Hlavní obsah
Aktuální dění

Trapas Tomia Okamury: Při jednání o důchodech podruhé přečetl svůj starý projev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR

Myslel jsem si, že mě při projednávání důchodových změn už nedokáže nic překvapit. Tomio Okamura to ale zase dokázal, ve třetím čtení totiž přečetl projev, který byl prakticky slovo od slova stejný jako ten z minulého týdne.

Článek

Poslanci momentálně ve třetím čtení projednávají novelu zákona o důchodovém pojištění, která má změnit budoucí valorizace důchodů a zpřísnit pravidla pro přiznávání předčasných důchodů. Poslanec Tomio Okamura v tomto ohledu překvapil svým netvůrčím a nekonstruktivním přístupem k celé věci, když ve svém dlouhém středečním projevu četl do značné míry totéž, co předchozí týden ve druhém čtení.

„Vláda chce snížit tempo růstu řádných valorizací důchodů a mimořádné valorizace chce rovnou zrušit, což poškodí všechny důchodce a nejvíce ty nízkopříjmové. Zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného důchodu zase neodůvodněně silně zasáhne a poškodí občany, kteří tvrdě celý život pracují, už třeba od sedmnácti, osmnácti let v těžkých profesích a mají podlomené zdraví, anebo prakticky všechny pracující vysokoškoláky,“ prohlásil například Tomio Okamura.

Výhodou je, že jsem jeho citaci nemusel přepisovat, stačilo ji zkopírovat ze stenozáznamu z jeho projevu 11. června, protože je slovo od slova stejná. V tomto ohledu vůbec nezávidím třeba sněmovním stenografům a stenografkám, kteří musí jeho řeč přepisovat podruhé.

Projev ani neaktualizoval

Už v minulosti Tomio Okamura dlouhé hodiny hovořil a předčítal odborné knihy. To, že bude předčítat i své vlastní starší projevy, zvláště když zazněly před několika málo dny, by mě opravdu nenapadlo. Trapas je to zejména proto, že se svůj projev ani nesnažil aktualizovat, aby reflektoval předchozí debatu a to, co již v reakci bylo řečeno.

„Bohužel vládní návrh na změnu zákona o důchodovém pojištění není ani první, ani žádnou jinou částí dlouho slibované důchodové reformy,“ konstatoval podruhé Okamura. Aniž by reflektoval skutečnost, že ministr Marian Jurečka opakovaně řekl, že je to pravda a že komplexní návrh reformy předloží na podzim. Naposledy to řekl ve svém projevu pár minut před tím, než Okamura začal mluvit.

Podobný přístup, nekonečné opakování téhož, mi nedává smysl. Není totiž konstruktivní a v podstatě jde jen o nadbytečné žvanění, které stojí peníze daňové poplatníky.

Anketa

Měly by se zakázat podruhé čtené projevy?
Ano, je to ztráta času.
90,2 %
Ne, poslanec má právo je číst kolikrát chce.
3,1 %
Zakazování není nutné, je to odpovědnost samotných poslanců.
3,9 %
Projevy poslanců mě nezajímají.
2,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1526 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz