračování příběhu zhasínáním světel při sledování interaktivního televizního seriálu Rozpaky kuchaře Svatopluka. Jistě je to zajímavý nostalgický nápad, ale je to vůbec relevantní ve 21. století, tedy v době, kdy se běžně názor vyjadřuje třeba prostřednictvím internetu či SMS? A i kdyby bylo možné „žárovkový protest“ změřit, o čem by to vypovídalo a stálo by to vůbec za riziko nějaké nestability v elektrické rozvodné síti?

Společnost ČEPS má na starost provoz české elektrické přenosové soustavy a je možné, že by dokázala jistou odchylku v odběru elektřiny zaznamenat. Musely by se ale opravdu zapojit statisíce důchodcovských domácností, ostatně při hlasování u sledování seriálu se zapojovaly až 3 miliony lidí. Ani tak ale není jisté, zda by se tato forma protestu dala efektivně vyhodnotit. Otázkou navíc zůstává, zda by v tomto ohledu, tedy pro potřeby demonstrace, mohli být dispečeři ČEPS být vůbec zaúkolováni. Na zaslané dotazy k této problematice společnost ČEPS neodpověděla.

Více než na konkrétní závěry a plány to zatím vypadá na nepromyšlenou záležitost. Možná by se dalo říct, že jde o jakési „rozpaky poslance Andreje“, který evidentně svůj nápad vůbec nedoladil a „plácnul“ první věc, kterou někde zaslechl. Ostatně jak Babiš ve svém poslaneckém projevu sám avizoval, všechno to ještě promyslí a důchodcům dá případně vědět. Tak uvidíme.

Anketa

Měli by důchodci demonstrovat pomocí zhasínání světel a vypínání elektřiny?
Ano, je to dobrý nápad.
6,8 %
Ne, je to nesmysl.
90,9 %
Celé je nutné to více promyslet.
2,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4343 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz